AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Hermann surdegskaka kedjesurdeg

Hermann surdegskaka kedjesurdeg Hermann surdegskaka. En sockerkaka fast gjord på surdeg. Surdegen delar du sedan med dig av (tillsammans med receptet), ett slags kedjebrev eller kedjekaka i form av ett recept på hembakt sockekaka med surdeg.
Surdegen är här döpt till Hermann. Om surdegen slutar bubbla är Hermann död. Hermann gillar 20-26 grader varmt och måste matas med då och då vetemjöl för att leva. Lite vätska behöver den också. Den gillar att bli omrörd. Den förvaras övertäckt med lufthål. Lyckas du kan Hermann surdeg leva vidare i det oändliga då varje recept skickas vidare till 4 nya vänner och de i sin tur delar vidare till 4 nya vänner osv (som ett kedjebrev).
Tidsangivelsen stämmer ej men räkna med att det tar ca en vecka från start med ny grunddeg eller 4 dagar om du har grunddeg.
Dag 1 är för att göra grunddegen till Hermann vilket du får göra om du ej fått en bit färdig Hermann surdeg som du kan baka med direkt från Dag 3 nedan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 13)
1 surdegskaka sockerkaka med surdeg
Förberedelse: 30 min
Tillagning:4 dagar 3 tim
Klart på:4 dagar 3 tim 30 min

Ingredienser:

  • Dag 1: 2 dl mjölk
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl socker
  • Dag 3: tillsätts: 2 dl mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 2,5 dl socker
  • Dag 7: 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 dl matolja
  • 3 tsk bakpulver
  • 3,5 dl mjöl
  • 1 tsk salt
  • 100 gram hackad mörk choklad
  • 2 tsk kanel (valfritt)
  • 100 gram hackade nötter som hasselnötter, valnötter eller mandel (valfritt)
  • 2 rivna äpplen

Tillagning:

  1. Dag 1 och 2: Du får en bit färdig Hermann surdeg: Rör i Hermann 2 gånger om dagen. Ställ den där det är någorlunda varmt ex. i skåpet över kylskåpet. Den ska vara övertäckt med lufthål. Surdegen ska börja bubbla och lukta fruktigt.
  2. Eller starta en egen Hermann surdeg genom att blanda 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2,5 dl socker i en stor burk eller bytta. Häll upp 60 gradigt vatten i vasken och sätt ner degen i ca 2 timmar så att jäsningen kommer igång. Ställ sedan övertäckt (med lufthål) på ett varmt ställe som ex. ovanför kylen. Rör om och låt stå 2 dagar samt rör om 2 gånger per dag.
  3. Dag 3: Rör i 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2,5 dl socker.
  4. Dag 4: Rör i Hermann två till fyra gånger under dagen.
  5. Dag 5: Rör i Hermann två till fyra gånger under dagen.
  6. Dag 6: Rör i Hermann två till fyra gånger under dagen.
  7. Dag 7: Rör i 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2,5 dl socker. Dela Hermann i 5 lika stora delar - lägg i 4 plastbyttor och ge bort 4 delar Hermann till 4 vänner med detta recept bifogat (du kan också spara någon del i kylen till dig själv, väcka till liv i rumstemperatur och mata med mjöl, mjölk och socker och baka på igen sedan).
  8. Den sista delen Hermann ska du nu själv baka kaka på. Och den kommer att bli supergod.
  9. Sätt ugnen på 175 grader.
  10. Skala och riv äpplen. Hacka nötter och choklad. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp eller i matberedare.
  11. Tillsätt matoljan droppvis under kraftig vispning.
  12. Blanda i mjöl, bakpulver, nötter, choklad och rivna äpplen till en smet.
  13. Häll smeten i en smord sockerkaksform ca 28 cm diameter och sätt in nederst i ugnen.
  14. Grädda surdegskakan i ca 45-50 minuter. Kolla med sticka så att kakan är genombakt (torr sticka utan smet).
  15. Ta ut din surdegskaka och låt den svalna något innan det är dags att njuta av flera dagars hårt jobb.


 

Omdömen:

Kommenterad av irik , söndag 29 augusti 2010 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Kakan är godare utan kanel, tycker jag

Fler recept ur samma kategori som Hermann surdegskaka kedjesurdeg:

Smörkräm
Smörkräm till bakverk och fyllningar. Tillsätt kaffe och du får mockasmörkräm eller kakao och du får chokladsmörkräm.
Receptet räcker till fyllning av 1-2 lager på en tårta ev. får du dubbla det om du vill ha mycket smörkräm till fyllning.
Ev. smaksättning av smörkräm: 3 msk snabbkaffe eller espresso (mockasmörkräm). Eller 2 msk kakao (chokladsmörkräm).

Chokladdoppade kokoskakor
Chokladdoppade kokoskakor. Kakor med kokos doppade i choklad är lätt att göra och blir mycket goda. Hembakta chokladdoppade kokoskakor.
Syltkyssar
Syltkyssar. En variant på syltkakor med mandelmassa samt kokosflingor fyllda med gelé av röda vinbär.
Istället för röda vinbärsgelé kan du ta sylt eller marmelad av valfri sort ex. hallon, jordgubbar, svarta vinbär, krusbär eller björnbär.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Helstekt entrecote med bearnaisesås
Helstekt entrecote med rostade rotfrukter, bearnaisesås och grillad marinerad paprika- samt ruccolasallad.
Istället för rostade rotfrukter och paprika kan du ha andra tillbehör efter eget tycke ex. klyftpotatis, tomatsallad, grönsallad, kokta eller wokade grönsaker.
Välj gärna svenskt kravmärkt kött och riktigt gott är det om det är hängmörat.
Gott med en fyllig öl typ IPA eller rött smakrikt vin ex. av Cabernet Sauvignon från Frankrike, Australien eller Chile.
Strö gärna lite flingsalt och nymalen svartpeppar över köttet vid servering.
Hemgjord lammkorv
Hemgjord lammkorv. Lammkorv görs av lammfärs, kryddor som timjan och vitlök samt fjälster till korvskinn.
Fjälster (korvskinn) kan du fråga efter i köttdisken, 5 meter fjälster räcker väl.
För att packa korvarna smidigt och enkelt behöver du helst en köttkvarn med korvhorn.
Ska du inte laga lammkorvarna direkt så ska du gnida in dem i saltblandning så håller de bättre. Det går också bra att frysa lammkorvarna så håller de sig.
Här har jag bara lammfärs i men det går också bra att ersätta en del av lammfärsen med ett halvt kilo späck.
Lammkorv är gott till julbord, som nattamat, till korvbröd, som tillbehör till lammfilé eller husmanskost som potatismos och grov senap.
Här har jag smaksatt lammkorvarna med timjan, vitlök, lök, rosmarin, oregano men det går såklart bra med andra kryddor också som ex. salvia, persilja, mynta, garam masala, chili, paprika, gurkmeja, curry, kryddpeppar osv efter smak.
Prova ex. att smaksätta en msk av färsen och steka den innan så märker du om det blir en god smak.
Vill du ha en röd korv med lång hållbarhet så kan du tillsätta nitritsalt i korvsmeten.
Du behöver 3 meter bomullssnöre och 1 nål.
Bönsoppa med tryffel
Skummig bönsoppa med tryffel, whiskystekt ostronskivling samt friterad svartrot.
Vintips till denna soppa med bönor och tryffel blir ett smakrikt smörigt vin till ex. Jacobs Creek Chardonnay från Australien.
Se alla recept ur kategorin Avancerat recept

Gilla oss på Facebook