Ugnsbakad lax med fänkål

Ugnsbakad lax med strimlad fänkål och sås i botten. Laxen kan du servera med pressad potatis, råris, basmatiris, tagliatelle eller valfritt tillbehör. En klyfta citron eller lime, grönsallad, tomatsallad, gröna ärtor, kokt broccoli eller liknande är gott till också. 

Istället för olivolja kan du ta smör eller annan olja. 

Varianter på lax med fänkål: fräs med andra grönsaker förutom fänkål - slantad morot, tärnad paprika, riven zucchini, tärnad aubergine, strimlad silverlök eller rödlök, vårlök, salladslök, purjolök blir gott.
Vidare kan du sätta mer smak och blanda i med creme fraichen:
- med vitlök och örter - tillsätt 0,5 pressad vitlök och 1 msk franska örter.
- gul med saffran: tillsätt 0,5 gram saffran. 
- röd paprika: några krm paprikapulver och någon msk ajvar. 
- Italiensk variant tillsätt 1 krm chiliflakes, basilika och några strimlade soltorkad tomater. Gillar du ost så skiva över en färsk mozzarella innan ugnen. 

Är du som jag en såsälskare så tillsätt någon dl mer grädde, fiskbuljong (eller vatten) eller mjölk i botten på formen så får du gott om sås till servering. Smaka av med salt och peppar. Smula ev. över en fjärddels tärning fiskbuljongtärning för mer fisksmak innan du bakar fisken om du ha mer vätska i formen. 

Detta recept är lätt att öka på till flera. Strimla en massa fänkål i matberedare eller med mandolin, fräs och blanda med creme fraiche, kryddor, citron och grädde samt toppa fisken. Du kan baka flera med laxbitar (styckfrysta färdiga utan skinn) i djupa långpannor eller andra stora ugnsformar. Garnera med skivad citron eller lime. Enkelt tillbehör är potatis, tagliatelle, råris och gröna ärtor samt grönsallad.  

2 portioner ugnsbakad lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 laxfiléer utan skinn, ca 250 gram
  • 1 krm salt
  • 150 gram fänkål
  • 4 msk olivolja
  • 1 dl creme fraiche
  • 0,5 dl riven ost
  • 1 dl grädde
  • 3 klyftor citron
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en ugnsform med en msk olivolja.
  3. Skölj och strimla fänkålen så fint du kan.
  4. Fräs fänkålen resten av olivoljan i fem minuter på medelvärme. Den ska mjukna men ej bli bränd.
  5. Lägg laxen i ugnsformen. Salta och peppra.
  6. Häll på grädde samt en halv dl vatten i botten. Pressa över en klyfta citron.
  7. Blanda fänkål, crème fraiche samt riven ost och fördela över laxbitarna.
  8. Baka laxen i mitten av ugnen i 15 minuter. Ta ut och kontrollera så att laxen är tillagad genom att skära ett snitt i en bit och se så att den flagar sig. Jag gillar när laxen är precis tillagad. Innertemperaturen ska vara 50 grader om du kollar med termometer.
  9. Servera laxen med fänkålen och såsen med önskade tillbehör. Garnera ev. med grönt från fänkålen, dill eller hackad bladpersilja.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer