Snabb ostkaka med kesella

Snabb ostkaka med kesella i portionsformar till dessert. Servera ostkakan med vispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller färska bär.

Du behöver 5 små portionsformar på ca 1,5 dl vardera, Du kan förbereda ostkakorna i förväg och ha i kylen eller frysen och sedan värma till servering.

Detta är snabbare och enklare variant av den klassiska ostkakan. Den bakas med kesella istället för med mjölk och ostlöpe.

5 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 0,5 dl sötmandel
  • 0,5 bittermandel
  • 250 gram kesella (10 %)
  • 2 ägg
  • 2 msk socker
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk smör att smöra formar med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skålla, skala och hacka mandeln eller mal den. Mal, hacka eller riv bittermandeln. Lägg i en skål.
  3. Blanda ihop mandel, kesella, ägg, socker, mjöl, mjölk och grädde till en jämn ostkakesmet.
  4. Smöra formarna med lite smör.
  5. Fördela smeten till ostkakorna i formarna.
  6. Sätt formarna i en större ugnsform med höga kanter. Koka upp vatten och häll runt formarna - akta så att det inte skvalpar över vatten in i formarna med ostkaka bara.
  7. Grädda ostkakorna i vattenbad i mitten av ugnen i 30 minuter.
  8. Ta ut ostkakorna och låt de svalna något.
  9. Servera ostkakorna ljumma med vispad grädde och sylt eller färska bär.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer