Inkokt lax med coleslaw

Inkokt lax med coleslaw (kålsallad) och rostade rotfrukter. En god och nyttig laxrätt som funkar till fest men också vardags. Kål och rotfrukter är också billig mat.
Du kan köpa en bit färsk lax och skära i portionsbitar eller köpa 4 portionsbitar fryst lax och tina dem i kylen över natten eller någon timme i kallt vatten.
Vill man ha vin till så rekommenderar jag ett vitt vin ex. en Riesling från Alsace, Tyskland eller annanstans.

4 portioner inkokt lax med coleslaw

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 1 st medelstor morot
  • 1 st gul lök
  • 1 liter vatten
  • 1 dl ättika 12%
  • 1,5 tsk salt
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 kryddnejlikor
  • 4 dillstjälkar
  • Coleslaw: 400 g vitkål
  • 2 stora morötter
  • 20 g färsk ingefära
  • 1 msk farinsocker
  • 2 dl crème fraiche
  • 4 kvistar bladpersilja
  • Tillbehör: 4 msk olivolja
  • 400 g rotselleri
  • 2 stora morötter
  • 600 g potatis, gärna fast sort
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär den i klyftor. Blanda alla ingredienser till lagen. Låt koka i 10 minuter.
  2. Skär laxen i 4 portionsbitar.
  3. Lägg ner den i ättikslagen.
  4. Låt lagen koka upp till några första bubblor sänk sedan värmen till lägsta och låt laxen sjuda under lock i 15 minuter.
  5. Sätt pannan eller kastrullen med laxen att svalna i ett vattenbad med kallt vatten ex. i vasken eller i en långpanna med höga kanter och rinnande vatten över vasken. Låt gärna laxen ligga några timmar i lagen i kylen ex. över natten men den går också att servera direkt.
  6. Tillbehör: sätt ugnen på 200 grader.
  7. Skala och tärna rotfrukter och potatis grovt.
  8. Lägg i en ugnsform och blanda med olivolja, salt och vitpeppar.
  9. Baka i ugnen i cirka 45 minuter. Känn med en kniv när de är klara.
  10. Coleslaw - kålsallad: strimla eller riv vitkål och skalad morot.
  11. Lägg i en skål, tillsätt en halv tesked salt och rör om. Massera gärna in saltet i kålen så mjuknar den snabbt.
  12. Blanda i socker, vitpeppar, riven skalad ingefära och crème fraiche.
  13. När rotfrukterna är klara serveras de med laxen toppad med en rejäl klick kålsallad samt några blad sköljd bladpersilja.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer