Citronmarängspaj paj med citronkräm och maräng

Citronmarängspaj. En supergod paj med sötsur citronkräm toppad med söt maräng. Lite krånglig att laga men väl värd besvärlig.
Vintips till är sött dessertvin typ Icewine, Liquer Muscat från Australien eller sött mousserande från Italien.
Garnera gärna med några blad citronmeliss.

10-12 bitar citronmarängspaj

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • PAJDEG:2,5 dl vetemjöl
  • 3/4 dl florsocker
  • 100 g smör
  • 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • CITRONKRÄM: 1 gelatinblad
  • 1 citron
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl majsstärkelse, t ex Maizena
  • 1 äggula
  • 35 g smör
  • MARÄNG: 2 äggvitor
  • 1 1/4 dl florsocker

Tillagning

  1. PAJDEG: Blanda ihop mjöl, florsocker, smör och ägg till en pajdeg för hand eller i matberedare. Tillsätt ev vatten om degen är för smulig. Låt vila i kylen. Gör under tiden citronkräm.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. CITRONKRÄM: Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 min. Skrubba citronen. Riv skalet fint. Pressa ur saften.
  4. Koka upp citronskal, citronsaft, socker och 3/4 dl vatten i en liten kastrull. Rör ihop majsstärkelse, äggula och 3/4 dl vatten till en redning. Vispa ner den i kastrullen. Låt krämen sjuda under omrörning på svag värme i någon minut tills den blivit tjock. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret. Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner det i kastrullen sa att det smälter. Ställ åt sidan och låt svalna.
  5. Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Eller kavla ut den och placera i formen. Skär ev. bort deg som sticker över kanten. Nagga degen med en gaffel.
  6. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
  7. Ta ut pajskalet och låt det svalna någon minut.
  8. Häll och bred ut citronkrämen i pajskalet och ställ in i kylen. Vispa under tiden marängen.
  9. MARÄNG: Kläck äggvitorna i en kastrull och spara undan äggulorna till något annat. Rör ihop äggvitor och florsocker och värm under omrörning till fingervarmt.
  10. Häll över i en bunke och vispa med elvisp tills marängen har kallnat och blivit tjock.
  11. Sätt ugnen på 250 grader.
  12. Bred ut marängen i ett jämt lager på citronpajen gärna så att det blir små toppar här och där.
  13. Nu ska vi ge marängen färg i ugnen så in med citronmarängspajen i mitten av ugnen i ca 1-2 minuter tills den fått brun färg. Håll uppsikt på pajen så att den inte bränns (du kan också bränna av marängen med en blåslampa istället för ugn).
  14. Ta ut citronmarängspajen och låt den svalna innan servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer