Foliepaket med spätta och räkor

Introduktion och förberedelse

Foliepaket med spätta, räkor, tomat, purjolök, kokt potatis, grädde och dill. Enkelt och gott.

Kan lagas på utegrill, i ugn eller i glöden efter öppen eld.

Du behöver 4 ark folie, ca 40x30 cm i storlek.

Serveringsförslag

  • Passar som middag från grillen eller sommarlunch. Kan också lagas övrig tid i ugnen.
  • Fiskpaket är gott med citronklyfta, öl och nubbe samt knäckebröd, smör och ost.

Med kokt potatis

Fiskpaketen går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis eller färskpotatis. En god resträtt om du har kokt potatis över.

Varianter

Istället för grädde kan man ta crème fraiche eller blanda.

    4 portioner foliepaket med spätta och räkor

    • Förberedelse: 20 min
    • Tillagning: 20 min
    • Klart på: 40 min

    Ingredienser

    • 500 gram spättafilé
    • 2 dl skalade räkor
    • 35 gram fryst dill eller någon dl färsk finhackad dill
    • 800 gram kokt fast potatis
    • 2,5 dl grädde
    • 0,5 purjolök
    • ca 12 cocktailtomater, 1 paket
    • 1 citron
    • 1 krm salt
    • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
    • 2 msk smör att smörja foliearken med

    Tillagning

    1. Tina spättafiléer och räkor om du köpt frysta.
    2. Koka potatis mjuk. Skala gärna och dela stor potatis (4 delar) om du använder det. Koka 15-20 minuter.
    3. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd utegrillen.
    4. Förbered under tiden för foliepaketen: klipp ut 4 ark folie ca 40x30 cm styck.
    5. Smält smör eller mikra det mjukt och pensla smör i mitten på folien ca 20x20 cm.
    6. Rensa, dela och skölj samt strimla purjolöken.
    7. Skölj och dela cocktailtomater.
    8. Skär ut 4 klyftor citron. Pressa ur resten av citronsaften i ett glas.
    9. Skiva kokt potatis grovt och fördela i foliearken.
    10. Rulla ihop spättafiléerna och lägg minst 4 st per portion i mitten på potatisen.
    11. Strö över hackad dill, purjolök, tomathalvor, räkor, salt och vit- eller svartpeppar.
    12. Fördela grädde och citronsaft över fisk och potatis. Akta så det ej rinner ut.
    13. Vik upp kanterna på folien längs långsidan till mitten och vrid sedan ihop hörnen och vik upp dem till paket.
    14. På utegrill: lägg fiskpaketen på grillen och placera gallret en bit upp. Låt de helst stå i en kvart eller 20 minuter.
    15. I ugn: sätt fiskpaketen i en långpanna och grädda dem i 20 minuter.
    16. Vik upp kanterna och servera fiskpaketen med citronklyfta samt salt.
    E-mail
    Medel: 3.7 (19 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 458 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-23