AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Hembakta Wienerbröd

Hembakta Wienerbröd Hembakta wienerbröd. Baka egna wienerbröd från grunden med smördeg. Glöm bake-off - riktiga wienerbröd är farligt gott.
Spandauer kallas wienerbröd extra allt - då fyllda med mandelmassa och/eller vaniljkräm, sylt som hallonsylt, äpplesylt eller aprikosmarmelad samt garnerade med flagad mandel och sockerglasyr.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 13)
32 st wienerbröd
Förberedelse: 2 tim
Tillagning: 8 min
Klart på: 2 tim 8 min

Ingredienser:

  • 300 gram margarin eller smör
  • 50 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 8 dl vetemjöl special + någon dl till utbakning
  • Fyllning: 150 gram mandelmassa samt en äggvita (till kammar och Spandauer)
  • eller vaniljkräm till Spandauer
  • Extra fyllning: 1 dl hallonsylt, aprikosmarmelad eller äppelsylt
  • Pensling och garnering: 1 uppvispat ägg
  • 1 dl pärlsocker och 1 dl hackad eller flagad mandel
  • Vaniljkräm till Spandauer: 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 msk socker
  • 2 msk vaniljsocker
  • Sockerglasyr: 1 dl florsocker
  • 0,7 msk vatten

Tillagning:

  1. Ställ in mjölet i kylen lite innan du ska baka. Se till att mjölk och ägg är kalla också.
  2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt och rör snabbt ihop ett ägg, strösocker samt vetemjölet (spara 0,5 dl till utbakning) till en deg.
  4. Ställ in i kylen i 10 minuter.
  5. Ta ut margarinet eller smöret och skiva det 0,5 cm tunna skivor som du lägger på smörpapper ca 10 skivor. Är smöret för kallt blir det svårt att kavla ut smördegen. Smöret ska vara mittemellan rumsvarmt och kylskåpskallt helst.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
  7. Kavla ut degen till en rektangel ca 30x40 cm.
  8. Fördela margarin eller smör på ex. högra halvan av rektangeln men inte ända ut till kanten. Spara 2-3 cm marginal runt kanten. Vik upp de 2-3 cm deg över smöret vid kanterna.
  9. Vik sedan över hela den andra deghalvan och nyp ihop kanterna så att du har en stående rektangel.
  10. Vänd runt rektangeln ett kvarts varv så att den vikta sidan kommer mot dig och den öppna skarven du knöp ihop är uppåt.
  11. Kavla sedan från mitten av degen utåt kanterna försiktigt och löst ut degen till drygt 1 cm tjock rektangel.
  12. Vik sedan ihop degen i tre lager, tänk att du ska dela degen i tre delar på längden och vik där du tänker att snitten skulle ligga.
  13. Vrid degen igen en kvarts varv så att du har en liggande rektangel framför dig.
  14. Kalva degen försiktigt till 1 cm tjocklek igen.
  15. Vik ihop degen i tre delar.
  16. Vrid degen en kvarts varv.
  17. Kalva ut degen till 1 cm tjocklek.
  18. Vik ihop degen i tre delar.
  19. Lägg in den vikta smördegen i kylen att vila i 10 minuter täckt med en bakduk.
  20. Kavla ut degen igen till 1 cm tjocklek.
  21. Dela den på mitten och lägg in i kylen i 10 minuter till.
  22. Nu kan du baka med smördegen.
  23. Ta ut degen på mjölat bakbord.
  24. Kavla ut varje deghalva till en kvadrat ca 36x36 cm stor. Dela i fyra delar på längden och tvären till kvadrater (ca 9 cm stora blir de då).
  25. Lägg en msk mandelmassa eller vaniljkräm i mitten på varje smördegskvadrat. Vik upp hörnen och tryck till i mitten så att de fastnar.
  26. Lägg ev. en klick sylt i mitten på varje.
  27. Lägg wienerbröden på en smord plåt eller plåt med bakplåtspapper.
  28. Låt wienerbröden jäsa utan bakduk i ca 1 timme.
  29. Sätt ugnen på 250 grader.
  30. Pensla wienerbröden med uppvispat ägg.
  31. Strö ev. över flagad eller hackad mandel.
  32. Grädda wienerbröden i 8 minuter i mitten av ugnen tills de har fin färg och är genombakta.
  33. Låt wienerbröden svalna innan servering.
  34. Blanda socker med vatten och ringla över wienerbröden om du vill. Låt sockerglasyren stelna och servera wienerbröden.
  35. Mandelmassefyllning: Riv eller hacka mandelmassan och rör mjuk med äggvita.
  36. Vaniljkräm: Vispa ut mjöl med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, ägg, socker samt vaniljsocker. Sjud försiktigt under omrörning tills krämen tjocknar. Ta av från värmen och häll upp i en skål med en slickepott. Låt vaniljkrämen kallna.


 

Fler recept ur samma kategori som Hembakta Wienerbröd:

Kokoskakor
Kokoskakor. Kakor med kokos är lätt att göra och blir mycket goda. Hembakta kokoskakor.
Chokladbryssel
Chokladbryssel är en variant på Brysselkex smaksatta med choklad med kant av pärlsocker.
Kakorna är bakta av mördeg. Enkla att baka hemma och passar till kakfatet och fika. Du kan baka med strösocker eller florsocker. Med florsocker blir kakorna sandigare i konsistensen och håller längre. Med strösocker blir de lite mer knastriga vilket också är gott.
Nötkakor
Förutom att nötkakor är så goda så är det en glutenfri och laktosfri kaka. Kakor med nötter.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Crostinis med tapenade
Crostinis med tapenade är små rostade brödskivor toppade med olivröra. Goda som aptitretare eller tilltugg.
Crostinis är en italiensk variant av skivad rostat vitt bröd (baguette funkar fint).
Tapenade kan komplementeras eller ersättas av annan italiensk röra som pesto eller pesto på soltorkade tomater.
Att dricka till passar champagne, fransk cider eller mousserande vin (varför inte Italienskt som ex. Rotari).
Tapenade finns att köpa färdig men godast är såklart att göra egen.
Sill med rom och creme fraiche
Sill med rom och créme fraiche garnerad med rödlök. Här gjord på fem-minuterssill och är då bara att blanda sillen med rom och créme fraiche.
Du kan också lägga in egen sill i 1-2-3 lag samt sedan blanda med rom och créme fraiche. Eller använda inläggningssill och följa paketet.
Kycklingfilé med pesto, klyftpotatis och ratatouille
Kycklingfilé med pesto, klyftpotatis och ratatouille. En god, lättlagad middag med stekt eller grillad kycklingfilé. Ratatouille är en fransk tomatröra med paprika, lök, vitlök och zucchini.
Vintips blir ett smakrikt franskt rödvin förslagsvis Guigal från Rhone.
Ge gärna kycklingfilén färg och smak på grillen eller stekpannan och efterstek den sedan i ugnen några minuter så blir den saftig och god.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Valnötsbröd med spenat
Valnötsbröd med spenat. Ett gott bröd med hackade valnötter och spenat likt baguette. Baka med baksten eller på vanlig ugnsplåt.
Ischoklad med nougat
Ischoklad med nougat. Gör egen ischoklad med god nötig smak av nougat och choklad.
Ett gott julgodis men funkar fint annars också ex. till påsk och buffé eller present.
Grillade fläskkotletter
Grillade fläskkotletter eller fläskytterfilé på italienskt vis med rosmarin, vitlök, olivolja samt en enkel balsamvinägersås.
Välj benfria kotletter eller fläskytterfilé. Fläskfilé eller karré blir också gott.
Gott med potatisgratäng, fräst spenat, potatissallad, klyftpotatis, risotto, grillad tomat, grillade grönsaker, pasta med tomatsås, bearnaise med mera.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Hemgjord romrussinglass
Hemgjord romrussinglass. God vaniljglass med russin dränkta i rom. Gillar du romrussin är detta glassen för dig.
Romrussinglass gör du i två steg. Först lägger du russinen i rom och dagen efter gör du glassen.
Hembakta Kammar
Hembakta Kammar. Baka egna Kammar från grunden med smördeg. Glöm bake-off - riktiga Kammar är farligt gott.
Kammar kallas wienerbröd fyllda med mandelmassa och utbakade likt en kamm. Kammar kan garneras med flagad mandel och pärlsocker.
Piroger fyllda bröd
Piroger. Fyllda bröd med skinka och ost eller köttfärsfyllning. Gott till utflykt, kräftskiva, buffé, midsommarbord eller vickning.
Välj en lagrad smakrik riven ost eller riven mozzarella eller valfri sort.
Vegetariska piroger får du med hackad soltorkad tomat istället för skinka.
Se alla recept ur kategorin Avancerat recept
Klaras Kalasgryta
Klaras Kalasgryta som är en härlig och mustig vintergryta som ska koka i många timmar men som bara blir godare av ett par dagar i kylen.
Calvadosen går att utesluta, men ha då gärna i en skvätt äppeljucie eller dylikt för att få rätt karaktär på grytan. Följande grytrecept räcker till ca 4 pers. Krydda köttgrytan efter tycke och smak. Vätskan ska täcka köttet. Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.
Entrecote med potatisgratäng
Entrecote med potatisgratäng, baconlindade haricots verts, bakad lök samt tomatsallad
Dryckestips är en ljus lager, veteöl eller ett rött fylligt vin ex. Chiraz från Australien.
Du kan såklart grilla entrecoten också istället för att steka den.
Vidare kan du välja annat kött som biff, kycklingfilé, lax eller qournfiléer (vegetariskt).
Potatissoppa Vichyssoise
Potatissoppan Vichyssoise är en klassiker. En krämig soppa på purjolök och potatis som vanligtvis serveras kall. Men jag tycker den är lika god varm.
Vichyssoise är en billig soppa som är perfekt om man vill göra många portioner för lite pengar.
Servera potatissoppa med gott bröd till.
1-2 klyftor hackad vitlök ger också god smak i potatissoppan.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Inbakad oxfile oxfilé
Inbakad oxfile eller oxfilé fylld med svampstuvning. Du kan välja champinjoner eller annan svamp som ex. kantareller, ostronskivling, skogschampinjon mm.
Istället för färdig smördeg kan du göra vanlig pajdeg och baka ut i en rektangel. Lägg på oxfilen och vik ihop. Pensla med ägg.
Gott till inbakad oxfilé är ex. rostade rotfrukter som små potatisar eller potatisklyftor (på bilden ljummen potatissallad med rostad vitlök). Grönsaker som ärtor, fräst spenat eller brysselkål passar till. Fräst purjolök, morotsslantar och bitar av kålrot är en god blandning.
Råris eller kokt vete passar också till.
Vidare kan man ha en extra sås som ex. Madeirasås.
Istället för hemgjord svampstuvning kan du fylla oxfilén med smaksatt färskost eller färdig stuvad svamp från burk.
Andra saker som är goda i inbakad oxfile är fräst spenat, hackad skinka eller inlagd sparris.
En klassiker från 70-talet och det gamla franska köket.
Vintips till inbakad oxfilé är rött vin som en Pinot Noir från Nya Zeeland eller en fruktigt rött vin från Spanien ex. Rioja.
Lavendelskorpor
Lavendelskorpor. Knapriga hembakta skorpor smaksatta med lavendel. Använd hemplockad torkad lavendel eller köp på apoteket eller hälsokost.
Blanda gärna socker och lavendel dagen innan i en påse så får sockret mer lavendelsmak.
Ugnsbakade kvisttomater
Ugnsbakade kvisttomater med olivolja, vitlök och basilika är goda som tillbehör till det mesta. Det blir lika gott med andra småtomater som cocktailtomater eller plommontomater.
Ugnsbakade tomater är goda i sallader ex. med mozzarella och babyspenat. Eller att blanda med kokt spagetti, lite ruccola och riven parmesan till en god pasta du smakar av med salt och peppar.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook