Zuleikatårta mandeltårta med krämfyllning

Zuleikatårta som är en mandeltårta med mandelbottnar fyllda med kräm smaksatt med punsch. Zuleikitårtan garneras med flagad mandel som på bilden.
Krämen kan också smaksättas med riven citron och lite citronsaft istället för punsch. Vidare kan den garneras med riven choklad eller valfri garnityr.
Även kakao passar att strö över tårtan ex. i olika mönster (prova att hålla ett ugnsgaller över tårtan och pudra kakao så får du randigt mönster).
Du kan göra en tjock botten i en rund springform eller 2-3 stycken lite tunnare mandelbottnar på bakplåtspapper.

12 bitar Zuleikatårta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 350 gram mandelmassa
  • 4 äggvitor
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 0,5 krm salt
  • 3 msk punsch
  • 1,5 tsk gelatinpulver
  • 60 gram flagad rostad mandel till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rita upp 2 rundlar ca 24 cm i diameter på bakplåtspapper.
  3. Gör smeten till mandelbottnarna: Smula sönder mandelmassan och vispa med äggvitorna till en jämn smet.
  4. Bred ut mandelsmeten och fördela till 2 bottnar på bakplåtspappret.
  5. Grädda mandelbottnarna ljust bruna i ca 20 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. Lossa försiktigt mandelbottnarna från bakpåtspappret.
  8. Smörkrämen: Blanda gelatinpulver med 0,5 dl vatten i ett glas.
  9. Blanda vispgrädde, gulor, socker, smör och salt i en kastrull och värm under omrörning tills den tjocknar. OBS den ska ej koka upp. Smaksätt krämen med punsch samt vispa i gelatinet.
  10. Sätt krämen att svalna och sedan kallna helt (och stelna) - ex. i frysen.
  11. Lägg ihop tårtan: bred hälften av krämen på en mandelbotten. Lägg på nästa botten och stryk på ett till lager kräm.
  12. Rosta mandeln ljust brun i en stekpanna.
  13. Garnera Zuleikatårtan med flagad mandel på toppen. Förvara i kylen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer