Krabba med tillbehör

Krabba med tillbehör samt förslag hur du plockar isär och äter hel kokt krabba. Här krabbtaska. Även tips på hur du kokar färsk levande krabba. Krabban serveras på enklaste vis med majonnäs eller smaksatt majonnäs som aioli (med vitlök), saffransmajonnäs eller rouille (med vitlök och chili); eller sås som romsås eller Rhode Islandsås med ett stänk konjak i; vidare citronklyftor; gott bröd som ex. baguette, vitlöksbröd eller rostad bröd med smör.

En sidosallad med blandad grönsallad och dressing kan man också ha till om man vill. Har du köpt färsk levande krabba (vilket blir mycket gott nykokt) så kokar du den i en saltat vatten med några dillkronor. Mindre krabbor kokar du i 10-15 minuter och större i 15-20 minuter. Låt svalna i lagen i 30 minuter. Ta upp och servera varma eller förvara i kylen.

Spara gärna skalen och använd till fond till fisk- och skaldjurssoppa. Bara att frysa in och tina när soppan skall lagas. 

Verktyg: 1 klubba eller nötknäckare att krossa klor med, krabbgafflar eller skaldjursknivar, servetter samt gärna våtservetter eller ett glas med citronvatten att skölja händer i efter hand. Skyddsglasögon ;)

2 portioner krabba med tillbehör

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 5 min
 • Klart på: 10 min

Ingredienser

 • 2 hela kokta krabbor
 • Tillbehör: 2 dl majonnäs som aioli (med vitlök), saffransmajonnäs eller rouille (med vitlök och chili); eller sås som romsås eller Rhode Islandsås med ett stänk konjak i)
 • 4 citronklyftor
 • 4 skivor gott bröd som ex. baguette, vitlöksbröd eller rostad bröd med smör

Tillagning

 1. Servera krabborna med tillbehör i skålar och bröd vid sidan.
 2. Så här plockar du isär och äter en hel kokt krabba: Bryt bort klorna.
 3. Knäck klorna försiktigt med en nötknäppare eller lägg dem på en skärbräda och bulta sönder med något hårt som en köttklubba, hammare eller skaftet på en kock. Pilla ur köttet ur klon.
 4. Bryt loss den platta stjärten på krabbans undersida och släng den.
 5. Stick in en kniv längs med kanten på sköldens undersida och bänd bort ovansidan från undersidan.
 6. Pilla ur innandömet från toppskalet - här hittar du rom (orange) och krabbsmör (grått). Krabbsmöret är valfritt att äta. Spara ev. skölden att gratinera i.
 7. Ta bort de grå gälarna från kroppsklumpen med benen och magsäcken vid munnen (ev. hela munnen).
 8. Allt som är vitt och mörkare kött pillar du ur krabban och lägger i en skål. Undantaget är hjärnan som är en vit seg klump i kroppen. Det sitter rätt mycket kött inne i kroppen i kammare där benen går in i krabban - bryt sönder och pilla ut. Lägg allt kött tillsammans med röd rom i en skål. Bryt av benen och krossa dem lätt samt pilla ur köttet med något smalt som en krabbgaffel eller cocktailgaffel.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer