AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Hemgjord chilisås

Hemgjord chilisås Hemgjord chilisås. Gör egen het stark chilissås på chilifrukter eller pepparfrukter. Detta är inte en variant på vanlig ketchup-baserad chilisås utan en mycket het chilisås.
Chilisås passar till det mesta som mexikansk mat, gyros, kebab, tacos, grillat, thaimat mm. Mao hemlagad chilisås är gott till det mesta.
Välj ev. några vanliga röda jalapeno och några starkare andra chilifrukter efter tillgång. Du kan såklart ta bara röd chili eller jalapeno också.
Du kan också ha i tomatpurè och mer vatten i chilisåsen om du vill spä den.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 14)
ca 4 dl hemgjord het chilisås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 10 pepparfrukter som röd chili
  • 1 dl råsocker som farinsocker
  • 1 msk matolja som rapsolja eller solrosolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på grill.
  2. Skär bort fästena på chilifrukterna.
  3. Dela dem på längden och lägg med olja i en ugnspanna ev. med bakplåtspapper under. Kärnorna kan vara med. OBS använd gärna plasthandskar eller en liten plastpåse så att du ej rör vid chilifrukterna och sedan petar dig i ögat - för då svider det en del.
  4. Rosta chilifrukterna i ugnen i ca 10 minuter tills de börjat få lite färg men ej blivit brända.
  5. Skala och hacka vitlöken grovt. Lägg med chilifrukterna.
  6. Rosta ca 5 minuter till.
  7. Ta under tiden fram en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret och smält det så att det blir ljust brunt.
  8. Häll på vinäger och vatten. Det fräser rejält men slutar snabbt. Låt koka och rör då och då tills sockret löst sig. Ta av från spisen.
  9. Mixa rostade chilis, vitlökar och sockervattnet med salt med en stavmixer eller kör allt i en mixer till en slät chilisås. Kåt såsen kallna.
  10. Förvara chilisåsen i kylen, förslagsvis i en glasburk eller flaska.
  11. Chilisåsen håller sig i flera veckor.


 

Omdömen:

Kommenterad av Syster Sara , söndag 21 oktober 2012 vote imagevote imagevote imagevote image
Enkelt att göra och otroligt god!

Fler recept ur samma kategori som Hemgjord chilisås:

Dillmajonnäs
Dillmajonnäs är en god kall sås med majonnäs, gräddfil, hackad dill och gräslök. Dillmajonnäs är gott till fisk som panerad torsk, fiskpinnar med mera.
Senapssås
Senapssås. Vit bechamelsås smaksatt med senap. Gott till bla stekt falukorv, stekt korv, kokt eller stekt fisk, stekta köttbullar eller stekt quornfilé.
Fänkålsgratäng med parmesan
Fänkålsgratäng med parmesan, mozzarellaost och grädde. En god gratäng med fänkål som också blir en gräddig sås som passar som grönsakstillbehör eller vegetarisk gratäng till det mesta ex. stek, grillat, kyckling, lammstek eller kalkon.
Du kan ta hälften skivad potatis i om du vill variera och gillar potatis.
Se alla recept ur kategorin Såser
Mos med morötter och palsternacka
Mos med morötter och palsternacka. En variant på rotmos med palsternacka och rotselleri samt lite potatis (potatisen kan uteslutas och ersättas med mer rotfrukter).
Gott att servera som rotmos eller istället för vanligt potatismos till det mesta.
Pasta med kantarellsås
Pasta med kantarellsås, parmesan, persilja och tryffelolja. En god vegetarisk pastasås med kantareller, grädde och dijonsenap.
Melonsalsa med yoghurt
Melonsalsa med yoghurt passar som sås och tillbehör till grillat, stekt och till buffe.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat

Gilla oss på Facebook