Lammgryta med risoni

Introduktion och förberedelse

Lammgryta med risoni toppad med parmesan, fetaost, färsk oregano samt en sallad till.

Ett långkok med grytkött av lamm som blir mustigt och gott - allt-i-ett - kött, sås och matig tillbehör i form av risoni.

Först kokas lammköttet mört och strax innan servering så tillsätter man risono - pasta format som ris - samt lite extra vatten och kokar 10 minuter extra. En gryta med allt-i-ett.

Lammgrytan förberedas och kokas i god tid då den bara blir godare om den får stå någon dag. Vänta då med att koka med risonin tills när du kokar upp och värmer grytan för servering.

Till nedan recept behöver du en stor stekgryta eller gjutjärnsgryta med lock.

Serveringsförslag

  • Gott att garnera med grekisk fårost eller fetaost, riven ost som parmesan eller grana padano samt färsk oregano.
  • En grönsallad eller spenatsallad samt ett gott bröd till passar också till.

Val av lamm

Välj gärna svenskt lammkött.

Jag lagade med skivat lammkött med ben - lammbog - som jag tärnade till grytbitar.

Du kan ta grytkött från lamm utan ben som lammgrytbitar eller med ben som skivad lammstek eller annat lammkött lämpligt för gryta.

Lamm, tomat, vitlök, risoni, persilja, parmesan, fetaost, oregano med mera passar mycket bra ihop
Lamm, tomat, vitlök, risoni, persilja, parmesan, fetaost, oregano med mera passar mycket bra ihop

4 port lammgryta med risoni

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 800 gram lammgrytbitar utan ben eller 1 kg lammbog eller lammstek med ben, skuren i skivor eller bitar
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vitt eller rött vin
  • 1 burk krossade tomater
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 morot
  • 1 tsk honung
  • 1 krm torkad rosmarin eller 1 tsk färsk hackad rosmarin
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2,5 dl risoni, jag tog Barillas
  • 4 dl vatten till risoni-koket
  • GARNERING: 4 msk riven parmesan eller liknande
  • 1/2 dl smulad fetaost
  • 1 tsk torkad eller 0,5 dl färsk oregano
  • 3 msk hackad blad- eller kruspersilja

Tillagning

  1. Skär och dela köttet i grytbitar.
  2. Skala och hacka lök och finhacka vitlök. Skala och tärna morot.
  3. Bryn lammköttet i en msk olivolja och 1 msk smör runt om i en stekpanna lite i taget. Salta och peppra. Lägg över i en stekgryta.
  4. Stek lök i en msk olivolja och en msk smör någon minut i stekpannan. Tillsätt vitlök och morot och stek någon minut till. Tillsätt tomatpuré och stek samt rör om någon minut till. Lägg över i stekgrytan.
  5. Sätt stekgrytan på värmen. Låt bli varmt och rör då och då. Tillsätt vinet och låt koka ihop någon minut.
  6. Tillsätt buljongtärning, krossade tomater, vatten, rosmarin, lagerblad samt honung. Rör om. Sätt på lock.
  7. Koka grytan på låg värme under lock i två timmar för lammkött med ben. Lammkött utan ben kan du smaka på efter en timme och kontrollera om det är mört nog - annars koka lite till.
  8. När köttet är mört är grunden klar. Hit kan du förbereda och förvara i kylen.
  9. Till servering tillsätter du 4,5 dl vatten och risonin. Koka upp och låt puttra på medelvärme i 10 minuter.
  10. Tärna eller smula fetaost. Riv parmesanost eller liknande. Skölj och hacka grovt persilja samt färsk oregano.
  11. Servera grytan toppad med fetaost, riven parmesan, färsk hackad persilja samt färsk grovt hackad oregano eller lite torkad oregano på toppen.
  12. Servera grytan med ett gott bröd och lite grönsallad ex. babyspenat, tärnad tomat, avokado och riven zucchini eller annan sallad.
E-mail
Medel: 4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-22