Morotskaka

Morotskaka med glasyr eller topping med färskost. Hembakt morotskaka är en favorit hos många och är lätt att rör ihop och baka.

12 portioner morotskaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 55 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 2 dl valnötter
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk salt
  • 500 g finrivna morötter
  • 3 dl matolja
  • Glasyr: 200 g färskost naturell
  • 4 dl florsocker
  • 75 gram rumsvarmt smör
  • 1 tsk limesaft

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund form (25 centimeter i diameter) eller en avlång form (20 x 30 centimeter).
  3. Hacka valnötter grovt.
  4. Skala och riv morötter fint. Lägg i en bunke.
  5. Blanda valnötter, vetemjöl, bakpulver, kanel, salt och morötter.
  6. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt några droppar olja följt av all olja efterhand i en jämn stråle under omrörning.
  7. Vänd ner i bunken och rör ihop allt till en smet och häll i formen.
  8. Grädda morotskakan i cirka 55 minuter.
  9. Glasyr till morotskaka: gör under tiden glasyr genom att röra ihop färskost, smör samt florsocker. Späd glasyren med några droppar limesaft för smak.
  10. Ta ut morotskakan och låt den svalna.
  11. Bred glasyren i ett jämt lager över den avsvalnade morotskakan. Du kan också dela morotskakan i två lager och bre ett lager glasyr emellan.
  12. Vackert är att dekorera morotskakan med hela valnötter på toppen (ex. en valnöt för varje tänkt bit morotskaka).
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer