Chilisås med rostad chili

Hemgjord chilisås sk Salsa Roja görs av att koka krossade tomater med lök, paprika, rostad chilipeppar, vitlök och färsk koriander.

Du kan också göra grön sås salsa verde om du hittar tomatillos istället för tomater samt tar grön paprika istället.

Chilisåsen serveras kall till mexikansk mat eller som het salsa till det mesta. Denna sås påminner en del om het ajvar och kan serveras till grillat, burgare, kyckling, kött eller grönsaker.

ca 7 dl chilisås med rostad chili

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 stycken röda chilifrukter, valfri sort som spansk röd chili typ habanero
  • 1 röd paprika
  • 2 msk matolja som raps eller solrosolja
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 dl färsk hackad koriander
  • 1 tsk salt
  • 1 burk krossade tomater (eller 4 dl grovt hackade skalade färska tomater)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på max grill.
  2. Skär bort fästet och dela chilifrukterna på längden.
  3. Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  4. Dela paprikan och rensa ut frön och fäste.
  5. Lägg med skalen upp jämte chilifrukterna.
  6. Ös över lite olja och vänd runt.
  7. Rosta paprika och chili i ca 15 minuter.
  8. Skala under tiden vitlöken och löken. Dela grovt.
  9. Fräs lök och vitlök mjuk i en panna med lite olja.
  10. Lägg rostad chili, paprika, vitlök, färsk koriander, lök och vitlök samt tomater i en mixer och mixa (eller mixa med stavmixer).
  11. Lägg över i en kastrull och låt småkoka ca 50 minuter på låg värme med lock.
  12. Häll upp på burk med lock. Låt svalna. Chilisåsen håller sig länge i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer