Brysselkex med sylt

Brysselkex med sylt i mitten En småkaka med röd kant bakt av mördeg med syltklick i mitten.
Goda hembakta kakor som är enkla att baka och ger lite färg till kakfatet. Brysselkex är goda till fika.

50 st brysselkex med sylt

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 ägg till garnering
  • 1 dl strösocker eller pärlsocker till garnering
  • 2 droppar röd hushållsfärg till garnering
  • 2 dl hallonsylt eller valfri sylt

Tillagning

  1. Hacka samman smör med vetemjöl, socker, vaniljsocker samt salt i en bunke. Enklast är att köra ihop allt hastigt i en matberedare.
  2. Forma kakdegen till 3 rullar ca 4 cm tjocka.
  3. Slå in dem i gladplast och lägg i kylen i en timme.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Blanda strösocker eller pärlsocker med hushållsfärg till en röd eller rosa nyans i en skål.
  6. Ta ut degrullarna och pensla med uppvispat ägg.
  7. Häll ut det färgade sockret på en bricka eller bänk och rulla kakdegen i sockret runt om eller strö sockret runt om hela rullen.
  8. Skär ut Brysselkex ca 0,5 cm tjocka och lägg med några cm mellanrum på bakplåtspapper.
  9. Gör en fördjupning i varje Brysselkex och lägg i en tsk sylt.
  10. Baka Brysselkexen i ca 10 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna på plåten.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer