Blåbärsbullar

Introduktion och förberedelse

Blåbärsbullar är en variant på kanelbullar med blåbär du stoppar ner i degen innan gräddningen.

Serveringsförslag

Goda bullar till fika, kalas, utflykt eller när som.

Tips

  • Receptet kan halveras om du vill baka en mindre sats på 20 bullar.
  • Bullarna går fint att frysa in.

Blåbärslängd

Av degen kan du också baka fyra klippta längder. Följ nedan receptet nedan och rulla ihop fyra fyllda rullar med deg. Istället för att skära dem i bitar så klipper du jack i rullen och lägger en flik till vänster sedan nästa till höger osv.

Tryck ner blåbär i degen när och där. Låt längderna jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Pensla med ägg, strö över flagad mandel och pärlsocker samt grädda längderna på 200 grader i 20 minuter i nedre delen av ugnen.

Varianter

  • En god variant är att även fylla med mandelmassa. Blanda i 100 gram riven mandelmassa med fyllningen.
  • Byt eller blanda blåbär med andra bär som hallon, vinbär, rabarber, halverade krusbär eller björnbär.
  • Kanel kan uteslutas eller bytas mot 1 msk vaniljsocker.
  • Du kan byta ut degen mot Karlsbaderdeg med mer smör och ägg i.

Extra garnering

När bullarna svalnat så kan man även garnera med att ringla över sockerglasyr. Uteslut då strösocker.

40 blåbärsbullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst, gärna för ljusa degar
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker eller ljus baksirap
  • 1,4 liter vetemjöl, 800 gram
  • 2 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • FYLLNING: 150 gram smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk kanel (valfritt)
  • ca 4 dl färska eller frysta blåbär
  • GARNERING: 1 ägg att pensla med
  • 0,5 dl pärlsocker (valfritt)
  • 0,5 dl flagad eller hackad mandel (valfritt)

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
  3. Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt.
  4. Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
  5. Tillsätt socker, salt och mjöl. Spara 0,5 dl mjöl till utbakning. Tillsätt kardemumma om du vill ha det i bullarna.
  6. Knåda ihop till en deg och tillsätt smöret i klickar under tiden. Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
  7. Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  8. FYLLNING: Förbered fyllningen medan degen jäser. Rör ihop rumsvarmt smör och socker. Du kan även ha i kanel om du vill.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
  10. Dela degen i fyra delar.
  11. Kavla ut en degbit i taget till en ca 1 cm tjock rektangel.
  12. Bred ut fyllning i ett tunt lager. Räkna 1/4 fyllning på vardera rektangel deg.
  13. Rulla ihop från långsidan likt en rulltårta.
  14. Skär varje rulle i 10 stycken bullar med en vass kniv. Jag fick ut totalt 40 bullar.
  15. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i bullformar av papp.
  16. Tryck ner och fördela blåbären i bullarna - 5-7 blåbär i varje bulle.
  17. Låt jäsa övertäckta i cirka 40 minuter.
  18. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  19. Pensla blåbärsbullarna med uppvispat ägg samt strö över pärlsocker och ev. grovhackad eller flagad mandel.
  20. Baka blåbärsbullarna 1 plåt i taget i 8-10 minuter tills de fått fin färg.
E-mail
Medel: 4.4 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-18

Tillbehör och liknande recept: