Wienerstänger glaserade syltkakor

Wienerstänger eller glaserade snett skurna syltkakor. Lättbakta och goda hembakta syltkakor.
Kakdegen till Wienerstänger bakas ut i en lång 10 cm bred längd med sylt i mitten av kakdegen varefter kaklängden skärs i sneda kakor efter gräddningen samt glaseras med sockerglasyr när stängerna svalnat.

60 wienerstänger

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 g smör eller margarin
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 4 msk röd sylt som hallonsylt eller valfri sort
  • 2 dl florsocker
  • 1,5 msk vatten

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör smör och socker pösigt i en bunke (använd elvisp).
  3. Vispa ner ett ägg i taget i socker- och smörblandningen.
  4. Blanda mjöl och hjorthornssalt i en bunke. Blanda ner i äggsmeten.
  5. Arbeta ihop kakdegen till stängerna så att den är en smidig mördeg för hand eller i matberedare. Kakdegen ska ej knådas.
  6. Dela kakdegen i fyra delar och forma till ca 35 cm långa längder.
  7. Lägg längderna på bakplåtspapper på en bakplåt.
  8. Tryck ut en fördjupning i mitten och fyll med sylt.
  9. Grädda Wienerstängerna mitt i ugnen i 15 min tills de fått fin färg.
  10. Blanda ingredienserna till sockerglasyren i en skål till en jämn glasyr.
  11. Ta ut längderna och ringla över glasyren direkt på de nygräddade kaklängderna.
  12. Skär längderna på snedden till Wienerstänger ca 2 cm breda. Låt svalna och servera. Häller sig i lufttät burk eller i frysen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer