Kolja i folie

Introduktion och förberedelse

Kolja med tillbehör och sås i ett paket av bakplåtspapper och folie som du kan laga på grillen.

Fisken är först inslagen i bakplåtspapper och sedan folie så den håller sig extra saftig och god.

Här smaksatt med rödlök, salladslök, cocktailtomater, vitlök och dill - samt vidare vitt vin, olivolja och smör som blir som sås tillsammans med vätskan från fisken.

Serveringsförslag

Gott till är kokt färskpotatis, vanlig potatis eller delikatesspotatis.

Varianter

  • Istället för kolja kan du ta annan vit fiskfilé som torsk, torskrygg, sej, lubb, plattfisk, hälleflundra men även laxfilé.
  • Du kan fylla med andra grönsaker som strimlad knipplök, purjolök eller gräslök; sockerärtor, gröna sojabönor, sparris, broccoli, vaxbönor, blomkålsbuketter, slantade morötter med mera.

I ugnen

Istället för att laga på utegrill så kan paketen lagas i ugnen på 200 grader vanlig ugn i ca 30 minuter eller tills fisken är genomkokt - öppna och kolla innan servering - sätt annars in lite till.

Att dricka till

En kall öl som lageröl passar till.

Vill du ha vin till så passar ett kylt vitt vin som Riesling, Chardonnay som Chablis, Sancerre eller ekfatslagrad variant; vitt från Soave eller vit Rioja. Då kan du även ta en halv dl av vinet som ska vara i receptet med koljan i paketet.

En portion kolja i paket av bakplåtspapper som grillats med folie runt.
En portion kolja i paket av bakplåtspapper som grillats med folie runt. Du kan fylla paketen med det du gillar - här med smör, vitlök, olivolja, dill, tomat, salladslök, rödlök och lite vitt vin.

2 portioner kolja i folie

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram kolja eller annan vit fiskfilé
  • 4 msk smör
  • 4 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 salladslökar
  • 1/4 rödlök
  • 4 cocktailtomater
  • 2 msk hackad dill
  • 6 cl vitt vin, valfri sort
  • 2 ark folie
  • 2 ark smörgåspapper
  • 4 dillvippor till garnering

Tillagning

  1. Sätt på grillen.
  2. Ta fram två ark bakplåtspapper. Dra av folie i samma storlek och lägg under.
  3. Blöt bakplåtspapprena under kranen. Lägg på foliearken.
  4. Skölj och strimla salladslöken grovt. Skölj och dela tomater. Skala vitlöken. Skala och hacka rödlöken.
  5. Pensla ut olivolja i mitten på vardera ark.
  6. Lägg på fisk - lika mycket på varje bakplåtspapper.
  7. Pressa över vitlök, lägg på tomater, rödlök och salladslöken.
  8. Lägg på hackad dill och bitar av smör.
  9. Vik ihop bakplåtspapprena först - vrid och vik ihop i kanterna på sidorna och vik sedan ihop nästan helt upp till.
  10. Innan du försluter bakplåtspappret helt så häller du vitt vin. Förslut och vik sedan ihop helt upp till.
  11. Vik ihop folien runt bakplåtspapprena till robusta foliepaket. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  12. Börja koka potatis eller annat tillbehör. Potatis tar ca 15-20 minuter.
  13. Grilla paketen i ca 14-15 minuter tills fisken är genomstekt.
  14. Öppna paketet innan servering och kontrollera så fisken är tillagad helt genom - lägg annars tillbaka några minuter till på grillen.
  15. Öppna paketen försiktigt och garnera med dillkvistar till servering.
  16. Gott till är kokt färskpotatis, vanlig potatis eller delikatesspotatis.
E-mail
Medel: 4.7 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 564 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-30

Tillbehör och liknande recept: