Grillad oxfilé med grönsaker och aiolisås

Grillad oxfilé med grillade grönsaker och aiolisås samt kokt färskpotatis eller delikatesspotatis.
Det går bra att ugnssteka grönsakerna samt steka oxfilén i grillpanna istället för att grilla allt.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Räkna 130-150 gram oxfilé per portion eller efter tycke.

4 portioner grillad oxfilé

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram oxfilé
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • Aiolisås: 3 msk majonnäs
  • 2 msk matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Grillade grönsaker: 0,5 zucchini
  • 4 portabellosvampar
  • 1 röd paprika
  • 4 vårlökar eller små rödlökar
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk honung eller socker
  • 3 msk citronsaft eller vinäger som balsamvinäger, röd- eller vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Tillbehör: 20 små färskpotatisar

Tillagning

  1. Sätt på grillen om du vill grilla oxfilén. Du kan också steka den i grillpanna och ugnsgrilla grönsakerna. Sätt då ugnen på 200 grader och grilla grönsakerna i 20 minuter.
  2. Tvätta, putsa och dela potatisarna. Koka den mjuka i ca 20 minuter. Förbered resten.
  3. Pressa vitlök i en skål och blanda med majonnäs och matyoghurt. Ställ såsen kallt till servering.
  4. GRILLADE GRÖNSAKER: Skölj och skiva zucchini i 1 cm tjocka skivor. Gärna på snedden.
  5. Rensa ev. svampen eller skölj och skiva äggplantan.
  6. Skölj paprika. Skär bort kanterna till bitar lagom att grilla.
  7. Skär bort blasten och nedre blomfästet på vårlökarna och dela dem i halvor. Eller skala och klyfta rödlöken i fyra delar (lämna gärna blomfästet kvar så håller löken ihop bättre).
  8. Koka löken i lite saltat vatten i en kastrull ca 3 minuter. Häll av.
  9. Blanda olivolja, pressad vitlök, rosmarin, honung eller socker samt citronsaft i en skål.
  10. Blanda ner grönsakerna och rör runt. Salta och peppra. Hit kan du förbereda och ha att marinera i kylen.
  11. Grilla zucchini, svamp eller äppplanta, paprikor samt lök runt om så de får färg runt om. Lägg ev. över i folie och håll varma på lägre värme ex. på sidan av gallret under tiden du grillar köttet.
  12. Lägg upp de grillade grönsakerna på fat. Skvätt gärna över lite balsamvinäger vid serveringen samt lite flingsalt och ev. lite hackad bladpersilja.
  13. GRILLAD OXFILÉ: dags att grilla eller steka oxfilén:
  14. Skär köttet i fyra skivor. Banka ut det till ca 2 cm tjocklek.
  15. Salta och peppra köttet. Smörj in i olivolja.
  16. Grilla oxfilébitarna på båda sidor ca 5 minuter på varje sida. Kontrollera gärna temperaturen med en stektermometer. Vid 55 grader är köttet rött, 60 grader medium och 65 grader välstekt. Låt gärna oxfilén vila några minuter innan servering.
  17. Servera oxfilén med de grillade grönsakerna, aoilisåsen samt kokt potatis. Garnera ev. med lite sköljda blad blandad sallad samt strö över lite flingsalt och lite nymalen svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer