Lax med fetaost

Lax med fetaost i ugnen med rotfrukter. Gott, nyttigt och enkelt med allt i en panna.
Sältan i fetaosten passar utmärkt med laxfiléerna och sötman i rotfrukterna samt rödlöken.
Vill du ha en kall god sås till så kan du blanda någon msk sweet chilisås med creme fraiche.
Grönsallad, bönsallad eller tomatsallad är gott till.

2 portioner lax med fetaost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé, à 140 gram, tinad eller helst färsk
  • 0,5 lime
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 msk ljus japansk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1/4 rotselleri
  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 4 fasta potatisar ex. delikatesspotatisar som Amandine
  • 0,5 rödlök
  • 1 msk rapsolja eller olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skär rödlök i klyftor.
  3. Skölj och putsa potatisen. Har potatisen fint skal kan du behålla det på - skala dem annars. Dela i klyftor.
  4. Skala och skär rotselleri, palsternacka och morot i grova bitar.
  5. Blanda rotfrukter och potatis med olja i en ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
  6. Sätt in i ugnen och baka rotfrukterna i 30 minuter.
  7. Skölj och riv skalet av en halv lime. Blanda limeskal, limesaft, riven ingefära, soja och sesamolja i en skål tillsammans med laxfiléerna. Låt laxen marinera medan rotfrukterna är i ugnen.
  8. Ta ut rotfrukterna och vänd runt dem.
  9. Lägg på laxen och smula över fetaost.
  10. Sänk värmen till 150 grader.
  11. Baka laxen med fetaosten och rotfrukterna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  12. Ta ut och servera laxen med fetaosten och rotfrukterna.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer