Ananasbrulée med vaniljglass

Grillad eller stekt färsk ananas med karamelliserat socker serverad med vaniljglass.
En enkel dessert. Smidigt att laga om du ändå har grillen igång. Du behöver en gasbrännare att karamellisera sockret med. Detta går också att göra under grillelement i ugnen.

4 portioner ananasbrulée

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 0,5 färsk ananas
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl farinsocker
  • 2 msk smör (valfritt)
  • Tillbehör: 0,5 liter vaniljglass
  • 4 blad citronmeliss att garnera med

Tillagning

  1. Skär loss toppen, botten och kanterna på ananasen.
  2. Skär ut fyra skivor eller lagom stora klyftor. Resten av ananasen kan du spara i kylen till annat eller sedan bara njuta som den är kall.
  3. Blanda strösocker och farinsocker i en skål.
  4. Grilla eller stek ananasen några minuter på båda sidor. Du kan också slå in ananasen i ett foliepaket med någon msk smör samt hälften av sockret och grilla det ca 5 minuter. Steker du ananasen kan du ta med två msk smör i pannan och steka i ca 5 minuter.
  5. Lägg upp dem på ett fat om du grillat dem.
  6. Strö sockret över ananasen i ett jämnt lager.
  7. Smält och karamellisera sockret med en gasbrännare.
  8. Alternativt kan du lägga ananasen i en ugnsform (eller behålla i stekpanna) och strö över socker samt grilla på högsta värme direkt under grillelementet i ugnen några minuter tills sockret karamelliserats. Håll dock koll så att det inte bränns och blir svart.
  9. Servera ananasen varm med vaniljglass samt ev. något blad citronmeliss.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer