Krabbsallad

Sallad med krabba, sparris, sallad, champinjoner, cocktailtomater och majonnäs.
Godast blir krabbsallad med krabbkött du plockat från hela kokta krabbor - men det är rätt pilligt och tar längre tid än ovan angiven tidsåtgång.
Krabbkött på burk fungerar också.
Andra saker som är goda i krabbsallad är kokt ägg, mango i bitar, vit sparris samt tärnad avokado. Man kan ha grekisk matyoghurt istället för majonnäs.
Vintips till krabbsallad blir ett vitt vin kanske ett Chardonnay.

4 portioner krabbsallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram krabbkött, gärna från 2 hela kokta krabbor alt. 4 burkar krabbkött
  • 12 gröna sparrisar
  • 8 skogschampinjoner
  • 1/2 huvud isbergssallad
  • 75 gram blandad grönsallad, en påse
  • 12 cocktailtomater
  • 0,5 rödlök
  • 8 msk majonnäs
  • Salladsdressing: 6 msk citronsaft
  • 2 msk Dijonsenap
  • 1 msk honung
  • 0,5 dl olivolja
  • Till servering: 4 citronklyftor
  • 4 grissinis eller 4 skivor eller bitar rostat bröd penslat med olivolja

Tillagning

  1. Koka sparrisen i ca 5 minuter. Spola kall.
  2. Rensa och tärna eller skiva svampen.
  3. Strimla isbergssallad och skölj grönsallad.
  4. Skölj och halvera tomater.
  5. Skala och strimla rödlöken fint.
  6. Skär ut citronklyftor.
  7. MED HEL KRABBA: Så här plockar du köttet ur en hel krabba: bryt bort klorna. Knäck klorna försiktigt med en nötknäppare eller lägg dem på en skärbräda och bulta sönder med något hårt som en köttklubba, hammare eller skaftet på en kock. Spara till garnering av salladen.
  8. Bryt loss den platta stjärten på krabbans undersida och släng den.
  9. Stick in en kniv längs med kanten på sköldens undersida och bänd bort ovansidan från undersidan.
  10. Pilla ur innandömet från toppskalet - här hittar du rom (orange) och krabbsmör (grått). Krabbsmöret är valfritt att äta. Spara ev. skölden att gratinera i.
  11. Ta bort de grå gälarna från kroppsklumpen med benen och magsäcken vid munnen (ev. hela munnen).
  12. Allt som är vitt och mörkare kött pillar du ur krabban och lägger i en skål. Undantaget är hjärnan som är en vit seg klump i kroppen. Det sitter rätt mycket kött inne i kroppen i kammare där benen går in i krabban - bryt sönder och pilla ut. Lägg allt kött tillsammans med röd rom i en skål. Bryt av benen och krossa dem lätt samt pilla ur köttet med något smalt som en krabbgaffel eller cocktailgaffel.
  13. MED KRABBKÖTT FRÅN BURK: Häll av krabbköttet i ett durkslag och pressa ur en del av lagen. Klart att använda.
  14. Fördela sallad på tallrikar eller ett fat.
  15. Fördela sparris skuren i bitar, champinjoner, tomater och rödlök över.
  16. Blanda dressingen av senap, vinäger, olja och honung. Tillsätt någon krm salt.
  17. Rosta bröd med lite olivolja i ugnen under grill.
  18. Fördela krabbkött på salladen. Ös 1-2 msk dressing över. Servera med en klick majonnäs vid sidan samt citronklyftor och rostat bröd. Vidare kan du dekorera med knäckta krabbklor.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer