Krabbsallad

Introduktion och förberedelse

Sallad med krabba, sparris, sallad, champinjoner, cocktailtomater och majonnäs.

Serveringsförslag

  • Passar som lyxig lunch eller lätt middag med ett vitt vin som Chardonnay.
  • Som bröd kan du steka eller rosta ljust rostbröd eller surdegsbröd med lite olivolja eller smör till. Eller köpa och värma en bake-off baguette eller ha köpta eller hembakta grissinis eller hembakt baguette till.

Val av krabba

  • Godast blir salladen med krabbkött du plockat från hela kokta krabbor - du kan köpa färdigkokt eller koka krabba själv. Det är rätt pilligt och tar lite tid.
  • Ett annat lyxigt alternativ är att pilla ut krabbköttet ur kokta ben från Kungskrabba eller kokta krabbklor.

Krabbkött på burk fungerar också.

Varianter

Andra saker som är goda i krabbsallad är kokt ägg, mango i bitar, vit sparris samt tärnad avokado. Man kan ha grekisk matyoghurt istället för majonnäs.

Att dricka till

Vintips till krabbsallad är ett vitt fruktigt ekfatslagrat vin som en Chardonnay eller Semillon från Australien.

Krabbsallad serverad med tillbehör som extra krabbklor, citronklyfta, rostbröd och en klick majonnäs.
Krabbsallad serverad med tillbehör som extra krabbklor, citronklyfta, rostbröd och en klick majonnäs.

4 portioner krabbsallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram krabbkött, gärna från 2 hela kokta krabbor alt. 4 burkar krabbkött
  • 12 gröna sparrisar
  • 8 skogschampinjoner
  • 1/2 huvud isbergssallad
  • 75 gram blandad grönsallad, en påse
  • 12 cocktailtomater
  • 0,5 rödlök
  • 8 msk majonnäs
  • Salladsdressing: 6 msk citronsaft
  • 2 msk Dijonsenap
  • 1 msk honung
  • 0,5 dl olivolja
  • Till servering: 4 citronklyftor
  • 4 grissinis eller 4 skivor eller bitar ljust rostbröd eller surdegsbröd penslat och stekt med olivolja eller smör

Tillagning

  1. Koka sparrisen i ca 5 minuter. Spola kall.
  2. Rensa och tärna eller skiva svampen.
  3. Strimla isbergssallad och skölj grönsallad.
  4. Skölj och halvera tomater.
  5. Skala och strimla rödlöken fint.
  6. Skär ut citronklyftor.
  7. MED HEL KRABBA: Så här plockar du köttet ur en hel krabba: bryt bort klorna. Knäck klorna försiktigt med en nötknäppare eller lägg dem på en skärbräda och bulta sönder med något hårt som en köttklubba, hammare eller skaftet på en kock. Spara till garnering av salladen.
  8. Bryt loss den platta stjärten på krabbans undersida och släng den.
  9. Stick in en kniv längs med kanten på sköldens undersida och bänd bort ovansidan från undersidan.
  10. Pilla ur innandömet från toppskalet - här hittar du rom (orange) och krabbsmör (grått). Krabbsmöret är valfritt att äta. Spara ev. skölden att gratinera i.
  11. Ta bort de grå gälarna från kroppsklumpen med benen och magsäcken vid munnen (ev. hela munnen).
  12. Allt som är vitt och mörkare kött pillar du ur krabban och lägger i en skål. Undantaget är hjärnan som är en vit seg klump i kroppen. Det sitter rätt mycket kött inne i kroppen i kammare där benen går in i krabban - bryt sönder och pilla ut. Lägg allt kött tillsammans med röd rom i en skål. Bryt av benen och krossa dem lätt samt pilla ur köttet med något smalt som en krabbgaffel eller cocktailgaffel.
  13. MED KRABBKÖTT FRÅN BURK: Häll av krabbköttet i ett durkslag och pressa ur en del av lagen. Klart att använda.
  14. Fördela sallad på tallrikar eller ett fat.
  15. Fördela sparris skuren i bitar, champinjoner, tomater och rödlök över.
  16. Blanda dressingen av senap, vinäger, olja och honung. Tillsätt någon krm salt.
  17. Rosta bröd med lite olivolja i ugnen under grill.
  18. Fördela krabbkött på salladen. Ös 1-2 msk dressing över. Servera med en klick majonnäs vid sidan samt citronklyftor och rostat bröd. Vidare kan du dekorera med knäckta krabbklor.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 94 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-21