Krabbcocktail

Cocktail med krabbkött är en klassiker. Hemgjord klassisk krabbcocktail till förrätt med krabba, sparris, sallad, champinjoner, cocktailtomater och majonnäs. Här garnerat med räkor.

Använd gärna krabbkött från 2 hela kokta krabbor eller så kan du ta 2 burkar krabbkött. Gott i är också mango i bitar samt att toppa med grekisk matyoghurt. Godast blir krabbcocktail med krabbkött du plockat från en hel kokt krabba (en krabba räcker till minst 2 portioner) - men det är rätt pilligt så krabbkött på burk fungerar också.

Krabbcocktail serveras traditionellt i cocktailglas men du kan välja annan skål eller tallrik om du önskar. Vintips till krabbcocktail blir ett vitt vin kanske ett Chardonnay.

Spara gärna skalen om du använt hel kokt krabba och använd till fond till fisk- och skaldjurssoppa. Bara att frysa in och tina när soppan skall lagas.

4 portioner krabbcocktail

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 250 gram krabbkött
  • 12 räkor med skal
  • 6 gröna sparrisar
  • 4 skogschampinjoner
  • 100 gram isbergssallad
  • 30 gram blandad grönsallad
  • 6 cocktailtomater
  • 5 msk majonnäs
  • 2 msk citronsaft
  • 4 citronklyftor
  • 4 grissinis eller annat gott bröd

Tillagning

  1. Tina och skala räkor.
  2. Koka sparrisen i ca 5 minuter. Spola kall.
  3. Rensa och tärna eller skiva svampen.
  4. Strimla isbergssallad och skölj grönsallad.
  5. Så här plockar du köttet ur en hel kokt krabba: Bryt bort klorna. Knäck klorna försiktigt med en nötknäppare eller lägg dem på en skärbräda och bulta sönder med något hårt som en köttklubba, hammare eller skaftet på en kock. Pilla ur köttet ur klon eller spara klorna till garnering.
  6. Bryt loss den platta stjärten på krabbans undersida och släng den. Stick in en kniv längs med kanten på sköldens undersida och bänd bort ovansidan från undersidan.
  7. Pilla ur innandömet från toppskalet - här hittar du rom (orange) och krabbsmör (grått). Krabbsmöret är valfritt att äta. Spara ev. skölden att gratinera i.
  8. Ta bort de grå gälarna från kroppsklumpen med benen och magsäcken vid munnen (ev. hela munnen).
  9. Allt som är vitt och mörkare kött pillar du ur krabban och lägger i en skål. Undantaget är hjärnan som är en vit seg klump i kroppen. Det sitter rätt mycket kött inne i kroppen i kammare där benen går in i krabban - bryt sönder och pilla ut. Lägg allt kött tillsammans med röd rom i en skål. Bryt av benen och krossa dem lätt samt pilla ur köttet med något smalt som en krabbgaffel eller cocktailgaffel.
  10. Blanda krabbkött, citronsaft och majonnäs i en skål.
  11. Lägg sallad i botten av fyra cocktailglas.
  12. Lägg på tre halvor cocktailtomater i varje.
  13. Fördela svampen på salladen.
  14. Skär sparris i mindre bitar och fördela i glasen.
  15. Fördela krabbröran på salladen.
  16. Toppa med 3 hela eller skalade räkor och citronklyfta.
  17. Bryt grissini-bröden (valfritt, avlångt knaprigt bröd) och lägg som ett V i varje glas.
  18. Krabbcocktail är klart att servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer