Steak cheese sandwich

Steak cheese sandwich med grillad biff med smält ost, grillad lök och paprika samt majonnäs i surdegsbröd eller baguette.
Här har jag valt mört biffkött. Ett tips är annars att marinera och laga skivad fransyska som är billigare men inte så mör. Marinera då minst 10 timmar eller över natten så blir den mör och fin.
Mangon i marinaden innehåller ämnen som mörar köttet.
Istället för att grilla kan du steka köttet. Godast blir köttet om det grilla på utegrill.
Annat gott i steak sandwich är senap, coleslaw, ruccola, tomat, sallad, skivad saltgurka, jalapeños med mera.
Du kan ta små grillspett i trä och trycka ner i steak cheese sandwichen vid servering så att den inte trillar isär om du använt skivat surdegsbröd.
Servera med rejält med servetter eller på tallrik med kniv och gaffel. Ev. kan man ha klyftpotatis eller pommes frites till.

4 steak cheese sandwich

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 500 gram biff
  • 4 msk olivolja
  • 1/4 mango
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm timjan
  • 4 msk vinäger ex. vit balsamvinäger
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 msk barbequesås ex Hellmans smokey bbq sås
  • 1 tsk het chilisås som Sriracha hot chili sås
  • Några krm flingsalt eller något krm vanligt salt
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 8 msk majonnäs
  • 1,5 dl riven gratängost eller mozzarella
  • 8 skivor surdegsbröd eller 4 bitar surdegsbaguette

Tillagning

  1. Putsa biffen från ev. nät och hinnor.
  2. Skär den i 1-2 cm tjocka skivor. Försök skära mot köttfibrerna.
  3. Banka ut köttskivorna något med en köttklubba (använd trubbiga delen).
  4. Lägg dem i en skål.
  5. Tillsätt olivolja.
  6. Skala en fjärdedel av mangon och skär samt hacka den i små bitar. Lägg med köttet.
  7. Tillsätt chiliflakes, pressad vitlök, timjan, vinäger samt svartpeppar. Rör runt.
  8. Täck över och marinera i minst 30 minuter. Gärna längre - upp till 2 dygn. Hit kan du förbereda.
  9. Dags att grilla: Ta fram köttet och låt det bli rumsvarmt. Skala och skiva löken grovt.
  10. Stek eller grilla lökskivorna ljust bruna.
  11. Skölj och skär paprika i grova bitar och grilla den några minuter på båda sidor.
  12. Grilla den skivade biffen så att den får fin färg några minuter på varje sida. Grilla några skivor i taget om du använder en grillpanna eller liten grill. Skär ett snitt i en köttbit och se hur stekgraden är samt smaka. Är den för blodig och du vill ha ett mer välstekt kött kan du eftersteka köttet några minuter i stor stekpanna med lock eller folie över.
  13. Lägg upp köttet på en tallrik och låt vila några minuter.
  14. Strimla köttet och blanda med BBQ-sås samt chilisås i en skål. Smaka av med salt.
  15. Sätt ugnen på grill.
  16. Servering av steak cheese sandwich: Skiva upp 8 skivor surdegsbröd eller 4 bitar baguette (skär ett snitt i mitten och vik upp dem).
  17. Bred på majonnäs på bröden. Lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper.
  18. Fördela på en rejäl hög kött på varje steak sandwich.
  19. Fördela över riven ost.
  20. Gratinera mackorna tills osten smält några minuter.
  21. Ta ut mackorna och fördela över lök samt paprika.
  22. Toppa med en skiva surdegsbröd eller tryck ihop baguetter om du valt det.
  23. Steak cheese sandwich är klart att servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer