Vaniljbullar

Introduktion och förberedelse

Baka vaniljbullar eller vaniljsnäckor med fyllning av smör och vaniljsocker.

Bullarna är en variant på vanliga kanelbullar.

Serveringsförslag

Gott till fika, picknick, utflykt och bullfest.

Varianter

  • Om du gillar kardemumma kan du ha någon tsk stött kardemumma i degen.
  • Du kan halvera receptet om du bara vill baka ett tjugotal bullar.
  • En annan variant på vaniljbullar är att fylla bullarna med vaniljkräm.
  • Istället för denna deg kan du baka med Karlsbaderdeg med mer smör och ägg i degen.

40 vaniljbullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 14 dl vetemjöl
  • Fyllning: 100 gram mjukt smör
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk vaniljsocker
  • Pensling: 1 ägg
  • 2 msk pärlsocker

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i stor degbunke, tillsätt en dl av den fingervarma mjölken och rör tills gästen löst sig.
  3. Tillsätt resten av vätskan samt salt och socker.
  4. Arbeta in mjölet till en smidig och fast deg - du får ev. ta i lite extra mjöl på slutet om degen är för lös.
  5. Jäs degen under bakduk i 40 min.
  6. Blanda samman mjukt smör, socker och vaniljsocker till vaniljfyllningen. Förbered en eller två plåtar med 40 bullformar. Det går också att baka bullarna utan formar direkt på bakplåtspapper.
  7. Ta upp degen till bullarna på mjölat bakbord och knåda den någon minut. Dela degen till fyra delar.
  8. Kavla ut en bit deg i taget till en rektangel ca 40 x 25 cm. Bred på 1/4 av smöret.
  9. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär i 10 bitar. Ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Upprepa med resten av degen.
  10. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter.
  11. Sätt ugnen på 250° vanlig ugn.
  12. Vispa ägget och pensla bullarna samt strö över pärlsocker och grädda vaniljbullarna i mitten av ugnen i 10 min.
  13. Låt vaniljbullarna svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 3.8 (100 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-03

Tillbehör och liknande recept: