Kanelbullar med surdeg

Baka bullarna med egen ljus vetesurdeg eller köp färdig surdeg i butiken. Toppade med mandel och lite pärlsocker. Kallas också kanelsnäckor. Du kan även baka vetelängder eller gifflar av degen.

Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör; eller 2 dl äppelmos eller sylt. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljbullar.

Du kan jäsa egen vetesurdeg enligt nedan (då har du surdeg till flera baktillfällen) eller köpa färdig vetesurdeg i affären .

Surdegen ska lukta lätt syrligt av jäsningen och bubbla något. Välj ett ekologiskt vetemjöl (som ej är raffinerat) och ekologiskt äpple.

40 kanelbullar med surdeg

  • Förberedelse: 4 dagar
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim

Ingredienser

  • 3,5 dl ekologiskt vetemjöl
  • 3 dl vatten, 35 grader varmt
  • 1 rivet ekologiskt äpple utan skal
  • Dag 4 deg: 3 dl ekologiskt vetemjöl
  • 3 dl vatten, 35 grader varmt
  • Till kanelbullarna: 150 gram vetesurdeg
  • 25 gram brödjäst för söta degar, 0,5 pkt
  • 5 dl kall mjölk, standard
  • 1,5 liter vetemjöl, ca 850 gram
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 2 tsk stött eller grovmalen kardemumma (valfritt)
  • Fyllning: 150 gram rumsvarmt smör
  • 2 msk malen kanel
  • 1 dl socker
  • Garnering och pensling: 1 ägg
  • 1 dl hackad eller flagad mandel att strö över (valfritt)
  • 0,5 dl pärlsocker att strö över

Tillagning

  1. Vetesurdeg: Dag 1: blanda vetemjöl, vatten och rivet äpple i en liten glasburk med locket på glänt. Ställ exempelvis burken jämte (ca 5 cm) från ett varmt element. Börjar det bubbla efter något dygn så är det lagom varmt. Man får testa sig fram så det ej är för varmt eller kallt - runt 26-30 grader brukar vara lagom.
  2. Dag 2: rör om.
  3. Dag 3: rör om.
  4. Dag 4: Rör i 3 dl vetemjöl och 3 dl 35 gradigt vatten.
  5. Dag 5: Nu har du en färdig surdeg som är klar att baka med.
  6. Förvara i kylen och mata ev. surdegen med lite mer vatten och vetemjöl samt sätt ut den i värmen så vaknar den till liv igen innan du ska baka.
  7. Dags att baka kanelbullarna: lös upp jästen i mjölken.
  8. Tillsätt resten av ingredienserna utom smöret samt 1 dl mjöl till utbaket. Knåda på låg hastighet eller för hand i 5 minuter. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget och knåda in i degen.
  9. Öka hastigheten eller knåda för han degen elastisk i tio minuter.
  10. Lägg degen i en inoljad bunke och täck över med plastfilm. Jäs i 2 timmar.
  11. Rör ihop fyllningen av rumsvarmt smör, socker och kanel.
  12. Lägg upp degen på mjölat bakbord och stöt den i bakbordet. Knåda ihop den med händerna och dela i fyra delar.
  13. Kavla ut varje del till en stor rektangel ca 1 cm tjock.
  14. Bred ut en fjärdedel av smörfyllningen i ett jämnt lager.
  15. Rulla ihop degen till en rulle och skär ut ca 10 bitar ca 2 cm breda. Sätt dem i bakformar av papp eller lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med några cm mellanrum.
  16. Upprepa med resterande tre bitar av degen.
  17. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker samt ev. grovhackad eller flagad mandel.
  18. Jäs bullarna övertäckta i 45 minuter.
  19. Sätt ugnen på 225 grader
  20. Grädda 1-2 plåtar i taget i mitten av ugnen i 8-10 minuter eller tills de fått fin färg.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer