Gratinerad krabba

En god förrätt är att gratinera stuvat krabbkött. Du kan gratinera i krabbskalet eller fördela på fyra brödskivor ex. lantbröd samt servera som förrätt eller gratinera mindre bitar bröd med krabbstuvningen och servera som välkomsstilltugg eller drinktilltugg.
Istället för hel krabba kan du ta en eller två burkar krabbkött till krabbstuvningen. Gratinera sedan krabbköttet som nedan på toast eller skivor av ex. bondbröd.
Vintips till gratinerad krabba blir ett vitt fruktigt vin ex. en Chardonnay eller Semillon från Australien.
Spara gärna skalen om du använt hel kokt krabba och använd till fond till fisk- och skaldjurssoppa. Bara att frysa in och tina när soppan skall lagas.

2 portioner gratinerad krabba

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 kokta krabbor (eller 1-2 burkar krabbkött samt 2 skivor vitt bröd att gratinera på)
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 röd paprika
  • 1 tomat
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 0,5 dl hackade färska örter (persilja, basilika, timjan) eller något krm torkade
  • salt och peppar
  • 4 msk riven parmesanost eller grano padano

Tillagning

  1. MED HEL KRABBA: Rensa ur köttet ur krabban först: Bryt bort klorna. Knäck klorna försiktigt med en nötknäppare eller lägg dem på en skärbräda och bulta sönder med något hårt som en köttklubba, hammare eller skaftet på en kockkniv. Pilla ur köttet ur klon. Bryt loss den platta stjärten på krabbans undersida och släng den. Stick in en kniv längs med kanten på sköldens undersida och bänd bort ovansidan från undersidan. Pilla ur innandömet från toppskalet - grön sörja slänger du rom och kött längs in sparar du. Spara ev. skölden att gratinera i. Ta bort de grå gälarna vid benen och magsäcken vid munnen (ev. hela munnen). Allt som är vitt och mörkare kött pillar du ur krabban och lägger i en skål. Det sitter rätt mycket kött inne i kroppen där benen går in i krabban - bryt sönder och pilla ut. Lägg allt kött tillsammans med röd rom i en skål. Bryt av benen och krossa dem lätt samt pilla ur köttet med något smalt som en krabbgaffel eller cocktailgaffel.
  2. MED KRABBKÖTT FRÅN BURK: häll av och kram ur krabbköttet i ett durkslag (använd sedan 2 skivor vitt bröd istället för krabbsköldar att gratinera på).
  3. STUVNING: skär alla grönsaker i ca 1 cm stora tärningar. Häll olivoljan i en kastrull och hetta upp.
  4. Skala och hacka lök och vitlök fint. Skölj och hacka tomater och paprika i tärningar.
  5. Häll olivolja i en stor stekpanna med höga kanter eller en kastrull med tjock botten.
  6. Fräs lök, vitlök, tomater och paprika några minuter.
  7. Rör i mjölet och stek någon minut till.
  8. Tillsätt vittvin och grädde under omrörning. Koka ihop några minuter.
  9. Smaka av med cayennepeppar, örter, salt och vitpeppar.
  10. Tillsätt krabbköttet och koka upp. Ställ åt sidan.
  11. Sätt ugnen på 250 grader.
  12. Gratinera krabbstuvningen i krabbskal: skrapa av krabbsköldarna och skölj dom rena på utsidan samt insidan. Fördela krabbstuvningen i krabbskalen och placera i en ugnsform och strö över riven parmesanost.
  13. Gratinera i ca 5 minuter tills krabbstuvningen fått fin färg. Eller gratinera krabbstuvningen på skivor av vitt bröd, bondbröd eller snittar. Pensla bröden med lite olivolja i botten. Lägg i en ugnsfast form och toppa med krabbstuvning samt ost. Gratinera i 5 minuter tills krabbstuvningen fått fin färg och brödet är knaprigt i botten.
  14. En blandad sallad passar till gratinerad krabba ex. blandade väl sköljda blad av eklövssallad, frisésallad och romansallad med en skvätt olivolja, citron, salt och peppar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer