Lammfilé med potatisgratäng

Lammfilé med potatisgratäng och rödvinssås. Du kan använda lamminnerfilé eller lammytterfilé. Gott med grönsallad och tärnad tomat.
Lammytterfilé går minst lika bra och själv tycker jag den är lika mör och god som lamminnerfilé. Vidare är lammytterfilé vanligare i butiken.
Välj förslagsvis 4-8 lamminnerfiléer eller 2-3 lammytterfiléer - räkna 150 gram per portion.

4 portioner lammfilé med potatisgratäng

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 600 gram lammytterfilé eller lamminnerfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Potatisgratäng: 1 kg potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 dl riven ost eller gratängost (valfritt)
  • Rödvinssås: 1 stor eller 2 små schalottenlökar
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 lagerblad
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 tsk honung eller socker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 dl fylligt rödvin
  • 1 tsk maizena utrört i någon msk vatten
  • 2 dl köttfond eller steksky från lammet (rör ut vatten i stekpannan där du stekt lammet)
  • 50 gram smör

Tillagning

  1. Blanda lammfiléer med olja, pressad vitlök, vinäger, timjan, rosmarin och svartpeppar i en bunke. Om du vill kan du nu marinera lammfiléerna övertäckta i kylen ex. från några minuter till över natten.
  2. Potatisgratäng: Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala potatis och skär dem i tunna skivor.
  4. Ska du laga mycket gratäng rekommenderar jag att skiva potatisen i matberedare.
  5. Smörj en gratängform med lite smör och lägg i skivorna.
  6. Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, salt och peppar.
  7. Blandningen ska smaka tydligt salt.
  8. Häll blandningen över potatisen.
  9. Grädda potatisgratängen i ca 45 min tills potatisen är mjuk. Testa genom att sticka i den med en kniv eller potatissticka. Strö ev. över ost efter en halvtimme och låt osten och gratängen få färg på slutet.
  10. Rödvinssås: Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg i en liten kastrull.
  11. Skala och pressa vitlöken. Lägg med löken.
  12. Fräs löken och vitlöken någon minut under omrörning i olivolja eller smör.
  13. Tillsätt tomatpuré, rör om och fräs någon minut till.
  14. Tillsätt timjan, rosmarin, lagerblad, svartpeppar, salt och honung eller socker samt rödvinsvinäger.
  15. Fräs någon halv minut under omrörning och tillsätt sedan rödvinet. Koka upp.
  16. Låt rödvinet koka ner till ca 2/3.
  17. Blanda ut maizena i lite vatten i ett glas och red rödvinssåsen lite i taget under omrörning så att den tjocknar något. Låt småputtra medan du steker lammfilén.
  18. Värm en stekpanna.
  19. Salta lammfiléerna.
  20. Bryn lammfiléerna på båda sidor. Lägg över i en ugnsform och ställ in i ugnen cirka 5 - 10 minuter. Häll 1-2 dl vatten i stekpannan och koka ur den. Spara stekskyn. Sätt i en termometer i köttet. Lammfilé: 58 grader ger rött, rosa eller blodigt lammkött. 62 grader ger medium eller rosastekt lammkött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt lammkött sk welldone. Alternativ är att skära ett litet snitt och kontrollera att köttet är som du vill ha det.
  21. Sila ner stekskyn i rödvinssåsen och fortsätt koka såsen.
  22. Smaka av rödvinssåsen med salt, peppar, vinäger samt socker.
  23. Innan servering så monterar/vispar du i smöret och serverar sedan rödvinssåsen varm.
  24. Ta ut lammfiléerna och låt dem vila i folie några minuter innan du serverar dem. Vid servering skär du upp lammfiléerna i någon cm tjocka sneda skivor.
  25. Servera lammfiléerna med potatisgratäng, rödvinssås samt sallad och ev. valfria kokta grönsaker.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer