Jäst glögg

Jäst glögg till jul. Mycket god hemgjord julglögg på svagdricka, kryddor, socker och potatis som ska stå och jäsa i fem veckor sedan ska den stå några dagar och klarna. Tidsangivelsen ovan stämmer alltså ej.

Glöggen håller sedan i minst ett år om den förvaras svalt och mörkt. Du behöver en stor hink av plast eller rostfritt att jäsa i. Annat stort jäskärl av glas eller keramik går också bra såklart. Det finns speciella jäshinkar med lock, ventil osv att köpa som funkar utmärkt.

Julglögg som jäses med svagdricka, russin, nejlikor, kardemumma, potatis, socker och pomeransskal.

Tack till Jeanette i Karlshamn.

3,5 liter jäst glögg

  • Förberedelse: 59 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 59 min

Ingredienser

  • 2,5 liter svagdricka
  • 250 gram russin
  • 1 påse hela nejlikor, 10 gram
  • 1 påse hel kardemummakärnor, 10 gram
  • 25 gram färsk brödjäst
  • 3 råa, frysta och tärnade potatisar
  • 1150 gram strösocker
  • 1 msk malda pomeransskal, 0,5 påse 7,5 gram

Tillagning

  1. Skala, tärna och frys potatis i tärningar.
  2. Stöt nejlikor och kardemumma i en mortel.
  3. Blanda allt - svagdricka, russin, nejlikor, kardemumma, smulad jäst, potatis, socker och pomerans i en stor plasthink. Lägg plastfolie över hinken.
  4. Gör några hål.
  5. Låt stå och jäsa i 5 veckor i rumstemperatur eller något lägre 18-20 grader.
  6. Sila och låt stå några dagar tills glöggen har klarnat
  7. Häll upp i väl rengjorda flaskor. Glöggen kan sparas i minst ett år.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer