Ostkaka med ostlöpe

Klassiskt recept på hemgjord ostkaka med ostlöpe. Servera ostkaka med lättvispad grädde, sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller färska bär.

Ostlöpe finns bla på Apoteket. Ostlöpe används i ostkakerecept för att göra ostmassa till ost eller ostkakan.

8 portioner

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 5 liter mjölk, standard eller gammeldags
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk ostlöpe
  • 3 bittermandlar
  • 2 dl sötmandel
  • 1 dl socker
  • 4 ägg
  • 5 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Rör ut mjölet i lite av mjölken. Blanda ner i resten av mjölken i en stor kastrull.
  2. Värm mjölken till 37 ºC, rör då och då. Kastrullen tas av spisen och 2 msk (=30 ml) ostlöpe tillsätts under noggrann omröring. Ostlöpen kan gärna vara utspädd med 0,5 dl vatten. Ostmassan är ystad efter ca 30 minuter.
  3. Skär sönder ostmassan med en trägaffel och låt stå en halvtimme till.
  4. Sila bort vasslan i ett durkslag med silduk eller liknande.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Skålla mandeln. Riv bittermandel fint och hacka mandeln och lägg i en stor skål. Blanda i äggblandningen och grädden till en ostkakesmet.
  7. Häll smeten till ostkakan i en stor, smord ugnssäker form eller flera mindre formar.
  8. Grädda ostkakan i mitten av ugnen i 1 timme och en kvart.
  9. Servera ostkakan med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer