Oxfile med rödvinssås

Oxfilé med rödvinssås. Här med rostade rotfrukter, gröna bönor och sallad. En enkel och snabb rödvinssås.
Har du tillgång till riktig kalvfond så använd det istället för vatten och koncentrerad kalvfond.
Annat gott till oxfilé med rödvinssås är potatisgratäng, Hasselbackspotatis, klyftpotatis, pommes frites, grönsallad, tomatsallad, tagliatelle eller gnocchi.
Vintips till är ett fylligt rött vin ex. Chiraz från Australien. Det kan du också använda till rödvinssåsen.

4 portioner oxfile med rödvinssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé à 140 gram per bit
  • 1 tsk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • Rödvinssås: 2 tsk socker
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 2,5 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 3 tsk ljus soja
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 tsk kalvfond (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 tsk Maizena för brun sås
  • 2 msk smör att röra i på slutet
  • Sallad: 2 dl stora vita bönor
  • 30 gram babyspenat
  • 2 morötter
  • 40 gram rödkål
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • Tillbehör: 6 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 liten kålrot
  • 2 palsternackor
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 200 gram gröna bönor

Tillagning

  1. Rödvinssås: smält socker till en ljus karamell i en såskastrull.
  2. Finhacka schalottenlöken och tillsätt den.
  3. Tillsätt smör och rör om. Fräs löken smöret och sockret någon minut.
  4. Tillsätt rött vin, vatten, soja, timjan, kalvfond (valfritt), salt och peppar. Rör om och koka upp.
  5. Rör i maizena redning och låt såsen koka på medelvärme medan du lagar resten.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Skala potatis och klyfta den samt lägg i en ugnsform.
  8. Skala kålroten och skär i klyftor eller grova bitar.
  9. Skala morötter och palsternackor samt dela dem på längden samt i ca 5 cm långa stavar.
  10. Blanda rotfrukterna med olja och salt i ugnsformen.
  11. Sätt in i mitten av ugnen i 20 minuter. Ta ut och vänd runt dem och sätt in dem 5-10 minuter till för att få mer färg.
  12. Ta ut oxfilén ur kylen.
  13. Förbered sallad: skölj bönor och spenat. Hacka spenaten grovt och lägg på ett salladsfat eller i skål.
  14. Skala och riv moroten samt blanda i den.
  15. Finstrimla rödkålen och blanda i den.
  16. Tillsätt olivolja och vinäger samt blanda runt.
  17. Värm och koka upp de gröna bönorna i en kastrull med lite vatten i botten. Smaka av dem med en klick smör, salt och peppar.
  18. Värm en stekpanna, grill eller grillpanna.
  19. Vänd oxfilén i olja, salt och peppar.
  20. Stek eller grilla oxfilén någon minut på varje sida. Sänk värmen och låt steka färdigt några minuter till önskad stekgrad. Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone. Låt gärna vila några minuter i folie innan servering.
  21. Innan servering så vispar du i smöret i rödvinssåsen och smakar av med salt och peppar.
  22. Servera oxfilén med rödvinssåsen, de rostade grönsakerna samt salladen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer