Gratinerad lax med räkor

Gratinerad lax med räkor i ugnen. Laxfilé toppad med räkor i gräddig sås smaksatt med dill, citron och lite hummerfond och gratinerad med riven ost. Gott och lätt att laga.
Gott med kokt potatis, pressad potatis eller potatismos. Pasta som tagliatelle eller ris går smakar också fint till.
Servera gärna med en grönsallad av ex. babyspenat till.

2 portioner gratinerad lax med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé à ca 130 gram styck, utan skinn och ben
  • 1 dl skalade räkor, frysta eller färska från lag
  • 0,5 msk smör eller olivolja
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 tärning fiskbuljong
  • 1 msk hummerfond
  • 2 msk hackad dill
  • 0,5 dl riven gratängost
  • 2 klyftor citron till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnsform med lite smör eller olivolja.
  3. Lägg i laxen. Salta och peppra laxen.
  4. Hacka dill.
  5. Smula fiskbuljongtärningen i en skål och blanda med grädde, mjölk, citronsaft, dill och hummerbuljong.
  6. Häll över laxen och strö över riven ost.
  7. Förbered önskade tillbehör som ex. kokt potatis, pressad potatis, potatismos, pasta eller ris.
  8. Gratinera laxen i 15 minuter tills den har fin färg och är genomstekt.
  9. Servera den gratinerade laxen med önskade tillbehör och gärna en klyfta citron samt grönsallad till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer