Foliepaket med spätta och räkor

Foliepaket med spätta, räkor, tomat, purjolök, kokt potatis, grädde och dill.
Fiskpaketen kan lagas på utegrill, i ugn eller i glöden efter öppen eld.
Du behöver 4 ark folie, ca 40x30 cm i storlek.
Enkelt och gott. Fiskpaketen går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis. En god resträtt om du har kokt potatis över.
Istället för grädde kan man ta crème fraiche. Sojagrädde blir också gott.
Fiskpaket är gott med citronklyfta, öl och nubbe samt knäckebröd, smör och ost.

4 portioner foliepaket med spätta och räkor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram spättafilé
  • 2 dl skalade räkor
  • 35 gram fryst dill eller någon dl färsk finhackad dill
  • 800 gram kokt fast potatis
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 purjolök
  • ca 12 cocktailtomater, 1 paket
  • 1 citron
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk smör att smörja foliearken med

Tillagning

  1. Tina spättafiléer och räkor om du köpt frysta.
  2. Koka potatis mjuk. Skala gärna och dela stor potatis (4 delar) om du använder det. Koka 15-20 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd utegrillen.
  4. Förbered under tiden för foliepaketen: klipp ut 4 ark folie ca 40x30 cm styck.
  5. Smält smör eller mikra det mjukt och pensla smör i mitten på folien ca 20x20 cm.
  6. Rensa, dela och skölj samt strimla purjolöken.
  7. Skölj och dela cocktailtomater.
  8. Skär ut 4 klyftor citron. Pressa ur resten av citronsaften i ett glas.
  9. Skiva kokt potatis grovt och fördela i foliearken.
  10. Rulla ihop spättafiléerna och lägg minst 4 st per portion i mitten på potatisen.
  11. Strö över hackad dill, purjolök, tomathalvor, räkor, salt och vit- eller svartpeppar.
  12. Fördela grädde och citronsaft över fisk och potatis. Akta så det ej rinner ut.
  13. Vik upp kanterna på folien längs långsidan till mitten och vrid sedan ihop hörnen och vik upp dem till paket.
  14. På utegrill: lägg fiskpaketen på grillen och placera gallret en bit upp. Låt de helst stå i en kvart eller 20 minuter.
  15. I ugn: sätt fiskpaketen i en långpanna och grädda dem i 20 minuter.
  16. Vik upp kanterna och servera fiskpaketen med citronklyfta samt salt.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer