Asiatisk marinad med sweet chili-sås

Asiatisk marinad med sweet chili-sås passar till det mesta om du gillar ingefära, chili, sött, soja och sesam. Funkar med kött, kyckling, fisk och grönsaker. Marinera och grilla eller stek det du önskar till lagom stektemperatur.

Tänk på att sockret i sweet chili-såsen lätt bränns så över en het grill - då kan du torka den mesta marinaden innan, grilla köttet. Pensla sedan lite då och då under grillningen. Denna marinad funkar jättebra att dubblera och ha resten som sås och dipp till servering. Använd halva att marinera med och andra halvan att servera till. 

Annat som passar i asiatisk marinad är pressad vitlök, färsk strimlad röd chili, hackad färsk koriander, ostronsås, mörk kinesisk soja, ljus kinesisk soja, japansk soja, ketchap manis (indonesisk söt soja), limesaft från kaffirlime, risvin eller torr fino sherry, svart bönsås, honung, tomatpuré (sötsur-sås variant), 

2 dl marinad till ca 1 kg kyckling, kött eller grönsaker

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 1 dl vegetabilisk matolja
  • 6 msk sweet chilisås
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk finriven ingefära
  • 1 msk sesamolja
  • 0,5 dl sesamfrön

Tillagning

  1. Skala och riv ingefära fint.
  2. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål eller en plastpåse (gärna dubbel om den spricker) tillsammans med det du vill marinera. Banka gärna ut ex. kycklingfiléer och tjocka köttbitar lite med en köttklubba eller dela den i mindre bitar (om du vill trä på spett sedan). Hel kyckling kan du dela i mindre delar eller marinera i bitar.
  3. Gör gärna dubbelsats om du vill ha marinaden som sås till också. Då kan du ta undan halva marinaden i en skål och servera till som sås. OBS - ta EJ marinad som rå kyckling legat i och servera.
  4. Torka bort söt marinad (som annars lätt bränns på speciellt grill) och salta samt peppra.
  5. PÅ GRILLEN: grilla några minuter på varje sida så att det får färg och sänk sedan värmen eller slå in i folie och låt steka klart på låg värme.
  6. I UGN: sätt ugnen på 200 grader. Fördela det du vill laga på grillgaller med en ugnsplåt under fylld med någon cm vatten. Eller lägg dem i valfri ugnsform eller ugnsfast panna. Stek i tills det har fin färg och är genomstekt.
  7. Kolla så att det du lagar är genomstekt: skär ett snitt mot mitten och se så köttet är tillagat eller använd en temperatur med en stektermometer.
  8. Garnera och strö över sesamfrön ca fem minuter innan det är klart eller vid servering. Sesamfröna blir godast om de får rostas med lite eller så kan du rosta dem i en stekpanna och garnera med vid servering.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer