Lax i folie med pestosås

Laxfilé i foliepaket med potatis, purjolök, morot, palsternacka och paprika serverad med en kall sås smaksatt med pesto. Gott och nyttigt.
Du kan laga foliepaketet i ugnen eller på grillen.
Istället för färsk lax kan du ta fryst portionsförpackad lax och tina.

2 portioner lax i folie med pestosås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 bitar färsk lax à 140 gram
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 2 medelstora fasta potatisar
  • 2 dm purjolök
  • 1/4 röd paprika
  • 2 tsk hackad persilja
  • 2 tsk citronsaft
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk smör
  • Pestosås: 1 dl créme fraiche
  • 2 msk pesto

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd grillen.
  2. Skala morötter, potatis och palsternacka. Skär i skivor och koka mjuka i 15 minuter. Häll av.
  3. Skölj samt strimla purjolöken och tärna paprika.
  4. Dra av två stora rektanglar folie och smöra området i mitten.
  5. Lägg på en bit lax i mitten på varje folieblad.
  6. Fördela de kokta rotfrukterna, purjolök, paprika samt strö över hackad persilja, citronsaft, salt och peppar.
  7. Vik ihop folien till paket.
  8. Laga foliepaketen i ugnen på en ugnsplåt eller form i 20 minuter. Eller på grillen i ca 20 minuter.
  9. Pestosås: blanda crème fraiche och pesto. Smaka av med salt och vitpeppar.
  10. Servera laxen i foliepaketen samt pestosåsen vid sidan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer