Lax, örtöverbakad lax med rotfrukter i foliepaket

Örtöverbakad lax med rotfrukter i foliepaket. En mycket god lunch eller middag.
Öl eller vitt vin passar till.
Du kan laga en stor bit laxfilé eller 4 bitar färsk eller tinad laxfile à 150 g utan skinn och ben.
En god och mycket enkel sås till är fetaostsås - mixa, blanda fetaost med grekisk yoghurt och vips så har du en god sås till denna rätt.
Du kan också grilla foliepaketet med rotfrukter med laxen. Ett tips är då att förkoka rotfrukterna mjuka i vatten ca 15 minuter först och sedan lägger alla ingredienser med laxen i foliepaketet och grillar i ca 20 minuter tills laxen är genomstekt.

4 portioner örtöverbakad lax

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 0,5 dl hackad dill
  • 0,5 dl hackad basilika
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 1,5 dl ströbröd
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk smör till formen
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Rotfrukter i folie: 2 morötter
  • 8 små färskpotatisar
  • 2 palsternackor
  • 1 liten bit rotselleri
  • 1/2 kålrot
  • 1 kvist rosmarin
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Fetaostsås: 150 gram fetaost
  • 3 dl grekisk yoghurt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja med rotfrukterna då de tar längst tid i ungnen. Rensa, skala och skär rotfrukterna i stavar, ca 1 centimeter tjocka. Blanda med salt, olivolja, peppar och lite rosmarin.
  3. Gör fyra foliepaket och ställ in dem i ugnen. Ska gå 40 minuter.
  4. Dags att förbereda den örtöverbakta laxen. Gör en blandning av örter och ströbröd. Blanda ihop hackade örter, ströbröd, vitlök, senap och smör till en röra. Salta och peppra laxen eller laxfiléerna och lägg i en smord ugnssäker form. Bred ett örttäcke över.
  5. Ugnsstek laxen i ca 20 minuter eller tills den är så klar som du vill ha den. Kör den gärna med lite övervärme eller grill så örtöverbakningen får lite färg mot slutet.
  6. Fetaostsåsen gör du genom att blanda, mixa, smula fetaosten i yoghurten.
  7. Servera den örtöverbakta laxen med rotfrukterna och fetaostsåsen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer