Bullar med vaniljkräm

Introduktion och förberedelse

Vaniljbullar eller vaniljsnäckor toppade med vaniljkräm.

Bakas som kanelbullar eller snäckor - vetebullar - fast utan kanel med bara socker och smör som första fyllning sedan toppas de med en klick vaniljkräm.

Serveringsförslag

Passar till fika, fest, vardag, buffé, utflykt och bullkalas.

Varianter

  • Du kan göra vaniljkräm av pulver som nedan men också göra egen vaniljkräm.
  • Jag bakade snäckor men de kan också bakas som snurror. Då kavlar du ut degen, brer på smör och strör över lite socker. Vik degen dubel och kalva ut lite till. Skär i strimlor ca 1-2 cm breda. Snurra strimlorna till nystan och lägg i bullformar. Gör ett litet hål eller grop i dem och fyll med lite vaniljkräm.
  • Om du vill kan du garnera bullarna också med pärlsocker, färgat pärlsocker (tillsätt någon droppe ex. röd karamellfärg för rosa pärlsocker), flagad mandel eller hackade nötter som mandel eller hasselnötter.
  • Istället för vaniljkräm kan bullarna fyllas med citronkräm.
  • Du kan byta ut degen mot Karlsbaderdeg med mer smör och ägg i.

40 bullar med vaniljkräm, två plåtar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 1 tim 42 min

Ingredienser

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 5 dl mjölk, standard 3%
  • 50 g färsk jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • 0,5 tsk salt
  • 1/2 tsk mald kardemumma (valfritt)
  • 1,4 liter vetemjöl, ca 800 gram
  • Fyllning och garnering: 100 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl fast vaniljkräm som Marsan, vaniljvisp eller hemgjord
  • 1 ägg till pensling
  • 1 dl pärlsocker och/eller flagad mandel eller hackade hasselnötter

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en stor degskål.
  2. Häll över den ljumma mjölken och rör om.
  3. Tillsätt socker eller sirap och salt. Tillsätt stött eller mald kardemumma om du vill ha det i.
  4. Mät upp mjölet och men spar en dl till utbakning. Arbeta ihop degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Tillsätt ev lite mer mjöl.
  5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter. Lägg fram smör så det blir rumsvarmt.
  6. Gör vaniljkräm - gärna hemgjord eller enligt paket.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda ihop den.
  8. Dela degen i 4 delar. Kavla ut en del i taget till en avlång rektangel ca 35 x 25 cm.
  9. Bred ut 1/4 av smöret samt strö ett tunt lager socker på degen. Rulla ihop till en rulle.
  10. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Upprepa med resten av degen till 40 bullar.
  11. Tryck en grop med tummen i mitten på varje bulle och lägg dit ca en tsk vaniljfyllning i varje.
  12. Låt snäckorna jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
  13. Värm ugnen till 225°C vanlig ugn.
  14. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö ev. över pärlsocker och nötter.
  15. Grädda bullarna mitt i ugnen, 10-12 minuter. De ska få fin färg men akta så de inte bränns.
  16. Ta ut och låt svalna på galler något innan servering.
E-mail
Medel: 4 (36 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-18