Rostad potatis med örtolja

Gott och enkelt med delikatesspotatis rostade med olja och frysta hackade örter.
Istället för delikatesspotatis kan du köpa vanlig potatis av fast sort. Om de har fint skal är det bara att skrubba dem och dela i grova bitar. Putsa bort fula delar. Eller använda färskpotatis - skölj och skrubba dem rena.
Det finns frysta hackade örter som jag använt i detta recept. Det är enkelt och smidigt. Räkna 20 gram vilket är ca ett halvt paket (som är 35 gram) av varje sort nedan. Lägg tillbaka resten i frysen till annat.
Istället för frysta örter kan du ta färska såklart. Räkna då ca 0,5 dl hackad persilja, 2 msk hackad timjan, 2 msk hackad rosmarin och 1 dl hackad basilika.
En pressad vitlök ger också god smak på potatisen om man gillar vitlök.

6 portioner rostad potatis med örtolja

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1,3 kg potatis som delikatesspotatis eller små potatisar av fast sort
  • 4 msk majsolja eller rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 20 gram frysta örter provencale
  • 1 dl olivolja
  • 20 gram fryst hackad persilja
  • 20 gram fryst hackad basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj potatisen och skär ev. bort fula delar.
  3. Dela potatisarna på längden i halvor.
  4. Lägg i en långpanna med höga kanter.
  5. Blanda majsolja eller rapsolja med örter provencale samt salt och peppar.
  6. Häll över potatisen och blanda runt.
  7. Vänd på potatisarna så att skalet är nedåt och snittytan uppåt.
  8. Ugnsrosta potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter. De ska ha fin färg och vara mjuka inuti. Smaka gärna på en potatishalva så att den är färdig.
  9. Ta ut potatisen.
  10. Blanda olivolja med hackad persilja samt basilika.
  11. Ringla örtoljan över potatisen och blanda runt.
  12. Smaka av potatisen med lite flingsalt om det behövs.
  13. Rostad potatis med örtolja är klar att servera.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer