Brysselkex med sylt

Introduktion och förberedelse

Brysselkex med sylt i mitten och rosafärgade kanter av socker färgat med karamellfärg.

Goda och spröda småkakor bakade av mördeg fyllda med hallonsylt eller valfri sylt.

Enkla att baka och ger lite färg till kakfat och fika.

Varianter

50 st brysselkex med sylt

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 ägg till garnering
  • 1 dl strösocker eller pärlsocker till garnering
  • 2 droppar röd hushållsfärg till garnering
  • 2 dl hallonsylt eller valfri sylt

Tillagning

  1. Hacka samman smör med vetemjöl, socker, vaniljsocker samt salt i en bunke. Enklast är att köra ihop allt hastigt i en matberedare.
  2. Forma kakdegen till 3 rullar ca 4 cm tjocka.
  3. Slå in dem i gladplast och lägg i kylen i en timme.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Blanda strösocker eller pärlsocker med hushållsfärg till en röd eller rosa nyans i en skål.
  6. Ta ut degrullarna och pensla med uppvispat ägg.
  7. Häll ut det färgade sockret på en bricka eller bänk och rulla kakdegen i sockret runt om eller strö sockret runt om hela rullen.
  8. Skär ut Brysselkex ca 0,5 cm tjocka och lägg med några cm mellanrum på bakplåtspapper.
  9. Gör en fördjupning i varje Brysselkex och lägg i en tsk sylt.
  10. Baka Brysselkexen i ca 10 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna på plåten.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-30