Enkel ostkaka med färskost och lime

Enkel hemlagad ostkaka med färskost och lime. Hemgjord snabb och enkel ostkaka du kan servera med löst vispad grädde samt sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller färska bär.

7 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 300 g sötmandel
  • 1 bittermandel
  • 4 ägg
  • 350 g färskost, naturell
  • 0,75 dl socker
  • 2 lime, skal och juice
  • 1,5 dl grädde
  • 2 msk smör att smörja form med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skålla och skala mandeln. Mal den eller hacka den fint. Enklast är att lägga den i en matberedare och mixa den fint.
  3. Skölj limefrukten och riv det gröna skalet fint samt pressa ur saften.
  4. Rör ihop alla ingredienser i en skål eller mixa i matberedaren till en jämn ostkakasmet.
  5. Smörj en ugnssäker form ca ca 20 cm i diameter eller 7 portionsformar.
  6. Häll i ostkakesmeten.
  7. Grädda ostkakan i nedre delen av ugnen ca 35 minuter tills ostkakan fått fin färg och är fast i konsistensen.
  8. Servera ostkakan med ex. vispad grädde och sylt.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer