Örtolja

Örtolja som är nyttigt och ger god smak åt den mesta mat. Olja med örter passar speciellt till grillat som kyckling, skaldjur och grönsaker. God att marinera i också. Självklart kan du välja örter efter smak. Exempelvis dill om du ska ha oljan till fisk.
Du kan ta någon tsk torkade örter istället för färsk. Eller ett paket frysta örter som ex. Findus Provencale.

2,5 dl örtolja

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 3 msk plockad färsk timjan
  • 4 blad salvia
  • 10 blad basilika
  • 2 plockad färsk rosmarin
  • 1 dl grovhackad persilja
  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 msk finrivet skal av citron
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 dl fin olivolja
  • 1 vitlöksklyfta

Tillagning

  1. Plocka först bladen av örterna och rensa bort kvistar.
  2. Riv skal av lime och pressa ut saften.
  3. Lägg alla ingredienserna till örtoljan i en mixer eller använd stavmixer. Mixa. Smaka av med salt och vitpeppar.
  4. Servera som sås i skål eller använd till marinad.
  5. Du kan också tillsätta mer olivolja och ha i en flaska eller burk.
  6. Förvara örtoljan i kylen om du ska ha den länge.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer