Kanelsnurror

Snurrade kanelbullar med smör, socker och kanel samt nystött kardemumma. Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljsnurror.

Kardemumma är valfritt. Du kan strö över extra med stött kardemumma blandat med strösocker som garnering om du gillar kardemummabullar.

40 kanelsnurror

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst för ljusa degar
  • 5 dl mjölk, standard
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker eller ljus baksirap
  • 1,4 liter vetemjöl, 800 gram
  • 3 tsk stött kardemumma
  • Fyllning: 2 msk kanel
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • Pensling och garnering: 1 ägg
  • 0,5 dl pärlsocker
  • 0,5 dl flagad eller hackad mandel (valfritt)

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
  3. Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt.
  4. Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
  5. Tillsätt socker (eller baksirap), salt och mjöl. Tillsätt kardemumma om du vill ha det i kanelsnurrorna.
  6. Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
  7. Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  8. Rör ihop valfri fyllning: förslagsvis kanel, smör och socker.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
  10. Dela degen i fyra delar.
  11. Kavla ut en degbit i taget till en ca 1 cm tjock rektangel.
  12. Bred på en fjärdedel av fyllningen på vardera rektangel efterhand.
  13. Skär eller sporra ut 10 remsor ca 1-2 cm breda och vrid runt dem runt tummen till stora snurror likt nystan.
  14. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i bullformar av papp.
  15. Låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
  16. Sätt ugnen på 225 grader.
  17. Pensla snurrorna med uppvispat ägg samt strö över pärlsocker och ev. grovhackad eller flagad mandel.
  18. Baka kanelsnurrorna i 6-10 minuter en plåt i taget i mitten av ugnen tills de fått fin färg.
  19. Låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer