Kikärtssallad med grillad paprika

Kikärtssallad med grillad paprika, rödlök, vitlök, olivolja samt balsamvinäger.
Ett gott och nyttigt tillbehör (med lågt GI samt LCHF-anpassat) som passar till det mesta som grillat (passa på att grilla paprikor om du ändå grillar), till buffé eller middag.
Godast blir salladen med hemkokta kikärter. Lägg då ett paket kikärterna i blöt kvällen innan. Koka dem dagen efter mjuka i 1,5 timmar. Häll av och använd tre dl till salladen. Frys förslagsvis in överblivna kikärter eller använd till annat.

4 portioner kikärtssallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl kokta kikärter, helst hemkokta alt sköljda från burk
  • 1 rödlök
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk balsamvinäger
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • GRILLAD PAPRIKA: 2 paprikor ex. en röd, gul och en grön eller bara röda
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja

Tillagning

  1. GRILLAD PAPRIKA: Tänd grillen eller sätt ugnen på 225 grader vanlig ugnsvärme. Du kan också steka eller grilla i panna.
  2. Skölj paprikorna.
  3. Skär av sidorna kanterna på paprikorna samt botten.
  4. Lägg i en skål och blanda med olivolja, pressad vitlök, salt och peppar.
  5. Grilla paprikorna som du önskar: På grillen: grilla dem på varje sida ca 5 minuter. Lägg sedan gärna i lite folie och låt dem bli mjuka i 15 minuter eller sänk värmen på grillen.
  6. I ugnen: Lägg paprikorna i en ugnsform och stek i ugnen i 20 minuter. Ta ut och vänd dem efter halva tiden.
  7. I stek- eller grillpanna: Bryn paprikorna i fem minuter på varje sida och låt sedan steka klart på lägre värme ca 20 minuter, gärna övertäckta.
  8. Utan skinn: om du grillar paprikasidor eller hela paprikor nästan helt svarta på skinnsidan så kan man sedan lätta dra av skinnet när de svalnat. Då får paprikorna en rostad smak. Lägg över de svartgrillade paprika eller hela paprikorna i en bunke och täck med plastfolie samt låt svalna. Pilla sedan bort skinnet. Du kan också skölja dem i kallt vatten och dra av skinnet.
  9. Lägg de grillade paprikasidorna hela eller strimlade i en skål.
  10. SERVERING: Skala och finhacka rödlöken under tiden paprikorna grillas.
  11. Blanda sedan allt: hackad rödlök, paprika, pressad vitlök, kikärter, olivolja, balsamvinäger, salt och svartpeppar samt servera i en skål eller på djupt fat.
E-mail
Medel: 2 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer