Scones med havregryn

Lite nyttigare scones med havregryn som är mycket nyttiga och gör dessa scones blir lite hälsosammare än scones bakade på enbart vetemjöl. De är kladdiga att baka men det går snabbt. 

Servera havresconesen med smör eller färskost, marmelad och ost som engelska scones till fikat kanske med en kopp te. 

En variant är att baka havrescones i en muffinsplåt som du smort med smör så får de fin form och blir lite högre. Vidare kan du blanda i riven ost i degen för ostsmak på sconesen - ersätt förslagvis 1/4 av havregrynen med riven ost som cheddar eller annan lagrad ost. 

Räkna två små fina scones per portion. Så detta recept räcker till åtta portioner. Du kan också baka ut åtta stora scones (istället för 16 mindre). Receptet kan även halveras om du bara vill baka åtta mindre scones på en plåt. Kalla scones kan du värma eller rosta igen så blir de som nya. 

16 scones, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 16 min
  • Klart på: 26 min

Ingredienser

  • 2 dl havregryn
  • 6 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 3 dl mjölk

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Låt smöret blir rumsvarmt eller tärna det om du inte har tid med det och tillsätt sedan enligt nedan.
  2. Blanda havregryn, vetemjöl, salt, socker och bakpulver i en bakbunke.
  3. Tillsätt smör samt knåda hastigt ihop till en grynig massa.
  4. Tillsätt mjölken och blanda hastigt ihop till en kladdig deg.
  5. Klicka ut smeten på bakplåtspapper till 16 små fina scones eller 8 lite större scones.
  6. Grädda i mitten av ugnen 16 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna någon minut men servera sedan när de är varma.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer