Hemgjord grillolja grundrecept

Ett grundrecept på grillolja i olika smaker. Ingen idé att köpa färdig grillolja då det är så enkelt och godare att göra egen. Tycker snarare att de köpta grilloljarna kan förstöra maten med konstiga smaker. Ett säkert kort är att hålla grilloljan enkel och inte blanda i för mycket grejer. Det är sen grillen som ger mest smak. 

Utgå från grundreceptet nedan och tillsätt: 

- ASIATISK GRILLOLJA: lägg till 2 tsk sesamolja, 0,5 tsk chiliflakes samt 1 msk färsk riven ingefära.
- GRILLOLJA TILL KYCKLING: lägg till 2 msk pressad citron eller lime samt 1 tsk torkad hackad rosmarin. 
- GRILLOLJA MED RÖKT SMAK: lägg till 1 tsk rökt paprikapulver samt 1 tsk mald spiskummin. 
- CHILIOLJA: lägg till chili efter tycke. Förslag är 0,5 tsk chiliflakes, en 0,5 hackad röd chilifrukt och/eller några droppar tabasco eller annan chilisås. 

Andra smaksättningar som är goda kryddor till grillolja är också curry, ingefära, timjan, paprikapulver, rökt paprikapulver, mald spiskummin, chili, sambal oelek, ostronsås, socker, finhackade örter som basilika, gräslök, persilja med mera. 

Tycker du oljan bara droppar ner och brinner på kolen så kan du skippa oljan helt och blanda kryddorna till en torr sk Rubb - gnid in köttet i en skål och marinera samt grilla som vanligt. Detta funkar bra om du har ett kött med mer fett i ex. Entrecote, fläskkarré osv. 

grillolja till 800 gram kött, kyckling mm

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 msk japansk ljus soja eller 2 tsk kinesisk soja
  • 0,5 dl oliv- eller rapsolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 krm mald svartpeppar (gärna nymald)
  • 1 tsk honung (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk torkad rosmarin (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken i en skål och blanda i övriga ingredienser. Rör ihop grilloljan.
  2. Smaksätt ev med andra kryddor efter smak och tycke. Se förslag ovan.
  3. Tips inför grillning med grilloljan: Lägg köttet i en skål skuren i de bitar som de ska grillas. Gott är att skära i kuber och sedan trä på spett. Tillsätt grilloljan. Spara gärna lite i botten på skålen du blandat marinaden i som du kan ha att pensla med sedan vid grillningen. Låt stå någon halvtimme till timme att marinera. Längre tid i kylen. Ska du marinera längre så skippar du även saltet i marinaden (som annars drar ut vätska ur köttet).
  4. Marinerar du inte köttet innan så torka köttet om det är kladdigt eller blött med hushållspapper, lägg upp på fat eller tallrik och pensla med grilloljan medan grillen blir varm.
  5. Grilla och pensla igen minst en gång på varje sida ex. efter halva grillningen och mot slutet.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer