Marinerad grillad paprika

Introduktion och förberedelse

Marinerad grillad paprika med olja, vitlök, färsk basilika och bladpersilja.

Grillad paprika där skinnet skalas bort och paprikan strimlas att marinera i en burk. Förvaras i kylen.

Serveringsförslag

Val av olja

Använder du olivolja så tänk på att den stelnar i kylen så mitt förslag är att använda svensk kallpressad rapsolja.

Olja som blir över i burken

Låt gärna oljan från paprikan droppa av tillbaka i burken när du serverar paprikan. Oljan kan du sedan använda till annat ex. att steka i eller ha som dressing med balsamvinäger till sallad.

Eller att fräsa pressad vitlök och chiliflakes i och sedan blanda med strimlad soltorkad tomat, hackad basilika, ruccola och riven parmesan samt servera blandad med spagetti.

Varianter

Istället för färsk basilika kan du ta färsk oregano eller utesluta basilika helt.

1 burk (0,75 liter) marinerad grillad paprika

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 6 röda paprikor
  • 4 dl fin svensk kallpressad rapsolja (olivolja funkar också)
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • 0,5 kruka färsk basilika

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Skölj paprikorna.
  3. Skär loss sidorna på paprikorna och släng kärnhus och skaften.
  4. Lägg dem på grillen med skinnet nedåt och grilla på medelvärme tills skinnet är svart ca 5 minuter.
  5. Ta ett ark folie och lägg in paprikorna i till ett paket.
  6. Grilla ytterligare 15 minuter. Har du grill med lock så lägg på det.
  7. Ta upp paprikorna och lägg i en skål och täck över med plastfolie samt låt stå i 20 minuter att svalna.
  8. Skala och strimla vitlöken.
  9. Skölj och grovhacka basilika och persilja.
  10. Pilla bort det skinn som är bränt och svart.
  11. Skär paprikabitarna i ca 1 cm strimlor.
  12. Fräs vitlöksskivor i några msk olivolja utan att det tar färg och lägg i paprikabitarna samt basilika och persilja.
  13. Vänd runt och fräs någon minut.
  14. Lägg över och packa ihop paprikablandningen i en rengjort glasburk ca 0,75 liter och fyll på med olivolja så att det täcker.
  15. Sätt på lock och låt svalna.
  16. Ställ in i kylen och låt helst stå ett dygn att få smak.
  17. Håller sig oöppnad i några veckor i kylen om paprikan är täckt med olja.
  18. Den marinerad och grillade paprikan är klar att njutas.
E-mail
Medel: 3.7 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 145 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-29