Morotskaka

Morotskaka med glasyr eller topping med färskost. Hembakt morotskaka är en favorit hos många och är lätt att rör ihop och baka.

12 portioner morotskaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 55 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 2 dl valnötter
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk salt
  • 500 g finrivna morötter
  • 3 dl matolja
  • Glasyr: 200 g färskost naturell
  • 4 dl florsocker
  • 75 gram rumsvarmt smör
  • 1 tsk limesaft

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund form (25 centimeter i diameter) eller en avlång form (20 x 30 centimeter).
  3. Hacka valnötter grovt.
  4. Skala och riv morötter fint. Lägg i en bunke.
  5. Blanda valnötter, vetemjöl, bakpulver, kanel, salt och morötter.
  6. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt några droppar olja följt av all olja efterhand i en jämn stråle under omrörning.
  7. Vänd ner i bunken och rör ihop allt till en smet och häll i formen.
  8. Grädda morotskakan i cirka 55 minuter.
  9. Glasyr till morotskaka: gör under tiden glasyr genom att röra ihop färskost, smör samt florsocker. Späd glasyren med några droppar limesaft för smak.
  10. Ta ut morotskakan och låt den svalna.
  11. Bred glasyren i ett jämt lager över den avsvalnade morotskakan. Du kan också dela morotskakan i två lager och bre ett lager glasyr emellan.
  12. Vackert är att dekorera morotskakan med hela valnötter på toppen (ex. en valnöt för varje tänkt bit morotskaka).
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer