Hotch-potchsoppa

En klassisk soppa med lammkött och grönsaker som rotfrukter och purjolök. Hotch-potch lammsoppa kan du koka med lammkött som bog eller bringa helst med ben. Annat grytkött ex. högrev blir också gott.

Grönsaker som är ett måste i Hotch-potchsoppa - rotselleri, morot, gul lök och purjolök är viktigast. Gott i är också palsternacka, vitkål, blomkål, gröna ärtor och palsternacka. Du kan ta lite vad man har tillgång till.

6 portioner hotch-potchsoppa

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 500 gram lammkött med ben, lammbog eller lammbringa
  • 1,5 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 0,5 rotselleri
  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 2 gula lökar
  • 1 purjolök
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 halvt blomkålshuvud
  • 2 dl gröna ärtor
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Köp lammkött i grytbitar eller knäck/såga själv upp lammköttet med ben, ex. knäck bringan på några ställen och skär itu.
  2. Lägg lammköttet i en stor kastrull och häll på vatten.
  3. Koka upp och ta bort skummet med en slev. Sänk värmen och tillsätt kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad och 1 msk salt.
  4. Koka lammköttet mört i buljongen i en timme.
  5. Skölj, rensa och skala under tiden rotfrukter och lök.
  6. Skär grönsakerna i mindre kuber 1x1 cm och dela blomkål i mindre buketter.
  7. Ta upp köttet och lägg på en tallrik. Sila ev. buljongen om du vill ta bort pepparkornen.
  8. Tillsätt grönsakerna till buljongen och koka dem mjuka i 20 minuter.
  9. Skär under tiden lammköttet från benen och tärna i 1x1 cm stora bitar.
  10. Tillsätt köttet och koka upp. Hit kan du förbereda soppan.
  11. Vid servering av Hotch-potchsoppan rör du i hackad persilja, ev. ärter och kokar upp samt smakar av med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer