Kokoskakor

Introduktion och förberedelse

Kokoskakor är lätt att göra och blir mycket goda. Kakorna bakar du av smör, ägg, kokosflingor och socker.

Glutenfria småkakor som passar till kakbuffén eller fikat.

Chokladdoppad variant

  • Om du vill kan du även doppa halva kakorna i smält choklad.
  • Överkurs är med tempererad choklad för extra glansig choklad.

Med citron

Om man vill kan man ha i rivet skal av en halv ekologisk citron i kokossmeten.

Utan smör

Du kan baka samma typ av kakor utan smör som då blir laktosfria och kallas kokostoppar.

En variant på kokoskakor doppade i choklad på kakfat
En variant på kokoskakor doppade i choklad.

35 kokoskakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 2 ägg, normalstora
  • 1,5 dl strösocker
  • 200 gram riven kokos, 5-6 dl kokosflingor
  • CHOKLADDOPPAD VARIANT: 100 gram mörk eller ljus choklad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smält smöret och låt svalna något.
  3. Rör ihop ägg och socker. Vispa inte.
  4. Tillsätt kokos och sedan det smälta smöret. Blanda ihop till en smet. Låt kokossmeten svälla 10 minuter.
  5. Klicka ut kokossmeten i toppar på en eller två plåtar med bakplåtspapper - det blir ca 35 stycken.
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen 10-15 minuter tills de har fin färg.
  7. Lossa kakorna innan de svalnat helt. Låt kokoskakorna svalna innan servering.
  8. Förvara kokoskakorna i lufttät burk. De kan också frysas.
  9. CHOKLADDOPPAD VARIANT: Låt kokoskakorna svalna. Bryt chokladen i bitar och smält i en bunke över varmt vattenbad eller i mikron. Doppa kokoskakorna i chokladen. Lättast är att doppa botten men man kan också doppa toppen eller ringla över chokladen. Ställ att stelna på bakplåtspapper.
E-mail
Medel: 3.7 (59 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 71 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-30