Hallontårta med marängbotten

En god och enkel tårta med bottnar av maräng, vispgrädde och toppad med färska hallon.
En god och bra tårta om du har överblivna äggvitor att göra av med. En bärtårta som passar på buffé, kalas, midsommar, kräftkalas och fest.
Du kan såklart ersätta eller delvis byta ut hallonen mot andra färska bär som röda vinbär, svarta vinbär, blåbär, jordgubbar, smultron eller hjortron.
Du kan förbereda tårtan innan genom att baka marängbottnarna, vispa grädden (och ha i kylen) samt ha hallon redo. Sedan lägger du bara ihop tårtan på ett serveringsfat innan servering. Annars håller tårtan i kylen någon dag färdig.
Räkna 4-5 äggvitor och mät upp till 1,2 dl.

1 hallontårta med marängbotten

  • Förberedelse: 2 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 1,2 dl äggvitor
  • 1 krm ättika
  • 2 dl strösocker
  • Fyllning: 1 liter färska hallon
  • 2,5 dl grädde
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Vispa äggvitorna för hand eller långsamt först med elvisp i ca 1 minut.
  3. Tillsätt ättika och vispa ytterligare någon minut.
  4. Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa lite kraftigare i några minuter tills äggvitorna blivit ett fast och blankt skum. Sluta då vispa.
  5. Bred ut på bakplåtspapper i en ugnsform med höga kanter i ett jämnt lager. Lämna ca 5 cm runt kanterna.
  6. Sätt in marängbottnen i ugnen och grädda ca 1 timme. Stäng av ugnen sista 20 minuterna (efter 40 minuter).
  7. Ta ut och låt marängbotten svalna på galler.
  8. Så här gör du en god och enkel tårta av marängbottnarna: Dela botten i två stora halvor på tvären med bakplåtspappret kvar.
  9. Lägg upp ena halvan på ett serveringsfat med pappret upp. Pilla och dra försiktigt loss pappret från marängbottnen.
  10. Vispa grädden med vaniljsocker.
  11. Bred hälften av grädden på den understa botten.
  12. Fördela hälften av hallonen på grädden.
  13. Lägg bottnen upp och ner med pappret upp på grädden och hallonen. Dra försiktigt bort pappret från marängbottnen.
  14. Toppa med resterande grädde och färska hallon och servera tårtan.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer