AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Hemgjord chilisås

Hemgjord chilisås Hemgjord chilisås. Gör egen het stark chilissås på chilifrukter eller pepparfrukter. Detta är inte en variant på vanlig ketchup-baserad chilisås utan en mycket het chilisås.
Chilisås passar till det mesta som mexikansk mat, gyros, kebab, tacos, grillat, thaimat mm. Mao hemlagad chilisås är gott till det mesta.
Välj ev. några vanliga röda jalapeno och några starkare andra chilifrukter efter tillgång. Du kan såklart ta bara röd chili eller jalapeno också.
Du kan också ha i tomatpurè och mer vatten i chilisåsen om du vill spä den.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 12)
ca 4 dl hemgjord het chilisås
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 10 pepparfrukter som röd chili
  • 1 dl råsocker som farinsocker
  • 1 msk matolja som rapsolja eller solrosolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på grill.
  2. Skär bort fästena på chilifrukterna.
  3. Dela dem på längden och lägg med olja i en ugnspanna ev. med bakplåtspapper under. Kärnorna kan vara med. OBS använd gärna plasthandskar eller en liten plastpåse så att du ej rör vid chilifrukterna och sedan petar dig i ögat - för då svider det en del.
  4. Rosta chilifrukterna i ugnen i ca 10 minuter tills de börjat få lite färg men ej blivit brända.
  5. Skala och hacka vitlöken grovt. Lägg med chilifrukterna.
  6. Rosta ca 5 minuter till.
  7. Ta under tiden fram en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret och smält det så att det blir ljust brunt.
  8. Häll på vinäger och vatten. Det fräser rejält men slutar snabbt. Låt koka och rör då och då tills sockret löst sig. Ta av från spisen.
  9. Mixa rostade chilis, vitlökar och sockervattnet med salt med en stavmixer eller kör allt i en mixer till en slät chilisås. Kåt såsen kallna.
  10. Förvara chilisåsen i kylen, förslagsvis i en glasburk eller flaska.
  11. Chilisåsen håller sig i flera veckor.


 

Omdömen:

Kommenterad av Syster Sara , söndag 21 oktober 2012 vote imagevote imagevote imagevote image
Enkelt att göra och otroligt god!

Fler recept ur samma kategori som Hemgjord chilisås:

Bagna Cauda italiensk sås med sardeller
Bagna Cauda italiensk sås med sardeller. En sås eller grillsås med sardeller, olivolja och vitlök som passar till ex. en grillkväll eller dippsås med lätt kokta grönsaker som morötter, färskpotatis, jordärtskockor, sparris, bönor, stjälkselleri, grillad paprika och grillad kött som oxfilé (gärna upplagd och skuren i strimlor).
Lantbröd passar bra till.
Vintips är italienskt vin som ex. Barbera från Piemonte.
Fänkålsgratäng med parmesan
Fänkålsgratäng med parmesan, mozzarellaost och grädde. En god gratäng med fänkål som också blir en gräddig sås som passar som grönsakstillbehör eller vegetarisk gratäng till det mesta ex. stek, grillat, kyckling, lammstek eller kalkon.
Du kan ta hälften skivad potatis i om du vill variera och gillar potatis.
Remouladsås remoulad
Remouladsås som är en god sås till fisk som stekt spätta och klassisk till engelsk fish & chips.
I Danmark (och Sverige) serveras såsen till smörrebröd med panerad fisk eller rostbiff med syltlök och inlagd gurka på grovt bröd toppat med rostad lök och tomatklyfta.
I princip är remouladsås en vanlig majonnäs med hackade pickles och smaksatt med kapris, curry samt gurkmeja (så den blir gul). Du kan hacka i alla pickles du gillar, vanligast är gurka och syltlök.
Någon tsk hackad inlagd ingefära ger lite annorlunda men mycket god smak åt remouladsås.
Se alla recept ur kategorin Såser
Jordnötssås
Jordnötssås till grillspett, thaimat osv. Sås med jordnötssmör, kokosmjölk och lite chili eller röd currypasta.
God att marinera kycklingbitar i och trä på spett och grilla. Dubbla då gärna såsen (och ta en del till marinad) så att du har lite kall sås att servera till kycklingspetten. Thairis passar till.
Istället för jordnötssmör kan du själv mixa ca 3 dl jordnötter (osaltade helst) fint i en matberedare ev. tillsammans med övriga ingredienser så är jordnötssåsen klar. Kokar du jordnötssåsen så får den godare smak - sjud gärna i 40 minuter.
Tänk på att inte servera överbliven marinad som sås. Dela istället upp såsen i två delar innan och ha en orörd skål till servering som sås vid bordet. Ta den andra till marinad.
Morotssoppa
Morotssoppa. Enkel, snabb och god soppa på morot. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen morotssoppa blir både nyttig och billig.
Här har jag två förslag på smaksättningar av morotssoppan. Den går såklart bra att servera naturell också. Den första varianten är med curry och garam masala; den andra med färsk dragon, persilja, citron- eller apelsinsaft
Smaka av morotssoppan med salt, socker och vitpeppar.
Mixa gärna morotssoppan slät med stavmixer, mosa den för hand med en visp eller mixa i matberedare.
Med en skvätt grädde, crème fraiche eller matyoghurt på slutet så får du en fylligare och festligare soppa.
Morotssoppa är gott med nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite potatis, rotselleri och purjolök.
Bondkakor
Klassiska bondkakor. Enkelt och gott recept på kakdeg som blir mycket goda och knapriga bondkakor.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat

Gilla oss på Facebook