AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Hembakta Wienerbröd

Hembakta Wienerbröd Hembakta wienerbröd. Baka egna wienerbröd från grunden med smördeg. Glöm bake-off - riktiga wienerbröd är farligt gott.
Spandauer kallas wienerbröd extra allt - då fyllda med mandelmassa och/eller vaniljkräm, sylt som hallonsylt, äpplesylt eller aprikosmarmelad samt garnerade med flagad mandel och sockerglasyr.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 14)
32 st wienerbröd
Förberedelse: 2 tim
Tillagning: 8 min
Klart på: 2 tim 8 min

Ingredienser:

  • 300 gram margarin eller smör
  • 50 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 8 dl vetemjöl special + någon dl till utbakning
  • Fyllning: 150 gram mandelmassa samt en äggvita (till kammar och Spandauer)
  • eller vaniljkräm till Spandauer
  • Extra fyllning: 1 dl hallonsylt, aprikosmarmelad eller äppelsylt
  • Pensling och garnering: 1 uppvispat ägg
  • 1 dl pärlsocker och 1 dl hackad eller flagad mandel
  • Vaniljkräm till Spandauer: 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 msk socker
  • 2 msk vaniljsocker
  • Sockerglasyr: 1 dl florsocker
  • 0,7 msk vatten

Tillagning:

  1. Ställ in mjölet i kylen lite innan du ska baka. Se till att mjölk och ägg är kalla också.
  2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt och rör snabbt ihop ett ägg, strösocker samt vetemjölet (spara 0,5 dl till utbakning) till en deg.
  4. Ställ in i kylen i 10 minuter.
  5. Ta ut margarinet eller smöret och skiva det 0,5 cm tunna skivor som du lägger på smörpapper ca 10 skivor. Är smöret för kallt blir det svårt att kavla ut smördegen. Smöret ska vara mittemellan rumsvarmt och kylskåpskallt helst.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
  7. Kavla ut degen till en rektangel ca 30x40 cm.
  8. Fördela margarin eller smör på ex. högra halvan av rektangeln men inte ända ut till kanten. Spara 2-3 cm marginal runt kanten. Vik upp de 2-3 cm deg över smöret vid kanterna.
  9. Vik sedan över hela den andra deghalvan och nyp ihop kanterna så att du har en stående rektangel.
  10. Vänd runt rektangeln ett kvarts varv så att den vikta sidan kommer mot dig och den öppna skarven du knöp ihop är uppåt.
  11. Kavla sedan från mitten av degen utåt kanterna försiktigt och löst ut degen till drygt 1 cm tjock rektangel.
  12. Vik sedan ihop degen i tre lager, tänk att du ska dela degen i tre delar på längden och vik där du tänker att snitten skulle ligga.
  13. Vrid degen igen en kvarts varv så att du har en liggande rektangel framför dig.
  14. Kalva degen försiktigt till 1 cm tjocklek igen.
  15. Vik ihop degen i tre delar.
  16. Vrid degen en kvarts varv.
  17. Kalva ut degen till 1 cm tjocklek.
  18. Vik ihop degen i tre delar.
  19. Lägg in den vikta smördegen i kylen att vila i 10 minuter täckt med en bakduk.
  20. Kavla ut degen igen till 1 cm tjocklek.
  21. Dela den på mitten och lägg in i kylen i 10 minuter till.
  22. Nu kan du baka med smördegen.
  23. Ta ut degen på mjölat bakbord.
  24. Kavla ut varje deghalva till en kvadrat ca 36x36 cm stor. Dela i fyra delar på längden och tvären till kvadrater (ca 9 cm stora blir de då).
  25. Lägg en msk mandelmassa eller vaniljkräm i mitten på varje smördegskvadrat. Vik upp hörnen och tryck till i mitten så att de fastnar.
  26. Lägg ev. en klick sylt i mitten på varje.
  27. Lägg wienerbröden på en smord plåt eller plåt med bakplåtspapper.
  28. Låt wienerbröden jäsa utan bakduk i ca 1 timme.
  29. Sätt ugnen på 250 grader.
  30. Pensla wienerbröden med uppvispat ägg.
  31. Strö ev. över flagad eller hackad mandel.
  32. Grädda wienerbröden i 8 minuter i mitten av ugnen tills de har fin färg och är genombakta.
  33. Låt wienerbröden svalna innan servering.
  34. Blanda socker med vatten och ringla över wienerbröden om du vill. Låt sockerglasyren stelna och servera wienerbröden.
  35. Mandelmassefyllning: Riv eller hacka mandelmassan och rör mjuk med äggvita.
  36. Vaniljkräm: Vispa ut mjöl med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, ägg, socker samt vaniljsocker. Sjud försiktigt under omrörning tills krämen tjocknar. Ta av från värmen och häll upp i en skål med en slickepott. Låt vaniljkrämen kallna.


 

Fler recept ur samma kategori som Hembakta Wienerbröd:

Chokladdoppade kokoskakor
Chokladdoppade kokoskakor. Kakor med kokos doppade i choklad är lätt att göra och blir mycket goda. Hembakta chokladdoppade kokoskakor.
Enkel äppelpaj med smördeg
Enkel äppelpaj bakad med färdig smördeg. En äppelpaj där du slipper göra degen utan bakar med färdig smördeg som finns att köpa fryst i plattor eller kyld på rulle.
Det enda du behöver göra är att ev. tina smördegen, skala och klyfta äpplen fint samt grädda i äppelkakan i ugnen.
Servera äppelkakan med vaniljvisp, vaniljglass eller lättvispad grädde (kanske smaksatt med lite vaniljsocker och en skvätt calvados).
Äppelpajen bakas i långpanna och passar att baka för många då den ger minst 12 port. Perfekt till dessert på buffé eller fest. Äppelpajen håller sig annars i kylen eller frysen och är god att värma igen.
Receptet kan också halveras till en mindre form.
Om du önskar kan du ha i en skvätt calvados samt crème fraiche i äppelröran innan du brer ut äppelröran på smördegen.
Mandelbiscotti biscotti med mandel
Mandelbiscotti. Biscotti med mandel. Baka italienska torkade skorpor eller kakor med mandel.
Gott till fikat, espresso och vin santo (italienskt sött vin). Hembakta mandelbiscottis är också goda att garnera desserter som glasscoupe med istället för glassrån.
Du kan ta pistasch-mandel istället för vanlig mandel.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Grillspett med fläskfilé
Grillspett med fläskfilé, paprika och champinjoner.
Goda spett att grilla som har marinerats i soja, olja, vitlök, vinäger och örter.
Salvia, rosmarin och timjan ger köttet god smak men kan uteslutas.
Istället för fläskfilé blir det gott med skinkstek, fläskkarré eller annat mört fläskkött på spetten.
Rödlök och zucchini i klyftor passar också på spetten.
Istället för ketjap manis soja (som är en söt mild soja från Indonesien) kan du ta japansk ljus soja som Kikkoman eller någon msk vanlig kinesisk soja.
Spetten kan även stekas i ugnen på ugnsgaller över en ugnsplåt i 225 grader ca 20 minuter. Eller stekas i stekpanna eller grillpanna runt om i ca 15 minuter - täck dem under tiden med lock eller folie.
Saftiga Lussekatter eller saffransbröd
Saftiga Lussekatter eller saffransbröd med Kesella istället för en del av smöret.
Vill du bara ha smör i så tar du 200 gram smör och tar bort Kesellan.
Ansans sockerkaka
En god sockerkaka som blir speciellt bra då man vispar ägg och socker först sedan tillsätter smält smör och sist mjöl.
Du kan smaksätta sockerkakan med 2 msk kanel.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Bondbröd med örter
Bondbröd med örter är gott med ex. rödbetssmör eller färskost. Passar till vardags, midsommar, kräftskiva, jul och buffé, fest och kalas.
Basilika och bladpersilja är goda att ha i brödet men också torkad timjan, oregano och dragon ger god smak. Men man kan såklart välja lite vad man har och gillar.
Receptet kan halveras till två bröd.
Pannacotta med blåbär
Pannacotta med färska blåbär. En dessert som är både enkel och underbart god. Här en smal variant med vaniljyoghurt men ack så god.
Den söta pannacottan passar bra med de syrliga blåbären. Servera gärna ett sött vin till ex. Muscat D Alexandrie, Icewein eller ett sött franskt Sauternes.
Detta är en bra dessert att förbereda innan så kan du umgås med gästerna sen på middan istället.
Barbequesås
Barbequesås eller barbequemarinad. God som sås och/eller marinad till grillat, pulled pork eller valfritt.
Kan serveras varm eller kall.
Gör barbequesåsen så het du vill med valfri chili som torkad chipotle, röd chilipeppar, habanero, piri-piri, chilisås, tabasco eller chiliflakes. Blir den för het kan du spä den med ex. en till burk krossad tomat. Blir den för svag tillsätter du ex. några droppar tabasco på slutet.
Gillar du rökt smak på din barbequesås så tar du någon droppe rök essens sk liquid smoke i såsen. Var dock försiktig så du inte får för mycket då röksmaken lätt tar överhanden.
Ananasjuice eller ananasspad är valfritt men ska du marinera med såsen så hjälper enzymer i ananas till att göra köttet mört då det bryter ner proteiner. Bäst effekt blir det att tillsätta 1 dl hackad färsk ananas.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Creme brule med vit choklad
Creme brule eller crème brulée med vit choklad. En god variant. Mörk choklad blir också gott.
Servera med bär som jordgubbar, passionsfrukt, hjortron eller hallon till.
Vintips till creme brule är ett sött dessertvin som sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott.
Helstekt entrecote med bearnaisesås
Helstekt entrecote med rostade rotfrukter, bearnaisesås och grillad marinerad paprika- samt ruccolasallad.
Istället för rostade rotfrukter och paprika kan du ha andra tillbehör efter eget tycke ex. klyftpotatis, tomatsallad, grönsallad, kokta eller wokade grönsaker.
Gott med en fyllig öl typ IPA eller rött smakrikt vin ex. av Cabernet Sauvignon från Frankrike, Australien eller Chile.
Strö gärna lite flingsalt och nymalen svartpeppar över köttet vid servering.
Hemgjord romrussinglass
Hemgjord romrussinglass. God vaniljglass med russin dränkta i rom. Gillar du romrussin är detta glassen för dig.
Romrussinglass gör du i två steg. Först lägger du russinen i rom och dagen efter gör du glassen.
Se alla recept ur kategorin Avancerat recept
Dijondressing
Dijondressing är en mycket god salladsdressing. Dijonsenap är en stark fransk senap. Dijon- eller senapsdressing blir också god grillmarinad eller sås till buffe.
Hembakta Wienerbröd
Hembakta wienerbröd. Baka egna wienerbröd från grunden med smördeg. Glöm bake-off - riktiga wienerbröd är farligt gott.
Spandauer kallas wienerbröd extra allt - då fyllda med mandelmassa och/eller vaniljkräm, sylt som hallonsylt, äpplesylt eller aprikosmarmelad samt garnerade med flagad mandel och sockerglasyr.
Köttgryta med rödvin Boef bourguignon
Burgundisk köttgryta, Boeuf bourguignon, är en av de mest kända köttgrytorna. Denna franska gryta med kött innehåller rödvin, fläsk, lök samt svamp. Svampskörden kommer här till sin rätt.
Kantareller och trattkantareller passar också bra. De kan blandas ut eller ersättas med ostronskivling, champinjon, skogschampinjon och/eller shii-take.
Som tillbehör kan du välja ex. pressad potatis, potatismos, rostade rotfrukter, kokt potatis, råris, tagliateller osv. Halverade körsbärstomater, olivolja, vinäger samt lite spenatblad är god sallad till.
Till köttgryta med rödvin Boef bourguignon passar ett smakrikt rött vin ex. från Rhone i Frankrike eller en Shiraz från Australien.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Kyckling med dragonsås
Kyckling med dragonsås. Servera med valfria tillbehör ex. klyftpotatis och tomat- och grönsallad.
Lagar du en stor kyckling till 6 portioner så kan du öka på antalet potatisar med 3-4 stycken till klyftpotatisen. Tillsätt också någon dl extra grädde till såsen.
Hittar du ingen mindre kyckling till 4 portioner så kan du såklart steka en större kyckling och sedan spara det kycklingkött som blir över till annat ex. kycklingsallad, club sandwich eller quesadillas med kyckling.
Det är väl värt att köpa en stor fin svensk majskyckling eller kravmärkt kyckling.
Nötmarängtårta tårta med nötmaräng och bär
Nötmarängtårta. En tårta med mandelmaräng och grädde toppad med färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller vindruvor.
Detta är en tårta för många och tårtreceptet blir en hel långpanna som räcker till 20 bitar.
Hemgjord fruktsallad med ex. färsk ananas, vindruvor, rött äpple, blodapelsin blir också gott till nötmarängtårta.
Tartiflette
Tartiflette är en fransk variant av potatisgratäng med fläsk, smakrik ost Reblochon och vitlök.
Tartiflette serveras som en hel rätt. Dock gärna med en god grönsallad och tomatsallad till.
Tartiflette är en vanlig rätt i franska alperna Haute-Savoie och görs med den nötiga vitmögelosten Reblochon. Du kan också ta liknande ost såklart.
Det går bra att använda tärnat bacon också.
Vintips till Tartiflette är ett franskt vitt vin ex. från Savoie eller Riesling, Gewurtztraminer eller Muscat från Alsace.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook