Jäst glögg

Introduktion och förberedelse

Jäs egen glögg till jul. Mycket god julglögg du jäser på svagdricka, socker, potatis och russin samt smaksätter med glöggkryddor som ingefära, nejlikor, kardemumma, kanel och pomerans.

Börja 3-6 veckor innan

  • Glöggen får du börja med i god tid då den ska stå och jäsa minst 3 veckor och gärna upp mot 5 veckor för bäst smak. Sedan ska den stå några dagar och klarna. Så jag brukar räkna med 6 veckor totalt.
  • Jäsningen stannar naturligt när glöggen nått en högre halt alkohol tillräcklig för att jästen ska sluta verka.
  • Glöggen håller sedan i minst ett år om den förvaras svalt och mörkt. Så du kan laga den i god tid och låta stå och lagra sig ännu godare fram till 1 advent och juletider. Häll i flaskor med patentkork som tål tryck om det skulle bli lite mer jäsning kvar.

Du behöver

  • Du behöver en stor hink av plast eller rostfritt, plastfolie, skopa eller slev, sil och tratt samt ca 4 rena enliters flaskor med patentkork eller begagnade vinflaskor eller spritflaskor med skruvkork.
  • Annat stort jäskärl av glas eller keramik går också bra såklart. Det finns speciella jäshinkar med lock, ventil osv att köpa som funkar utmärkt. För dig som vill jäsa lite mer seriöst så finns jäshinkar, jäslås, jäst och mycket mer att beställa på nätet.

Dubbel sats

Du kan dubbla satsen och jäsa i en 10-liters hink och får då ut ca 7 liter glögg.

Varianter

  • Man kan frysa potatisen innan i tärningar eller skivor så blir det lättare för jästen att komma åt stärkelsen. Det är dock valfritt.
  • Förutom nejlika och kardemumma är det gott att smaksätta glöggen med pomerans, färsk eller torkad ingefära och kanelstänger. Det är dock valfritt.
  • Vidare kan man ha i hela kardemummablommor istället för kardemummakärnor.
  • Du kan tillsätta jässtopp för att vara säker på att jäsningen avbruts. Finns i affärer för hemmabryggning eller på nätet.

Hållbarhet

Du kan spara glöggen i en valfri flaska med skruvkork eller patentkork i lång tid. Det är lite svårt att säga då mängden alkohol i glöggen avgår hur hållbar den blir. Men jag har smakat god glögg som varit flera år gammal. Till julen 2022 smakade jag en utmärkt glögg med rund och fin smak av ingefära och glöggkryddor jäst och buteljerad 2017 - en riktigt fin årgångsglögg!

Tillsätter du lite extra sprit enligt fröslag nedan får du en extra hållbar glögg som lämpar sig att lagra längre - lite som ett starkvin.

Starkare glögg

  • Man kan tillsätta extra brännvin på slutet. Tillsätt förslagsvis en flaska Brännvin special eller vodka innan du tappar på flaska och smaka av om du vill ha den starkare. En starkvinsglögg håller runt 15% alkohol så det kan du sträva efter.
  • Vill du smaksätta med rom eller konjak så passar det utmärkt med glöggen. Andra förslag är whisky om du gillar det - tänk dock på att ta en irländsk whisky utan röksmak om du nu inte vill ha en rökig glögg.
  • Extra sprit gör även att jäsningen avstannar. Du kan då också behålla mer av sockret/sötman om du önskar det.

Tack till Jeanette i Karlshamn och Maria i Lund.

Du kan spara glöggen i en valfri flaska med skruvkork eller patentkork flera år. Ovan från 2017 med god smak av ingefära som smakade utmärkt 5 år senare till julen 2022.
Du kan spara glöggen i en valfri flaska med skruvkork eller patentkork flera år. Ovan från 2017 med god smak av ingefära som smakade utmärkt 5 år senare till julen 2022.

3,5 liter jäst glögg

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 42 dagar
  • Klart på: 42 dagar 1 tim

Ingredienser

  • 2,5 liter svagdricka
  • 250 gram russin, ekologiska
  • 25 gram färsk brödjäst
  • 1150 gram strösocker
  • 2 medelstora potatisar, skalade, tunt skivade eller tärnade
  • 0,75 påse hela kryddnejlikor, 7,5 gram
  • 1/2 påse hel kardemummakärnor, 5 gram
  • 40 gram färsk ingefära, grovt hackad eller två bitar torkad ingefära
  • 4 kanelstänger
  • 1/2 msk malda pomeransskal eller 2 bitar pomeransskal (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och tärna potatis. Om man vill kan man även frysa potatisen innan men det är valfritt.
  2. Stöt nejlikor och kardemummakärnor i en mortel.
  3. Blanda svagdricka, russin, smulad jäst, potatis, socker, nejlikor, kardemumma, kanel och ingefära i en stor plasthink, metallhink eller det du önskar jäsa i. Tillsätt även pomerans om du önskar det i. Rör tills socker och jäst löst sig.
  4. Täck med plastfolie över hinken. Stick några lufthål med en kniv.
  5. Låt stå och jäsa i minst 3 veckor rumstemperatur runt 18-20 grader. Gärna upp mot 5 veckor.
  6. Sila och låt stå några dagar upp mot en vecka tills glöggen har klarnat och slaggprodukter och fasta ingredienser sjunkit till botten.
  7. Skopa upp glöggen ur hinken försiktigt så att du får med så lite slaggprodukter som möjligt. Fördela i väl rengjorda flaskor med hjälp av en tratt.
  8. Glöggen är god att dricka direkt men kan sparas i längre - använd då flaskor som tål tryck och har patentkork. Då kan även lite jässtopp tillsättas för att vara säker på att glöggen ej jäser mer - finns i affärer för vinessenser eller på nätet.
  9. Du kan också smaka av glöggen och tillsätta mer sprit som brännvin för en starkare glögg - starkvinsglögg brukar vara runt 15%.
  10. Förvaras svalt och mörkt - jag har vänner som haft den i över ett år och bjudit på lagrad glögg.
E-mail
Medel: 3.6 (137 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 118 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-09