Lussekatter, lussebullar och saffransbröd

Lussekatter, lussebullar och saffransbröd - kärt barn har många namn. Kan också bakas till saffranslängder.

Du kan räkna ca 32 stora eller 48 små lussekatter eller 4 saffranslängder till nedan recept.

32 lussekatter

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt jäst
  • 2 dl socker eller ljus sirap
  • 0,5 tsk salt
  • 1 gram saffran
  • 1,5 liter vetemjöl special
  • 1 ägg till pensling
  • 1 dl russin att garnera med

Tillagning

  1. Låt smöret blir rumsvarmt. Mikra det ev. dock utan att smälta det.
  2. Stöt saffran med någon msk socker i en mortel.
  3. Värm mjölk med saffranssockret till fingervarmt 38 grader.
  4. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av den varma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan resten av mjölken.
  5. Tillsätt sedan mjukt smör, socker och salt.
  6. Tillsätt mjöl (spara någon halv dl till utbakning) och rör ihop till en deg som är klibbig men precis släpper från kanterna av bunken. Arbeta degen smidig i tio minuter med händerna eller fem minuter i degblandare.
  7. Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den.
  9. Baka ut till lussekatter: Forma en rulle, dela den i 4 delar
  10. och var och en av dessa i 8 eller 12.
  11. Rulla lussekatter, lägg på plåt med bakplåtspapper och
  12. tryck i russin. Eller baka ut till saffranslängder (rulla ihop med fyllning av mandelmassa samt socker och klipp sedan snitt i längden) eller fläta till saffransflätor.
  13. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.
  14. Sätt ugnen på 225 grader för lussekatter och 200 grader för saffranslängder eller saffransflätor.
  15. Pensla med uppvispat ägg och grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 10 minuter och saffranslängder eller saffransflätor i nedre delen av ugnen i 20 minuter (täck över med folie om de börjar brännas).
  16. Ta ut lussekatterna eller saffranslängderna eller saffransflätorna.
  17. Låt dem svalna på galler och njut.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer