Hermann surdegskaka kedjesurdeg

Hermann surdegskaka. En sockerkaka fast gjord på surdeg. Surdegen delar du sedan med dig av (tillsammans med receptet), ett slags kedjebrev eller kedjekaka i form av ett recept på hembakt sockekaka med surdeg.
Surdegen är här döpt till Hermann. Om surdegen slutar bubbla är Hermann död. Hermann gillar 20-26 grader varmt och måste matas med då och då vetemjöl för att leva. Lite vätska behöver den också. Den gillar att bli omrörd. Den förvaras övertäckt med lufthål. Lyckas du kan Hermann surdeg leva vidare i det oändliga då varje recept skickas vidare till 4 nya vänner och de i sin tur delar vidare till 4 nya vänner osv (som ett kedjebrev).
Tidsangivelsen stämmer ej men räkna med att det tar ca en vecka från start med ny grunddeg eller 4 dagar om du har grunddeg.
Dag 1 är för att göra grunddegen till Hermann vilket du får göra om du ej fått en bit färdig Hermann surdeg som du kan baka med direkt från Dag 3 nedan.

1 surdegskaka sockerkaka med surdeg

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 30 min

Ingredienser

  • Dag 1: 2 dl mjölk
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl socker
  • Dag 3: tillsätts: 2 dl mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 2,5 dl socker
  • Dag 7: 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 dl matolja
  • 3 tsk bakpulver
  • 3,5 dl mjöl
  • 1 tsk salt
  • 100 gram hackad mörk choklad
  • 2 tsk kanel (valfritt)
  • 100 gram hackade nötter som hasselnötter, valnötter eller mandel (valfritt)
  • 2 rivna äpplen

Tillagning

  1. Dag 1 och 2: Du får en bit färdig Hermann surdeg: Rör i Hermann 2 gånger om dagen. Ställ den där det är någorlunda varmt ex. i skåpet över kylskåpet. Den ska vara övertäckt med lufthål. Surdegen ska börja bubbla och lukta fruktigt.
  2. Eller starta en egen Hermann surdeg genom att blanda 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2,5 dl socker i en stor burk eller bytta. Häll upp 60 gradigt vatten i vasken och sätt ner degen i ca 2 timmar så att jäsningen kommer igång. Ställ sedan övertäckt (med lufthål) på ett varmt ställe som ex. ovanför kylen. Rör om och låt stå 2 dagar samt rör om 2 gånger per dag.
  3. Dag 3: Rör i 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2,5 dl socker.
  4. Dag 4: Rör i Hermann två till fyra gånger under dagen.
  5. Dag 5: Rör i Hermann två till fyra gånger under dagen.
  6. Dag 6: Rör i Hermann två till fyra gånger under dagen.
  7. Dag 7: Rör i 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2,5 dl socker. Dela Hermann i 5 lika stora delar - lägg i 4 plastbyttor och ge bort 4 delar Hermann till 4 vänner med detta recept bifogat (du kan också spara någon del i kylen till dig själv, väcka till liv i rumstemperatur och mata med mjöl, mjölk och socker och baka på igen sedan).
  8. Den sista delen Hermann ska du nu själv baka kaka på. Och den kommer att bli supergod.
  9. Sätt ugnen på 175 grader.
  10. Skala och riv äpplen. Hacka nötter och choklad. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp eller i matberedare.
  11. Tillsätt matoljan droppvis under kraftig vispning.
  12. Blanda i mjöl, bakpulver, nötter, choklad och rivna äpplen till en smet.
  13. Häll smeten i en smord sockerkaksform ca 28 cm diameter och sätt in nederst i ugnen.
  14. Grädda surdegskakan i ca 45-50 minuter. Kolla med sticka så att kakan är genombakt (torr sticka utan smet).
  15. Ta ut din surdegskaka och låt den svalna något innan det är dags att njuta av flera dagars hårt jobb.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Läs mer om lussebak, recept och olika lussebullar

Om lussekatter, saffranskusar och lindebarn - samt givetvis recept samt tips på såväl klassiska lussebullar samt nya varianter. 

Läs mer