AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Hembakta Wienerbröd

Hembakta Wienerbröd Hembakta wienerbröd. Baka egna wienerbröd från grunden med smördeg. Glöm bake-off - riktiga wienerbröd är farligt gott.
Spandauer kallas wienerbröd extra allt - då fyllda med mandelmassa och/eller vaniljkräm, sylt som hallonsylt, äpplesylt eller aprikosmarmelad samt garnerade med flagad mandel och sockerglasyr.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 13)
32 st wienerbröd
Förberedelse: 2 tim
Tillagning: 8 min
Klart på: 2 tim 8 min

Ingredienser:

  • 300 gram margarin eller smör
  • 50 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 8 dl vetemjöl special + någon dl till utbakning
  • Fyllning: 150 gram mandelmassa samt en äggvita (till kammar och Spandauer)
  • eller vaniljkräm till Spandauer
  • Extra fyllning: 1 dl hallonsylt, aprikosmarmelad eller äppelsylt
  • Pensling och garnering: 1 uppvispat ägg
  • 1 dl pärlsocker och 1 dl hackad eller flagad mandel
  • Vaniljkräm till Spandauer: 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 msk socker
  • 2 msk vaniljsocker
  • Sockerglasyr: 1 dl florsocker
  • 0,7 msk vatten

Tillagning:

  1. Ställ in mjölet i kylen lite innan du ska baka. Se till att mjölk och ägg är kalla också.
  2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt och rör snabbt ihop ett ägg, strösocker samt vetemjölet (spara 0,5 dl till utbakning) till en deg.
  4. Ställ in i kylen i 10 minuter.
  5. Ta ut margarinet eller smöret och skiva det 0,5 cm tunna skivor som du lägger på smörpapper ca 10 skivor. Är smöret för kallt blir det svårt att kavla ut smördegen. Smöret ska vara mittemellan rumsvarmt och kylskåpskallt helst.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
  7. Kavla ut degen till en rektangel ca 30x40 cm.
  8. Fördela margarin eller smör på ex. högra halvan av rektangeln men inte ända ut till kanten. Spara 2-3 cm marginal runt kanten. Vik upp de 2-3 cm deg över smöret vid kanterna.
  9. Vik sedan över hela den andra deghalvan och nyp ihop kanterna så att du har en stående rektangel.
  10. Vänd runt rektangeln ett kvarts varv så att den vikta sidan kommer mot dig och den öppna skarven du knöp ihop är uppåt.
  11. Kavla sedan från mitten av degen utåt kanterna försiktigt och löst ut degen till drygt 1 cm tjock rektangel.
  12. Vik sedan ihop degen i tre lager, tänk att du ska dela degen i tre delar på längden och vik där du tänker att snitten skulle ligga.
  13. Vrid degen igen en kvarts varv så att du har en liggande rektangel framför dig.
  14. Kalva degen försiktigt till 1 cm tjocklek igen.
  15. Vik ihop degen i tre delar.
  16. Vrid degen en kvarts varv.
  17. Kalva ut degen till 1 cm tjocklek.
  18. Vik ihop degen i tre delar.
  19. Lägg in den vikta smördegen i kylen att vila i 10 minuter täckt med en bakduk.
  20. Kavla ut degen igen till 1 cm tjocklek.
  21. Dela den på mitten och lägg in i kylen i 10 minuter till.
  22. Nu kan du baka med smördegen.
  23. Ta ut degen på mjölat bakbord.
  24. Kavla ut varje deghalva till en kvadrat ca 36x36 cm stor. Dela i fyra delar på längden och tvären till kvadrater (ca 9 cm stora blir de då).
  25. Lägg en msk mandelmassa eller vaniljkräm i mitten på varje smördegskvadrat. Vik upp hörnen och tryck till i mitten så att de fastnar.
  26. Lägg ev. en klick sylt i mitten på varje.
  27. Lägg wienerbröden på en smord plåt eller plåt med bakplåtspapper.
  28. Låt wienerbröden jäsa utan bakduk i ca 1 timme.
  29. Sätt ugnen på 250 grader.
  30. Pensla wienerbröden med uppvispat ägg.
  31. Strö ev. över flagad eller hackad mandel.
  32. Grädda wienerbröden i 8 minuter i mitten av ugnen tills de har fin färg och är genombakta.
  33. Låt wienerbröden svalna innan servering.
  34. Blanda socker med vatten och ringla över wienerbröden om du vill. Låt sockerglasyren stelna och servera wienerbröden.
  35. Mandelmassefyllning: Riv eller hacka mandelmassan och rör mjuk med äggvita.
  36. Vaniljkräm: Vispa ut mjöl med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, ägg, socker samt vaniljsocker. Sjud försiktigt under omrörning tills krämen tjocknar. Ta av från värmen och häll upp i en skål med en slickepott. Låt vaniljkrämen kallna.


 

Fler recept ur samma kategori som Hembakta Wienerbröd:

Petits choux
Petit choux är franska ihåliga fluffiga bakverk av Pâte à choux som kan serveras som tilltugg, på buffé eller som fyllda bakelser.
Som bakverk är petits choux goda att fylla med chokladsmörkräm (se bild); olika färskostfrosting (likt cupcakes), vaniljkräm (om de är stora och pudras med florsocker kallas de Mariebullar), citronkräm eller vispad grädde och färska bär som skivade jordgubbar, hallon och blåbär eller passionsfrukt (innanmätet). Pudra med florsocker. Petits choux degen kan också spritsas i ca 12 cm avlånga stränger och bakas samt fyllas som Eclairs. Petit choux degen kan också spritsas och bakas som små kransar.
Några goda förslag på fyllning om petits chouxerna ska serveras som tilltugg är:
- ädelostfyllning (mosa ihop hälften ädelost och hälften matyoghurt samt garnera med rostade valnötter och en klick fikonmarmelad).
- laxröra (blanda hackad rökt lax med färskost, matyoghurt, hackad dill och riven pepparrot samt ev. kapris).
- räkröra (blanda skalade räkor med färskost, matyoghurt, dill och citronsaft).
Lax och räkfyllning kan garneras med svart eller vit rom och dillkvistar.
Fyllda saffransbullar med vaniljkräm
Fyllda saffransbullar med vaniljkräm. Krämfyllda bullar med smak av saffran toppade med strösocker.
Du kan fylla med hemgjord vaniljkräm eller vispa marsankräm eller vaniljvisp.
Passar till advent, lucia och jul.
Havrerutor havrekakor
Havrerutor eller havrekakor blir en sats havrerutor lagom för en långpanna. Du kan också baka runda havrekakor.
Det går också bra att baka havrerutor på rumstempererat mjukt smör. 2 dl russin kan man också ha i havrekakssmeten om du gillar russin.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Hemgjord Ceasardressing till Ceasarsallad
Ceasardressing till ceasarsallad med romansallad, kyckling och parmesanost.
Ceasarsallad är god att servera i mindre portioner som förrätt, större som huvudrätt eller på fat vid buffé eller middag.
Spagetti med skinka och basilika
Spagetti med lufttorkad skinka och basilika. Chili, vitlök och parmesanost ger god smak åt denna pasta. Byt ut skinka mot tio soltorkade tomater och du har en god vegetarisk spagetti.
Hovmästarsås
Hovmästarsås eller gravlaxsås. Hovmästarsås hade jag förmånen att se Tore Wretman berätta om en dag på Restauranghögskolan i Grythyttan.
En sås med dill, senap, vinäger och olja. En klassisk sås till gravad lax och kokt potatis, till julbordet eller midsommar.
På finare restauranger gjordes hovmästarsåsen av hovmästaren inför gästen vid bordet, därav namnet hovmästarsås. Hovmästarn hade en vagn med alla ingredienser och showen kunde börja. Idag har få restauranger råd med sådan underhållning. Ett av Tores knep var att blanda dill med socker först. Då smälter sockret, dillsmaken framträder extra starkt och såsen blir magisk.
En variant av hovmästarsås är att tillsätta en äggula tillsammans med senapen, dillen och sockret samt sedan droppvis vispa i oljan till en majonnäsliknande hovmästarsås.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Bulgursallad med valnötter och russin
Bulgursallad med valnötter och russin. En sallad med nordafrikansk touch. Sallad med bulgur är gott som tillbehör till grillat, buffe eller vegetarisk sidorätt.
Quinoasallad med tonfisk
Kall quinoasallad med tonfisk, majonnäs och grönsaker.
Passar som till lunch, buffé, till grillat, picknick eller middag.
En sallad med quinoa, tonfisk, majonnäs, ärtor, tomat, morot, persilja, basilika, rödlök, vitlök, olivolja och vinäger.
Servera med ett gott bröd samt ev. blandad grönsallad till.
Quinoa är ett nyttigt frö med mycket protein och rätt lågt GI.
Istället för majonnäs kan du ta matyoghurt.
Bostongurka
Bostongurka. Gör din egen bostongurka med lök, paprika, gurka (Västeråsgurkor) och senapsfrön.
Bostongurka är klassisk till korv och hamburgare men passar också till grillat kött, till stek eller vad du vill.
Ta en paprika av varje färg - röd, grön och gul eller orange.
Bostongurka kan varieras med ingredienser som syltlök, vitlök, röd chili, spiskummin, curry eller garam masala. Blanda i efter smak eller prova några varianter:
Bostongurka med chili: tillsätt 2 röda chilifrukter.
Bostongurka med vitlök: hacka med 5 klyftor vitlök.
Bostongurka med curry: tillsätt 2 tsk curry, 1 tsk garam masala samt 0,5 tsk spiskummin
Natriumbensoat är ett konsveringsmedel du tillsätter om du planerar att spara bostongurkan lite längre typ flera månader. Det kan uteslutas om bostongurkan ej ska sparas länge. Förvara dock alltid bostongurkan i kylen eller svalt. Speciellt om du har en öppen burk. Bostongurkan kan också frysas såklart och då behövs inget konsveringsmedel.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Biff, oxfile eller entrecote med bearnaise
Biff, oxfile eller entrecote med bearnaisesås. Hemgjord bearnaisesås passar bäst till rött mört kött gärna grillad hängmörad biff, lövbiff, oxfile eller entrecote.
Fläskfile, kotlett eller kycklingfile passar också.
Ett rött vin i Bordeaux stil av druvan Merlot brukar slinka ner fint till bearnaisesås och en god köttbit.
Förslag till tillbehör: tomatsallad med olivolja, hackad rödlök, vinäger, salt och svartpeppar.
Ugnsrostad klyftpotatis, morot, rödlök och rotselleri.
Bakad potatis. Vanlig blandad sallad.
Grilla gärna grönsaker som skivad zucchini, vårlök och paprikabitar till.
Gnocchi gnocchirecept
Gnocchi. Hemgjorda Italienska gnocchi med potatis, mjöl och ägg.
Nykokt färsk gnocchi är gott med stekt bacon eller fläsk, svamp, grädde, svartpeppar, ärtor och lök. Eller slunga gnocchin i smält smör och lite salvia. Eller med pesto som tillbehör till grillat eller på buffe.
Kall gnocchi är också god istället för pasta i recept på pastasallad.
Lammcurry
Lammcurry. Detta recept på indisk lammgryta med curry sk lammcurry smaksätts med en torr curry av hela kryddor som rostats och malts.
Istället för hemgjort currypulver kan du ta garam masala och vanlig curry efter smak.
Currygryta med lammkött kan dubblas och grytan frysas in. Currypulver kan med fördel dubbleras så att du har ett gott currypulver till annat. Glöm då inte att lägga till gurkmeja och paprikapulver.
Köttslag kan varieras till nötkött eller viltkött som älg eller rådjur.
Grönsaker som blomkål, potatis och bönor blir lätt en god vegetarisk variant. Liksom Quorn och torkat sojaprotein. Servera med basmatiris blandat med lite gurkmeja och toppat med rostad lök, yoghurtsås, naan, papadams och sallad.
Se alla recept ur kategorin Avancerat recept
Potatisgratäng med vitlök
Potatisgratäng med vitlök, mjölk och grädde. God som tillbehör till det mesta. Sås och potatis i ett.
Potatisgratäng kan förberedas innan och värmas till servering.
Pommes duchesse potatismos
Pommes duchesse är ett potatismos som gratineras ex. till fiskgratäng eller som små spritsade toppar som potatistillbehör till kött och fisk.
Receptet på Pommes duchesse räcker till en mindre gratängform ca 6 port.
Något krm muskotnöt ger god smak åt pommes duchesse.
Rouille majonnäs med saffran och kajennpeppar
Rouille vitlöksmajonnäs. En hemgjord majonnäs med vitlök, saffran och kajennpeppar som passar till fisksoppa, fiskgryta, grillad fisk, grillad tonfisk, rostad potatis mm.
En fransk klassiker till fisksoppa och fiskgryta.
En mycket god variant av hemgjord rouille som jag föredrar vid tid är att rosta en hel vitlök en timme på 175 grader (gärna när du rostar något annat samtidigt ex. potatis - då blir vitlöken mild, söt, fyllig och mjuk i smaken. Kläm ut vitlöken i morteln - gör sedan enligt nedan recept på hela vitlöken. Godare Rouile får du leta efter. Fuskar du åt andra hållet kan du köpa färdig majonnäs och blanda ner pressad vitlök, saffran och kajenn.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Gratinerade rödbetor med getost chevre
Gratinerade rödbetor med fransk getost (chevre). Rödbetor slungade med getostsmör passar som tillbehör till ex. ugnsstekt fisk serverat med skivor av kokt potatis och knaperstekta små bitar bacon eller saltfläsk.
Då kan ett lättare rödvin passa bra till.
Rödbetorna är också goda förrätt, osträtt, bufférätt eller mellanrätt.
Gratinerad getost chèvre
Gratinerad getost på bröd med honung och sallad är en god förrätt. En toast med getost. Lite finare heter det chèvretoast.
Dryckestips till är vita viner av druvorna Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay eller ett torrt mousserande.
Kan också serveras som tilltugg (då i mindre bitar och utan sallad).
Hemgjord kebab eller gyros till pitabröd
Hemgjord kebab eller gyros. Kebabkött du marinerar och grillar själv blir mycket gott. Du kan grilla på utegrill eller i ugnen.
Gyros är grekiska för att rotera och görs ofta av kött som grillas på ett vertikalt spett och serveras sedan i pitabröd (I Sverige kallar vi det kebab).
Kebabköttet kan du servera i kebabbröd eller i tunnbröd och rulla till kebabrullar. Gott till är strimlad isbergssallad, skivade tomater, strimlad rödlök, chilisås samt vitlökssås.
Arabisk shawarma och Turkisk döner är namn på nästan samma sak. Fyllning och recept varierar ju lite. I Grekland har tzatziki sin självklara plats i Pita Gyro.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook