Fyllda bullar med vaniljkräm

Hembakta vetebullar med vaniljkrämsfyllning. Gör egen vaniljkräm eller vispa färdig Marsankräm eller hårt vispad vaniljvisp.

18 st fyllda bullar med vaniljkräm

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 25 gram jäst
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl special
  • 3 dl färdig Marsankräm, hårt vispad vaniljvisp eller gör egen vaniljkräm
  • 50 gram smält smör till garnering
  • 2 dl strösocker till garnering

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och socker. Värm till fingervarmt 38 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning samt ägg.
  3. Rör i mjölet och knåda ihop till en smidig del.
  4. Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
  5. Vispa vaniljkräm av Marsanpulver eller gör egen vaniljkräm: blanda grädde, mjölk, äggulor, maizena, socker samt vaniljsocker i en kastrull och rör om.
  6. Värm försiktigt under omrörning tills krämen nästan börjar sjuda men inte koka. Då tjocknar vaniljkrämen. Ta den då av värmen och ställ i ett kallt vattenbad i diskhon eller häll över krämen i en skål (annars kan eftervärmen i kastrullen göra att vaniljkrämen blir för varm och spricker).
  7. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en stor fyrkantig rektangel.
  8. Ta ut runda kakor (12 cm i diameter) eller skär rutor 12 cm.
  9. Lägg en msk fyllning på varje och vik upp samt nyp ihop kanterna till små knyten.
  10. Lägg med skarven nedåt på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt.
  11. Låt de fyllda bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek.
  12. Sätt ugnen på 225 grader.
  13. Grädda bullarna i 10 minuter.
  14. Ta ut och pensla bullarna med smält smör och vänd toppen i strösocker (eller strö socker över).
  15. Låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer