Lax med fetaost

Lax med fetaost i ugnen med rotfrukter. Gott, nyttigt och enkelt med allt i en panna.
Sältan i fetaosten passar utmärkt med laxfiléerna och sötman i rotfrukterna samt rödlöken.
Vill du ha en kall god sås till så kan du blanda någon msk sweet chilisås med creme fraiche.
Grönsallad, bönsallad eller tomatsallad är gott till.

2 portioner lax med fetaost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé, à 140 gram, tinad eller helst färsk
  • 0,5 lime
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 msk ljus japansk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1/4 rotselleri
  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 4 fasta potatisar ex. delikatesspotatisar som Amandine
  • 0,5 rödlök
  • 1 msk rapsolja eller olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skär rödlök i klyftor.
  3. Skölj och putsa potatisen. Har potatisen fint skal kan du behålla det på - skala dem annars. Dela i klyftor.
  4. Skala och skär rotselleri, palsternacka och morot i grova bitar.
  5. Blanda rotfrukter och potatis med olja i en ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
  6. Sätt in i ugnen och baka rotfrukterna i 30 minuter.
  7. Skölj och riv skalet av en halv lime. Blanda limeskal, limesaft, riven ingefära, soja och sesamolja i en skål tillsammans med laxfiléerna. Låt laxen marinera medan rotfrukterna är i ugnen.
  8. Ta ut rotfrukterna och vänd runt dem.
  9. Lägg på laxen och smula över fetaost.
  10. Sänk värmen till 150 grader.
  11. Baka laxen med fetaosten och rotfrukterna i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  12. Ta ut och servera laxen med fetaosten och rotfrukterna.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer