AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Hembakta Wienerbröd

Hembakta Wienerbröd Hembakta wienerbröd. Baka egna wienerbröd från grunden med smördeg. Glöm bake-off - riktiga wienerbröd är farligt gott.
Spandauer kallas wienerbröd extra allt - då fyllda med mandelmassa och/eller vaniljkräm, sylt som hallonsylt, äpplesylt eller aprikosmarmelad samt garnerade med flagad mandel och sockerglasyr.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
32 st wienerbröd
Förberedelse: 2 tim
Tillagning: 8 min
Klart på: 2 tim 8 min

Ingredienser:

  • 300 gram margarin eller smör
  • 50 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 8 dl vetemjöl special + någon dl till utbakning
  • Fyllning: 150 gram mandelmassa samt en äggvita (till kammar och Spandauer)
  • eller vaniljkräm till Spandauer
  • Extra fyllning: 1 dl hallonsylt, aprikosmarmelad eller äppelsylt
  • Pensling och garnering: 1 uppvispat ägg
  • 1 dl pärlsocker och 1 dl hackad eller flagad mandel
  • Vaniljkräm till Spandauer: 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 msk socker
  • 2 msk vaniljsocker
  • Sockerglasyr: 1 dl florsocker
  • 0,7 msk vatten

Tillagning:

  1. Ställ in mjölet i kylen lite innan du ska baka. Se till att mjölk och ägg är kalla också.
  2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt och rör snabbt ihop ett ägg, strösocker samt vetemjölet (spara 0,5 dl till utbakning) till en deg.
  4. Ställ in i kylen i 10 minuter.
  5. Ta ut margarinet eller smöret och skiva det 0,5 cm tunna skivor som du lägger på smörpapper ca 10 skivor. Är smöret för kallt blir det svårt att kavla ut smördegen. Smöret ska vara mittemellan rumsvarmt och kylskåpskallt helst.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
  7. Kavla ut degen till en rektangel ca 30x40 cm.
  8. Fördela margarin eller smör på ex. högra halvan av rektangeln men inte ända ut till kanten. Spara 2-3 cm marginal runt kanten. Vik upp de 2-3 cm deg över smöret vid kanterna.
  9. Vik sedan över hela den andra deghalvan och nyp ihop kanterna så att du har en stående rektangel.
  10. Vänd runt rektangeln ett kvarts varv så att den vikta sidan kommer mot dig och den öppna skarven du knöp ihop är uppåt.
  11. Kavla sedan från mitten av degen utåt kanterna försiktigt och löst ut degen till drygt 1 cm tjock rektangel.
  12. Vik sedan ihop degen i tre lager, tänk att du ska dela degen i tre delar på längden och vik där du tänker att snitten skulle ligga.
  13. Vrid degen igen en kvarts varv så att du har en liggande rektangel framför dig.
  14. Kalva degen försiktigt till 1 cm tjocklek igen.
  15. Vik ihop degen i tre delar.
  16. Vrid degen en kvarts varv.
  17. Kalva ut degen till 1 cm tjocklek.
  18. Vik ihop degen i tre delar.
  19. Lägg in den vikta smördegen i kylen att vila i 10 minuter täckt med en bakduk.
  20. Kavla ut degen igen till 1 cm tjocklek.
  21. Dela den på mitten och lägg in i kylen i 10 minuter till.
  22. Nu kan du baka med smördegen.
  23. Ta ut degen på mjölat bakbord.
  24. Kavla ut varje deghalva till en kvadrat ca 36x36 cm stor. Dela i fyra delar på längden och tvären till kvadrater (ca 9 cm stora blir de då).
  25. Lägg en msk mandelmassa eller vaniljkräm i mitten på varje smördegskvadrat. Vik upp hörnen och tryck till i mitten så att de fastnar.
  26. Lägg ev. en klick sylt i mitten på varje.
  27. Lägg wienerbröden på en smord plåt eller plåt med bakplåtspapper.
  28. Låt wienerbröden jäsa utan bakduk i ca 1 timme.
  29. Sätt ugnen på 250 grader.
  30. Pensla wienerbröden med uppvispat ägg.
  31. Strö ev. över flagad eller hackad mandel.
  32. Grädda wienerbröden i 8 minuter i mitten av ugnen tills de har fin färg och är genombakta.
  33. Låt wienerbröden svalna innan servering.
  34. Blanda socker med vatten och ringla över wienerbröden om du vill. Låt sockerglasyren stelna och servera wienerbröden.
  35. Mandelmassefyllning: Riv eller hacka mandelmassan och rör mjuk med äggvita.
  36. Vaniljkräm: Vispa ut mjöl med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, ägg, socker samt vaniljsocker. Sjud försiktigt under omrörning tills krämen tjocknar. Ta av från värmen och häll upp i en skål med en slickepott. Låt vaniljkrämen kallna.


 

Fler recept ur samma kategori som Hembakta Wienerbröd:

Glöggcheesecake med pepparkaksbotten
Glöggcheesecake med pepparkaksbotten. En kall cheesecake med både smet och gelé smaksatt med glögg på en botten av bakad smuldeg med pepparkakor och smör.
Garnera med valfria bär, kanelstång, citronmeliss, mynta, flagad choklad, tunna chokladtrianglar eller bitar, kokos, pudrad kanel eller annan garnering.
Använd alkoholfri glögg.
Macarons med choklad chokladmacarons
Macarons med choklad eller chokladmacarons. Macarons är små kakor av två bottnar ihopsatta med nutella eller ganache (chokladtryffel).
Du behöver en våg att väga upp ingredienser med.
Gör gärna fyllningen den sk chokladganachen dagen innan.
Vill du ha riktigt blanka macarons så får du köpa en speciell bakformsunderlägg som ger blank yta till macaronisarna på undersidan. De läggs sedan ihop med undersidan utåt istället för som här med ovansidan utåt. Det blir såklart lika goda macarans med ovansidan utåt men den är lite skrovligare och inte lika blank.
Lavendelskorpor
Lavendelskorpor. Knapriga hembakta skorpor smaksatta med lavendel. Använd hemplockad torkad lavendel eller köp på apoteket eller hälsokost.
Blanda gärna socker och lavendel dagen innan i en påse så får sockret mer lavendelsmak.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Hemlagade pommes frites
Hemlagade pommes frites som är enkla att laga och fritera. Pommes frites är dessutom fantastiskt gott och billigt tillbehör till det mesta - kött, fisk, kyckling med mera.
Vill du laga fler portioner så fritera i omgångar om två portioner i taget (om du ej har en större fritös).
Oljan kan du använda flera gånger att fritera med. Filtrera den genom en sil eller kaffefilter när den börjar bli full av skräp (OBS vänta tills den svalnat).
Hittar du ej fast potatis kan du ta bakpotatis eller stora färskpotatisar.
Det finns frityrkorgar som passar i kastruller och funkar fint att fritera med om du ej har fritös. Det går även bra att fritera i kastrull om du har en hålslev i metall att plocka upp pommes fritesen med.
Använder du en kastrull så ha ett lock (att lägga över vid brand), en hålslev i metall att ta upp pommes fritesen med samt en digitaltermometer att kontrollera temperaturen med.
Hjortronparfait med mylta
Hjortronparfait med mylta. Frusen grädde med smak av hjortron serverade med varm mylta (rårörd hjortronsylt).
En god dessert. Parfait är lite som glass.
Istället för frysta eller färska hjortron kan du ta hjortronsylt. Ta då ej med socker i parfaiten då sylten är söt.
Har du tillgång till mycket hjortron så kan du gärna östa på med mer hjortron i parfaiten och till servering.
Servera med mer hjortron mylta samt vispad grädde; garnera med jordgubbar eller andra färska bär samt citronmeliss.
Bäst tycker jag en siliconform (muffinsform med sex portioner) funkar att frysa parfaiten i. Då är den mycket lätt att få ur.
Vintips till hjortronparfait är ett sött dessertvin som ex. Icewein från Canada eller Tyskland.
Bondbröd med basilika
Bondbröd med basilika är ett gott enkelt bröd att baka. Ett bröd smaksatt med hackade örter främst basilika men du kan också ta timjan, oregano eller dragon.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Thailändsk vitkålssallad
Thailändsk vitkålssallad. En sallad med strimlad vitkål eller spetskål, salladslök och thailändska smaker av kokos, vitlök, chili, fisksås, lime, ingefära och socker.
Gott som tillbehör till ex. vårrullar eller grillat.
Gott i är också sesamolja, rostade sesamfrön, groddar, färsk riven ingefära samt färsk hackad koriander.
Tobbes köttfärspaj
Tobbes köttfärspaj. Paj med köttfärs gratinerad med ost. Servera köttfärspajen något avsvalnad, gärna med lite crème fraiche eller grekisk yoghurt samt en blandad grönsallad och tomatsallad.
Havregryn kan ersättas med vetemjöl i pajdegen. Minska då vattnet till 3 msk.
Fransk grönsaksröra
Fransk grönsaksröra. En god grönsaksröra som är nyttig, billig och lätta att förbereda. Tomat, aubergine, squash, paprika, vitlök, basilika och timjan utgör grunden i grönsaksröran som annars också kallas ratatouille.
Röran passar till grillat eller som tillbehör till det mesta. Den blir bara godare efter någon dag i kylen. Här är en stor sats som också kan frysas in.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Hembakta Kammar
Hembakta Kammar. Baka egna Kammar från grunden med smördeg. Glöm bake-off - riktiga Kammar är farligt gott.
Kammar kallas wienerbröd fyllda med mandelmassa och utbakade likt en kamm. Kammar kan garneras med flagad mandel och pärlsocker.
Kanelbullar med surdeg
Kanelbullar med surdeg toppade med mandel och lite pärlsocker. Kallas också kanelsnäckor. Du kan även baka vetelängder eller gifflar av degen.
Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör; eller 2 dl äppelmos eller sylt. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljbullar.
Du kan jäsa egen vetesurdeg enligt nedan (då har du surdeg till flera baktillfällen) eller köpa färdig vetesurdeg i affären .
Surdegen ska lukta lätt syrligt av jäsningen och bubbla något.
Välj ett ekologiskt vetemjöl (som ej är raffinerat) och ekologiskt äpple.
Hemlagad pasta tagliatelle med pesto
Hemlagad pasta som tagliatelle med pesto. Hemgjord pasta tagliatelle är en höjdare. Här med hemgjord pesto.
Pesto finns att köpa klar också liksom färsk pasta, då kan du sluta läsa nu och gå till affären.En pastamaskin är lätt att kavla ut pasta med. Fast det går med kavel också.
Durumvetemjöl är malt av durumvete som ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en hemgjord pastadeg.
Koktiden är 2-3 minuter.
Pasta kan du förvara i kylen och använda lite i taget efter hand.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Se alla recept ur kategorin Avancerat recept
Hemgjord smördeg
Hemgjord smördeg till wienerbröd, inbakning, kransar mm. Smördeg är lite krånglig att göra själv men det är det värt då smördegen blir mycket god.
Lax med saffranssås
Lax med saffranssås, citron, kokt potatis, grönsallad och tomat. Blir också gott med pressad potatis eller ris.
Inbakad fläskfile fläskfilé
Inbakad fläskfile eller fläskfilé fylld med svampstuvning. Du kan välja champinjoner eller annan svamp som ex. kantareller, ostronskivling, skogschampinjon mm.
Istället för färdig smördeg kan du göra vanlig pajdeg och baka ut i en rektangel. Lägg på fläskfilen och vik ihop. Pensla med ägg.
Gott till inbakad fläskfile är ex. rostade rotfrukter som små potatisar eller potatisklyftor. Grönsaker som ärtor, fräst spenat eller brysselkål passar till. Fräst purjolök, morotsslantar och bitar av kålrot är en god blandning.
Råris eller kokt vete passar också till.
Vidare kan man ha en extra sås som ex. Madeirasås.
Istället för hemgjord svampstuvning kan du fylla fläskfilén med smaksatt färskost eller färdig stuvad svamp från burk.
Andra saker som är goda i inbakad fläskfile är fräst spenat, hackad skinka eller inlagd sparris.
En klassiker från 70-talet och det gamla franska köket.
Vintips till inbakad fläskfilé är rött vin som en Pinot Noir från Nya Zeeland eller en fruktigt rött vin från Spanien ex. Rioja.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Paj med röda vinbär och maräng
Paj med röda vinbär och maräng. En god paj med vinbär till fikat, kaffet eller till dessert med ett gott sött dessertvin som ex. franskt Sauternes.
Frittata med spenat
Frittata med spenat, ruccola, salladslök och parmesanost. Spenatfrittata eller rucculafrittata är gott som lätt lunch, middag eller på buffé (räcker då till 6 portioner).
Du kan steka klart frittatan på låg värme på spisen också istället för att ställa in den i ugnen (vilket jag tycker är lättare då den ej bränns i botten så lätt).
Istället för parmesan kan man ta fetaost eller pecorino.
Enkel potatisgratäng
Enkel potatisgratäng med potatis, grädde, mjölk och vitlök. Receptet är för en stor ugnsform och räcker till åtta portioner. Du kan såklart halvera det om du har en mindre form.
Överbliven potatisgratäng håller sig annars i kylen och är supergott att ta fram och värma som restmat, kanske till lunch.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook