Brysselkex med sylt

Brysselkex med sylt i mitten En småkaka med röd kant bakt av mördeg med syltklick i mitten.
Goda hembakta kakor som är enkla att baka och ger lite färg till kakfatet. Brysselkex är goda till fika.

50 st brysselkex med sylt

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 ägg till garnering
  • 1 dl strösocker eller pärlsocker till garnering
  • 2 droppar röd hushållsfärg till garnering
  • 2 dl hallonsylt eller valfri sylt

Tillagning

  1. Hacka samman smör med vetemjöl, socker, vaniljsocker samt salt i en bunke. Enklast är att köra ihop allt hastigt i en matberedare.
  2. Forma kakdegen till 3 rullar ca 4 cm tjocka.
  3. Slå in dem i gladplast och lägg i kylen i en timme.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Blanda strösocker eller pärlsocker med hushållsfärg till en röd eller rosa nyans i en skål.
  6. Ta ut degrullarna och pensla med uppvispat ägg.
  7. Häll ut det färgade sockret på en bricka eller bänk och rulla kakdegen i sockret runt om eller strö sockret runt om hela rullen.
  8. Skär ut Brysselkex ca 0,5 cm tjocka och lägg med några cm mellanrum på bakplåtspapper.
  9. Gör en fördjupning i varje Brysselkex och lägg i en tsk sylt.
  10. Baka Brysselkexen i ca 10 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna på plåten.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer