Pepparkakor

Klassiska pepparkakor. Här är recept på en god pepparkaksdeg som bli goda pepparkakor.
Pepparkakor bakar du av smör, vetemjöl samt sirap som smaksätts med klassiska pepparkakskryddorna kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma.
1 kg vetemjöl är ca 17 dl.
Det blir 150-200 pepparkakor.
Pepparkaksdegen ska helst vila i kylen över natten - så gör gärna degen dagen innan du ska baka. Du kan också spara en del av degen i kylen och grädda pepparkakorna vid fler tillfällen.
Du kan byta ut en tredjedel av sockret mot farinsocker för fylligare smak.
Du kan smaksätta pepparkaksdegen ytterligare med ex. 1 dl konjak eller calvados (istället för 1 dl vatten). Vidare kan man ha 2 dl grädde i degen istället för vattnet. Rivet citronskal (1 citron), 1 msk mald pomerans, 1 tsk mald kryddpeppar samt 1,5 dl finhackad mandel är också goda smaksättare i pepparkakor.
Man kan också ha ett ägg i degen som gör den smidigare att kavla mm.
Hyvlade pepparkakor: ett alternativ till att stansa ut pepparkaksfigurer är att forma degen till 3 cm bred och 10 cm hög avlång (20 cm) rulle. Slå in degrullen i gladplast eller smörpapper och kyl. Av den kalla degen kan du hyvla tunna skivor med osthyvel. Dessa hyvlad pepparkakor gräddar på bara några minuter så akta så de inte bränns.

1 sats pepparkakor

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 12 tim 40 min

Ingredienser

  • 4 dl socker
  • 2 dl ljus eller mörk sirap
  • 1,5 dl vatten eller grädde
  • 500 gram smör eller margarin
  • 1 kg vetemjöl
  • 2 msk mald kanel
  • 1 msk mald ingefära
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 1 msk mald kardemumma
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • Kristyr: 2,5 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit

Tillagning

  1. Värm smör eller margarin mjukt i en skål i mikron eller en kastrull.
  2. Mal hela kryddnejlikor och kardemumma i en mortel.
  3. Rör ut sirap, socker, vatten och alla kryddorna i smöret till en jämn blandning.
  4. Blanda bikarbonaten med mjölet i en stor bunke.
  5. Tillsätt smöret med kryddorna och arbeta ihop degen till en fast pepparkaksdeg.
  6. Dela ev. degen till 4 delar och forma till rullar ca 10 cm i diameter och 25 cm långa. Lägg in i plastfolie eller smörpapper och låt degen vila.
  7. Låt degen vila i kylen över natten.
  8. Grädda pepparkakor: Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Kavla ut lite deg i taget på mjölat bakbord (så mycket du får plats med) till ca 4 mm tjocklek.
  10. Stansa med pepparkaksformar, skär eller forma ut figurer (använd fantasin).
  11. Lägg pepparkakorna på plåt. Helst sval plåt så undviker du bubblor.
  12. Grädda pepparkakorna i ca 5 minuter - beroende på tjocklek. Passa dem så de inte bränner.
  13. Låt pepparkakorna svalna på galler.
  14. Dekorera eventuellt pepparkakorna med kristyr. Gärna när de ännu är varma då fastnar kristyren bättre.
  15. Kristyr: Blanda samman ingredienserna i en bunke. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration. Kristyren kan också färgas med hushållsfärg.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer