Hallonmoussetårta

En tårta med hallonmousse samt mandelbotten garnerad med färska hallon samt citronmeliss. Gott till dessert eller fika.
Använd ej en bakform av aluminium som färgar av sig på hallonmoussen. Välj någon nonstick springform eller klä formen med bakplåtspapper.

12 bitar hallonmoussetårta

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 1,5 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 äggvitor
  • 1 lime
  • 5 gelatinblad
  • 500 gram frysta hallon eller 0,75 liter färska hallon
  • Mandelbotten: 175 gram mandelmassa
  • 100 gram smör
  • 2 ägg
  • 30 gram vetemjöl
  • 2 droppar bittermandelessens

Tillagning

  1. Börja med mandelbotten: sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär mandelmassa och mjukt smör i tärningar.
  3. Kör mandelmassa, smör, ägg, bittermandelessens och mjöl till en slät massa i matberedare med kniv.
  4. Tryck ut i ett jämnt lager i en rund springform 24 cm diamteter non-stick (ej aluminium) eller klädd med bakplåtspapper.
  5. Grädda mandelbotten i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
  6. Ta ut och låt den svalna i formen medan du lagar hallonmoussen.
  7. Hallonmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  8. Tina frysta hallon eller använd färska hallon.
  9. Mosa dem och passera samt tryck dem genom en fin sil så att du får ut saften.
  10. Vispa grädden.
  11. Skölj limefrukten och riv skalet fint. Lägg i en en stor bunke med hallonsaften (hallonpurén) limesaften samt 2 dl socker.
  12. Vispa äggvitan och tillsätt 2 dl socker lite i taget.
  13. Ta upp gelatinbladen från vattnet och lägg i en kastrull med ca 2 dl av hallonsaften.
  14. Värm utan att koka och rör tills gelatinbladen smält.
  15. Rör ut i den övriga hallonsaften.
  16. Vänd i den vispade äggvitan och grädden i hallonsaften samt vänd runt till en jämn blandning.
  17. Fördela hallonmoussen i ett jämnt lager i formen med mandelbotten.
  18. Ställ hallonmoussetårtan att stelna minst två timmar i kylen eller så kan man frysa den och sedan tina i minst 5 timmar innan servering i kylskåp.
  19. Vid servering så kan du garnera med färska hallon, citronmeliss, mönster med smält choklad, riven vit choklad osv efter tycke.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer