AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Hemgjord chilisås

Hemgjord chilisås Hemgjord chilisås. Gör egen het stark chilissås på chilifrukter eller pepparfrukter. Detta är inte en variant på vanlig ketchup-baserad chilisås utan en mycket het chilisås.
Chilisås passar till det mesta som mexikansk mat, gyros, kebab, tacos, grillat, thaimat mm. Mao hemlagad chilisås är gott till det mesta.
Välj ev. några vanliga röda jalapeno och några starkare andra chilifrukter efter tillgång. Du kan såklart ta bara röd chili eller jalapeno också.
Du kan också ha i tomatpurè och mer vatten i chilisåsen om du vill spä den.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 15)
ca 4 dl hemgjord het chilisås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 10 pepparfrukter som röd chili
  • 1 dl råsocker som farinsocker
  • 1 msk matolja som rapsolja eller solrosolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på grill.
  2. Skär bort fästena på chilifrukterna.
  3. Dela dem på längden och lägg med olja i en ugnspanna ev. med bakplåtspapper under. Kärnorna kan vara med. OBS använd gärna plasthandskar eller en liten plastpåse så att du ej rör vid chilifrukterna och sedan petar dig i ögat - för då svider det en del.
  4. Rosta chilifrukterna i ugnen i ca 10 minuter tills de börjat få lite färg men ej blivit brända.
  5. Skala och hacka vitlöken grovt. Lägg med chilifrukterna.
  6. Rosta ca 5 minuter till.
  7. Ta under tiden fram en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret och smält det så att det blir ljust brunt.
  8. Häll på vinäger och vatten. Det fräser rejält men slutar snabbt. Låt koka och rör då och då tills sockret löst sig. Ta av från spisen.
  9. Mixa rostade chilis, vitlökar och sockervattnet med salt med en stavmixer eller kör allt i en mixer till en slät chilisås. Kåt såsen kallna.
  10. Förvara chilisåsen i kylen, förslagsvis i en glasburk eller flaska.
  11. Chilisåsen håller sig i flera veckor.


 

Omdömen:

Kommenterad av Syster Sara , söndag 21 oktober 2012 vote imagevote imagevote imagevote image
Enkelt att göra och otroligt god!

Fler recept ur samma kategori som Hemgjord chilisås:

Spagetti med sås av skogschampinjon samt bacon
Spagetti med sås av skogschampinjon samt knaprig bacon. Krämig pastasås med skogschampinjon, grädde och vitlök smaksatt med tryffel samt parmesan toppat med knaprig bacon.
Du kan såklart ta valfri pastasort. Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon.
Istället för vitt vin kan du ta någon msk vitvinsvinäger.
Kantarellsås
Kantarellsås. Sås med kantareller. Blir god med färska, frysta eller torkade kantareller eller trattkantareller.
Kantarellsås passar som tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling.
Ta lite mer mjöl så blir det kantarellstuvning till kantarelltoast.
Smaka gärna av med soja som Kikomman eller koloritsoja för att få lite färg.
På bilden har jag använt torkade kantareller och blandat ut med torkade trattkantareller.
Melonsalsa med yoghurt
Melonsalsa med yoghurt passar som sås och tillbehör till grillat, stekt och till buffe.
Se alla recept ur kategorin Såser
Västerbottenpaj ostpaj med Västerbottensost
Västerbottenpaj. Ostpaj med Västerbottensost. En paj med fyllig smak av ost som är snabb och lätt att baka.
Självklart blir det gott med annan riven ost - helst lagrad smakrik ost. Även grönmögelost fungerar.
Du kan variera västerbottenpajen genom att ha i ca en halv dl stekt fläsk och/eller ca 1 halv dl frästa kantareller eller annan svamp.
Några msk hackade örter som persilja eller gräslök passar också i ostpajen.
En halv dl fräst purjolök är en annan variant.
Med ca en halv dl rökt hackad skinka får du ost och skinkpaj lik den franska klassikern Quiche Lorraine.
Servera ostpajen varm, ljummen eller kall med ex. tomatsallad, blandsallad, kokta bönor mm.
Västerbottenpaj är god till buffe, kräftskiva, midsommarfest, påskbuffe, fest, lunch eller middag.
Fänkålssoppa
Fänkålssoppa. En god soppa med fänkål, lök och grönsaksbuljong och grädde. Fänkålssoppan kan serveras till vardags, kvällsmat eller soppbuffé med bröd; eller till fest som förrätt. Till förrätt kan du piffa upp soppan med några droppar tryffelolja och lägga en hög med något gott i mitten och slå soppa runt. Förslagsvis kan du lägga 3 msk av stekt fläsk i tärningar (räkna ca 200 gram fläsk), blandat med tärnat äpple (vänd i citronsaft eller vinäger så de inte mörknar) och hackad bladpersilja. Gravad lax i tärningar med äpple och dill är också mycket gott i. Vegetariskt och festlig blir fänkålssoppan med smörstekt ostronskivling, kantarell, champinjon eller Karl-johan i tärningar med tärnat äpple och hackad färsk dragon eller bladpersilja.
Indisk rispilaff Biriyani med valnötter, russin och grönsaker
Indisk rispilaff med valnötter, russin och grönsaker. Rätten brukar kallas biriyani på indiska restauranger. En slags rispytt med curry och grönsaker. Gott till det mesta eller på egen hand som vegetarisk rätt.
Du kan med gott resultat lägga till färsiffar (ex. färsbiffar på spett), stekta möra grytbitar av kött som kyckling, kalkon, fläskfilé eller biff.
Servera med mango chutney. Matyoghurt eller raita (gurkyoghurt med mynta) är också gott till som sås.
Jag brukar koka extra ris när jag har det som tillbehör till annat. Spara riset i kylen eller frysen (ta fram och tina innan eller mikra det). Då går det snabbt att laga denna rispytt lunch eller kvällsmat.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat

Gilla oss på Facebook